Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Zoisiet Edelsteentherapie

Zoisiet, ook bekend als “sualpiet”, is een calciumaluminiumsilicaathydroxide dat sinds 2006 behoorde tot de epidoot groep van mineralen, sindsdien is het veronderstelt dat het zijn eigen groep mineralen is. Zoisiet wordt gevormd tijdens de metamorfose van alkalische stollingsgesteenten. Het kristalliseert in de vorm van massa’s, hoewel het zich kan vormen in kleine prismatische kristallen, en verkrijgt zijn groene kleur door de aanwezigheid van chroom en vanadium. Zoisiet wordt bijna altijd samen met andere mineralen gevonden, meestal met robijn of pargasiet. Zoisiet komt voor in de kleuren groen, blauw tot violet (tanzaniet) en roze tot roodachtig (thuliet) en minder vaak als grijs, wit of bruin. Het heeft een glasachtige glans en transparante tot doorschijnende kristallen. De kristalstructuur omvat lange, enigszins prismatische of tabulaire kristallen. Gestreepte kristallen komen vaak voor en zijn sterk pleochroïsch. Zoisiet is te vinden in Tanzania, Australië, Zuid-Afrika, Zwitserland, India, Oostenrijk en de VS.

Spiritueel gezien is groene zoisiet een prachtige steen om woede, wanhoop, verdriet en hopeloosheid te verlichten. Het is een krachtige genezer van het emotionele lichaam, dat positieve toestanden bevordert die genezing ondersteunen. Deze steen biedt je de energieën van geluk, waardering, overvloed, vitaliteit en groei. Het stimuleert het hart en het hartchakra waardoor je jezelf kunt openen voor liefde. Zoisiet versterkt het etherische lichaam en reinigt het astrale lichaam van negatieve gehechtheden. Het is uitstekend om verveling te verlichten en moedigt je aan om jezelf te betrekken bij andere mensen.

Zoisiet helpt je bij het genot van het moment, het hier en nu. Zoisiet laat je weten dat de dood niet het einde van de lijn is, het helpt je de pracht van elke adem te zien en laat je je veilig voelen terwijl je je overgeeft aan het universum. Het moedigt je aan om ziektes te accepteren en te begrijpen terwijl je je leven ten volle leeft. Hoewel deze steen geen remedie biedt voor een ziekte, zal het altijd verlichting bieden.

Herkomst en Geschiedenis

Zoisiet is een mineraal dat verschillende edelsteenvariëteiten bevat. De belangrijkste en bekendste is Tanzaniet, een sensationele blauwe edelsteen. De variëteit Thuliet wordt gebruikt als een kleine roze edelsteen. Een variëteit die bekend staat als robijn in zoisiet, dit is groene zoisiet samen met met ondoorzichtige rode robijn en vaak zwarte amfiboolstrepen. De variëteit robijn in zoisiet wordt ook wel anyoliet genoemd, afgeleid van anyoli,- het Masai-stamwoord voor ‘groen’. Robijn in zoisiet wordt gebruikt als een snijedelsteen en als een kleine edelsteen.

Zoisiet was oorspronkelijk bekend door de geschiedenis als “saualpiet” vanwege zijn ontdekking in Saualpite (Karinthië, Oostenrijk). Het duurde tot 1805 voordat A.G. Warner deze subset van mineralen officieel registreerde en herclassificeerde om bekend te worden als een zoisiet. Deze naamgeving was ter ere van Sigmund Zois Freiherr von Edelstein, Oostenrijkse natuuronderzoeker en wetenschapper, die verantwoordelijk was voor meerdere Oostenrijkse minerale expedities.

De groene vorm van zoisiet bevat meestal zwarte aderen of insluitsels, welke zijn gevormd door hoornblende. Het wordt vaak gesneden in gladde vormen zoals cabochons, kralen en sierfiguren. Die rijke groene kleur, met zijn rode insluitsels van robijn, heeft er soms toe geleid dat bepaalde monsters ten onrechte als bloedsteen werden bestempeld. Zoisiet deelt de chemische samenstelling van de zeldzame transparante edelsteen clinzoisiet, hoewel ze verschillende kristalstructuren hebben. Groene zoisiet en robijn in zoisiet komen voor in Tanzania. De enige bron van tanzaniet is in de Merelani-heuvels van Arusha, Tanzania. Roze thuliet komt uit Noorwegen, Australië en de V.S. Groene zoisiet en robijn in zoisiet komen uit Longido, Tanzania.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je zoisiet kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Zoisiet knuffelstenen kunnen in je zak worden bewaard als je je ongerust voelt. Gebruik ze als zorgstenen om je stress te verlichten.
 • Kunstenaars kunnen zoisiet in hun studio gebruiken om creatieve energie aan te moedigen
 • De link van zoisiet met het kruinchakra maakt het een uitstekende steen voor mensen die spirituele beroepen uitoefenen
 • Mediteer met zoisiet als je je losgekoppelt voelt van de universele energie
 • Houd een stuk zoisiet steen vast als je je gefrustreerd of boos voelt en laat het je ongewenste energieën absorberen.
 • Plaats zoisiet gepolijste of knuffelstenen bij de hart- of kruinchakra om deze te openen.
 • Het dragen van een zoisiet steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hart- en de kruinchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Zoisiet is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met zoisiet dichtbij tijdens meditatie zullen het hart- en de kruinchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe zoisiet in de hand houden.

Zoisiet in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: groene zoisiet zal de creativiteit versterken en stimuleren, dus plaats het overal waar je geïnspireerd wilt worden.

In feng shui: in navolging van de feng shui, moeten de groene zoisiet stenen in het zuiden worden geplaatst om geluk te brengen.

Op de werkplaats: zoisiet, geplaats op het kantoor, de werkplaats of in het atelier zou een bijdrage kunnen vormen aan de ontwikkeling van vernieuwde creatieve energieën.

Zoisiet opladen, reinigen en programmeren

Zoisiet zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor zoisiet kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Zoisiet oplegger - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Tanzania, Australië, Zuid-Afrika, Zwitserland, India, Oostenrijk en de VS
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: robijn in zoisiet variëteit: donkergroen met zwarte insluitsels, af en toe een robijn kristal. Thuliet: roze. Tanzaniet: paarsblauw. Andere varianten: kleurloos, wit, geel, bruin, blauw, groen, rood. Meestal groen.
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: Ca2Al3(SiO4)3(OH)
Kristalstelsel: orthohombisch
Hardheidsschaal van Mohs: 6 – 6.5
Soortelijk gewicht: 3.2 – 3.4
Glans: glasglans
Luminescentie: LW – oranje geel
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Door mijn geneesproces heen, ben ik zachtaardig en geduldig naar mijzelf toe.”
Sterrenbeeld: tweelingen
Chakra: hart en kruin
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 4

Fysieke werking

 • Zou kunnen helpen bij versterking van het immuunsysteem
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn bij herstel van ziekte
 • Zou een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem, het hart, de milt, pancreas en de longen

Emotionele en Spirituele Werking

 • Steen voor communicatie
 • Opent het hart- en de kruinchakra
 • Wekt vernieuwde creatieve energie op
 • Veranderd negatieve naar positieve energie
 • Helpt bij het realiseren van ideeën
 • Zou negatieve emoties zoals verdriet en woede kunnen verlichten
 • Brengt terug in het hier en nu
 • Zorgt voor verlichting
Zoisiet kopen - Crystal Cave

Zoisiet producten bij Crystal Cave

Zoisiet in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.