Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Hematiet Edelsteentherapie

Hematiet is een veel voorkomend ijzeroxidemineraal dat kan worden gevonden in de vorm van massa’s, botryoïdaal, tabelvormig en de zeldzaamste vorm, rhomboëdrisch. Dit mineraal, oorspronkelijk “haematiet” genoemd, werd pas in 1773 officieel ontdekt door Jean Baptiste rome de I’Isle die de eerste “e” verwijderde om het “hematiet” te maken. De naam is afgeleid van het Griekse woord “haima”, wat bloed betekend, vanwege de kleur die het mineraal verandert wanneer het tot poeder wordt vermalen. Hematiet is een speciaal mineraal waarvan werd aangenomen dat het al 164.000 jaar geleden door de mens werd gebruikt. Een klein gebied ten zuiden van Mosselbaai in Zuid-Afrika is sinds 2000 vele malen opgegraven en heeft talloze artefacten geproduceerd die honderdduizenden jaren oud zijn. Tijdens de opgravingen van tekeningen en schilderingen op rotswanden, werd ontdekt dat er een rode poedersubstantie aanwezig was. Door uitgebreid onderzoek en analyse werd bevestigd dat dit poeder, waaruit de schilderingen bestaan, in feite hematiet was.

Spiritueel gezien helpt hematiet om negatieve energie te absorberen en kalmeert in tijden van stress of zorgen. Het is een geweldige beschermende steen en is heel fijn om mee te dragen om je gegrond te houden in veel verschillende situaties. Het is ook een fijne steen om te werken met de wortel chakra, om negatieve energieën een positieve draai te geven. Het is ook een fijne steen om te hebben als je een relatie hebt, de steen zend energieën uit die het samenwerken bevorderen.

Hematiet kan helpen om je zoektocht te bevorderen naar je eigen, unieke talenten en om onbewust gezette limitaties hiervan te verwijderen, terwijl je nog steeds een gezonde hoeveelheid zelfcontrole behoud. Draag hematiet bij je wanneer je behoefte hebt aan balans of wanneer je moeite hebt om je energie te focussen. De steen is ook handig is om te gebruiken in zeer lastige situaties, en kan er voor zorgen dat het zelfvertrouwen word versterkt. Hematiet kan ook worden gebruikt voor bescherming tegen electromagnetische stralingen en schijnt een geweldige ontgiftende steen te zijn voor de lever en het bloed.

Herkomst en Geschiedenis

Hematiet, vernoemd naar “haima”, een woord dat uit het oude Grieks komt, wat bloed betekend, is ijzeroxide. Het is een belangrijke bron van ijzer. Om een ertsmineraal te zijn, moet een mineraal een of meer elementen bevatten die belangrijk zijn voor de samenleving (ijzer, koper, zink, lood en tientallen andere), en het moet economisch haalbaar zijn om de elementen van belang te extraheren. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de economische haalbaarheid: het mineraal moet in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn in de betreffende gesteenten; het moet in een vorm zijn die economische extractie mogelijk maakt (in plaats van in een vorm die bestand is tegen chemische ontbinding of andere mijnbouwprocessen); het moet zich op een toegankelijke plaats bevinden; die locatie moet dicht genoeg bij water, transport en andere infrastructuur zijn om mijnbouw haalbaar te maken. Met andere woorden, mijnbouwbedrijven moeten meer geld kunnen verdienen dan nodig is om de mijnbouw te doen. In Noord-Amerika komt meer dan 90% van ons ijzer uit hematiet.

Hematiet komt voor in verschillende vormen, van glanzend zwarte platen tot ronde roodzwarte lobben tot rode, vormloze massa’s. Het heeft allemaal dezelfde chemische samenstelling, maar de omgeving waarin het zich vormt bepaalt de karakteristieke uiterlijke vorm van het mineraal. Ongeacht vorm of kleur, wordt alle hematiet rood wanneer het is gemalen. Het wordt door de eeuwen heen gebruikt als rood pigment. Hematiet groeit vaak in een matrix van andere mineralen; het wordt vaak gevonden in kwarts en de resulterende steen wordt hematoïde kwarts (hematietkwarts) genoemd. De hematiet-insluitingen in het kwarts kunnen zich in de matrix bevinden, of het kan de buitenkant van het kwarts bedekken met een roodbruine coating die lijkt op roest. Deze coating komt van nature voor. Het is niet ongebruikelijk om hematiet-insluitsels te vinden in andere soorten kwarts, zoals citrien, amethist, heldere kwarts, rozenkwarts of rookkwarts. Deze insluitsels kunnen verschijnen als kleine kleurstippen of grote brokken rode steen in het kwarts. Het hematiet kan diffuus zijn in het kwarts, waardoor de steen een algehele roodachtige kleur krijgt, of het kan geconcentreerd zijn in een enkel gebied.

Door de geschiedenis heen staat hematiet bekend als een steen met een grote genezende kracht en ook om zijn vermogen om als beschermende mantel te dienen. Hematiet heeft lang een indruk op de oude beschavingen achtergelaten. Ver terug in de geschiedenis werd de steen vanwege zijn reflecterende glans beschouwd als een vroege vorm van een spiegel. Het werd ook vermalen tot rood poederpigment voor kunstenaars, zelfs gebruikt door de prehistorische mens om zijn ideeën op de muren van grotten te etsen. Het werd op de gezichten gesmeerd en als oorlogsverf gebruikt. In zijn originele vorm sierde hematiet de graven van de farao’s. Hematiet wordt al duizenden jaren in verband gebracht met magie en bloed. Het werd gebruikt om overmatig bloeden in zowel het geboortebed als het slagveld te voorkomen. Het werd gedragen door boeren en goochelaars om te beschermen tegen vloeken en spreuken, en het is altijd een steen gebruikt die de drager geaard houdt.

Hematiet wordt tegenwoordig voor een aantal andere doeleinden gebruikt. Het is een zeer compact en goedkoop materiaal dat effectief is in het stoppen van röntgenstralen. Om die reden wordt het gebruikt voor stralingsafscherming rond medische en wetenschappelijke apparatuur. De lage kosten en hoge dichtheid van hematiet en andere ijzerertsen maakt ze ook bruikbaar als ballast voor schepen. Hematiet wordt ook gebruikt als materiaal dat wordt gebruikt om polijstmiddelen te maken die bekend staan als “rode rouge” en “juweliersrouge”. Rode rouge is een hematietpoeder dat wordt gebruikt om messing en andere zachte metalen te polijsten. Het kan worden toegevoegd aan gemalen maïskolfmedia of gemalen walnootschaalmedia voor het trommelpolijsten van messing schaalomhulsels. Juweliersrouge is een pasta die op een zachte doek wordt gebruikt om gouden en zilveren sieraden te polijsten.

NASA deed een opmerkelijke ontdekking toen ze hematiet op Mars vonden. Het werd gevonden door de infraroodspectrometer van de NASA Mars Global Surveyor en het Mars Odyssey-ruimtevaartuig uit 2001 toen het in een baan om de planeet cirkelde. Wat dit nog interessanter maakt, is de behoefte aan water om Hematiet te laten ontstaan. NASA-wetenschappers bestuderen nu de afbeeldingen en monsters die ze hebben genomen om de omgeving van Mars beter te begrijpen en of deze geschikt is voor leven.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je hematiet kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Hematiet is geen steen die je om je heen wilt hebben als je probeert in slaap te vallen. De steen werkt om je energie te geven, wat betekent dat het je wakker houdt en je een onderbroken nachtrust geeft. Het is het beste om alle sieraden die je hebt te verwijderen voordat je de slaapkamer binnengaat. Het is zelfs goed om hematietstenen helemaal uit je slaapkamer te houden.
 • Hematiet wordt gebruikt om je vermogen om sterk te staan te verbeteren, waardoor je meer moed en wilskracht krijgt. De steen kan je helpen om slechte gewoontes te doorbreken.
 • De link met ijzer en de zware inhoud in de steen heeft ertoe geleid dat hematiet sinds de oudheid wordt gebruikt in verband met het bloed en onze bloedsomloop. Mensen gebruiken het om hun bloedsomloop te verbeteren, hoge bloeddruk te verlagen, bloedstolsels te verminderen en zelfs zware menstruaties te vertragen.
 • Het dragen van een hematiet steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Hematiet is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met hematiet dichtbij tijdens meditatie zal het wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe hematiet in de hand houden.

Hematiet in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: vanwege het vermogen van hematiet om de geest te kalmeren en ons te helpen om voorbij repetitieve, nutteloze gedachten te gaan, is het een geweldige steen om mee te mediteren. Als je een meditatieruimte of altaar in je huis hebt, kun je hematiet daar plaatsen om je te ondersteunen bij je beoefening.

In feng shui: hematiet kan ondersteunend zijn in de Kan-positie, of het carrièregebied van de feng shui bagua-kaart. De Kan-positie bevindt zich in het midden van je huis, en het is een gebied waar je naar zou kunnen kijken als je meer duidelijkheid zoekt over je carrière of je levenspad. Misschien wil je hematiet hier plaatsen met de bedoeling om alle negatieve energie te transmuteren die je in de weg staat om je levenspad te volgen. Je kunt ook een intentie instellen dat hematiet alle repetitieve gedachten of zelfopgelegde limieten verwijdert die ervoor zorgen dat je blokkades of uitdagingen op dit gebied van het leven ervaart. Hematiet dat zwart van kleur is, zal hier vooral ondersteunend zijn, omdat zwart verbonden is met Kan.

Gen is het gebied van de feng shui bagua-kaart dat gerelateerd is aan kennis, vaardigheden en zelfontplooiing. Als je bij je voordeur naar binnen kijkt, bevindt Gen zich in de linkerhoek het dichtst bij jou. Omdat hematiet affiniteit heeft met de geest, wordt het vaak aanbevolen voor mentale bezigheden en studie. Als je bezig bent met het ontwikkelen van je vaardigheden of kennis, probeer dan een stuk hematiet in Gen-positie in je huis te plaatsen. Terwijl je dit doet, kun je je voorstellen dat hematiet je zal helpen bij het cultiveren van de gewenste vaardigheden.

Op de werkplaats: plaats hematiet in je kantoor om een hogere concentratie aan te moedigen of als je een artiest bent in de studioruimte of atelier. Een andere plaats waar je hematiet kunt plaatsen, is bij je voordeur om de hele ruimte te beschermen tegen slechte energie die binnenkomt.

Hematiet opladen, reinigen en programmeren

Hematiet zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven. Let op: hematiet is een erts. Hierom is het beste om de hematiet niet in contact met water te laten komen. De hematiet zal niet afbrokkelen, maar om de beste kwaliteit te behouden kun je dit beter voorkomen om zo een mooie steen te behouden.

Voor hematiet kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.

Gebruik deze methodes NIET voor hematiet:

 • Water: NIET! Onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: NIET! Zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen NIET onder de grond ivm vocht. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer (niet voor ertsen zoals hematiet) voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Hematiet sieraad - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: zwart tot staalgrijs tot zilver; rood tot roodbruin tot zwart
Mineraalklasse: oxiden
Chemische samenstelling: Fe2O3
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 5 – 6.5
Soortelijk gewicht: 5.0 – 5.3
Glans: metaalglans
Luminescentie: –
Andere namen: haematiet

Spirituele Eigenschappen

AffirmatieMijn lichaam is ontgift en gezond.”
Sterrenbeeldwaterman en ram
Chakra: wortel
Element: aarde en water
Planeet: saturnus
Nummer: 9

Fysieke werking

 • Zou slechte gewoonten kunnen verwijderen
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn tijdens ziekte
 • Zou een positieve bijdrage kunnen geven aan het bloed, immuunsyteem, de lever en nieren

Emotionele en Spirituele Werking

 • Harmoniseert lichaam en geest
 • Resoneert met het wortel chakra
 • Heeft een sterk Yang-element, brengt de meridianen in evenwicht en herstelt Yin-onevenwichtigheden
 • Een ondersteuning voor timide en verlegen personen
 • verhoogt het gevoel van wilskracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen
 • verwijdert zelfbeperkingen
 • Brengt de chakra’s in evenwicht, vooral het wortelchakra
Hematiet werking - Crystal Cave

Hematiet producten bij Crystal Cave

Hematiet in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.