Edelstenen Reinigen en Opladen

Complete gids edelstenen reinigen, opladen en programmeren

Edelstenen en mineralen zijn al sinds de oudheid populair. Als we de geschiedenisboeken openslaan, ontdekken we dat edelstenen door de oude Egyptenaren, Romeinen, Chinezen, Japanners en Indiërs werden gebruikt om genezing en verlichting te bevorderen. Tot op de dag van vandaag worden edelstenen gebruikt om ons leven te verreiken. Edelstenen zorgen voor ons, maar hoe kunnen wij het beste voor onze stenen zorgen?

In deze gids bespreken de verschillende manieren hoe je je edelstenen en mineralen kunt reinigen, opladen en programmeren. Ook zullen we de verschillende methoden van het reinigen van edelstenen bespreken, waaronder de methode van het reinigen van edelstenen met een klankschaal. Ook is er gedacht aan welke stenen bijvoorbeeld niet in water gereinigd kunnen worden. Per onderdeel is een stapsgewijze handleiding uiteengezet voor het reinigen, opladen en programmeren van edelstenen.

Edelstenen obelisken en torens - Crystal Cave

Inhoudsopgave

Waarom is reinigen belangrijk?​

Veel mensen gebruiken edelstenen en mineralen om hun geest, lichaam en ziel te kalmeren en gebruiken edelstenen op energetisch niveau om natuurlijke trillingen de wereld in sturen voor bijvoorbeeld manifestatie. Een edelsteen reist van bron naar verkoper voordat het in jouw hand belandt. Tijdens deze reis kan er veel energie in het kristal worden verzameld. Uitgevoerd onderzoek heeft zelfs aangetoond dat edelstenen het vermogen hebben om een enorme hoeveelheid gegevens voor onbepaalde tijd op te slaan. Volgens sommigen zou de eerste stap reinigen moeten zijn als je fris wilt beginnen met je nieuwe edelsteen. Dit zal helpen je steen in zijn natuurlijke staat te herstellen.

Edelstenen en mineralen hebben een sterke en onveranderlijke fysieke structuur die een kristalstructuur wordt genoemd. In het bijzonder zijn kristallen gebouwd in een specifiek geometrisch patroon zonder enige willekeur. Omdat dit geometrische patroon wordt herhaald in een kristalstructuur, kunnen kristallen een stabiele trilling produceren die gewoonlijk de slapende oscillatiesnelheid wordt genoemd. Er wordt aangenomen dat wanneer een kristal met deze kenmerken met jou in wisselwerking staat, het een evenwicht in je energieveld brengt dat je welzijn ondersteunt. Maar wanneer ongewenste overtollige energie in een kristal wordt opgeslagen, raakt de trilling (of de oscillatiesnelheid) van dat kristal verstoord.

Het regelmatig reinigen en opladen van je stenen is de enige manier om je kristal in zijn natuurlijke staat te herstellen. Deze zorgzame daad kan ook je eigen gevoel van doelgerichtheid nieuw leven inblazen. Er zijn veel manieren om je kristallen te reinigen. De meeste methoden zijn therapeutisch, niet alleen voor je edelstenen, maar mogelijk ook voor jezelf.

Veelgestelde vragen over reinigen, opladen en programmeren

Hoe vaak moet ik mijn stenen reinigen?

Dit hangt van jezelf en je eigen persoonlijke behoeften af. De vuistregel is, hoe vaker je een steen gebruikt, hoe meer energie hij verzamelt. Een goed houvast is om al je stenen minstens één keer per maand te reinigen. Als een individuele steen energetisch zwaarder aanvoelt dan normaal, zal deze gereinigd moeten worden. Je hoeft geen bepaalde tijd tussen de reinigingen te wachten. Sommigen laden hun kristallen één keer per week op, sommigen doen het twee keer per week en sommigen doen het zeer zelden. Het is belangrijk om zowel naar je stenen als naar jezelf te luisteren wanneer je besluit hoe vaak je ze moet opladen. Edelstenen zijn krachtiger als ze regelmatig worden opgeladen.

Hoe weet ik wanneer een steen gereinigd moet worden?

De steen voelt zwaar of uitgeput: Als je kristal zwaar aanvoelt of de gebruikelijke levendigheid mist, is het misschien tijd om op te laden.
Verminderde effectiviteit: Edelstenen die ooit voor krachtige helende of energieverhogende effecten zorgden, kunnen minder effectief worden als hun energie op is.
Intuïtieve inzichten: Vertrouw op je intuïtie. Als je het gevoel hebt dat een edelsteen moet worden opgeladen, komt dat waarschijnlijk doordat je energieverbinding ermee verzwakt is.

Wat is de beste methode om stenen te reinigen?

Zoek een methode die resoneert met jezelf en je gewoontes. Wat voor jou het beste werkt, werkt misschien niet zo goed voor iemand anders, dus let op wat goed voelt.

Hoe weet ik wanneer een steen gereinigd is?

De steen moet energetisch en fysiek lichter aanvoelen.

Hoe lang moet ik mijn edelstenen opladen?

De meeste mensen (ont)laden hun edelstenen ‘s nachts gedurende 8 uur. Sommige mensen laden ze langer op (tot 24 uur), en anderen doen het voor kortere perioden (bijvoorbeeld 2-4 uur). Het hangt echt af van je intentie, vaak kun je zelf het beste aanvoelen hoelang de steen moet worden ontladen en weer moet worden opgeladen.

Wat moet ik zeggen bij het opladen van kristallen?

Sommige mensen zullen rustig bij hun edelstenen zitten en visualiseren dat de energie van het kristal wordt opgenomen in hun eigen energie, terwijl anderen een bevestiging zeggen of intenties in hun gedachten houden. Het is aan jou hoe je dit wilt doen.

Het opladen van je kristallen is een actief proces en je moet altijd op de een of andere manier met ze communiceren, zelfs als je alleen maar tegen ze denkt. Als je woorden zegt of denkt, zeg dan iets als: “Ik wens om (intentie) te doen”, “Help mij met (intentie)”. Vermijd het zeggen van dingen als: “Ik draag op” of ‘Ik wil dat”.

Wat moet ik met mijn stenen doen nadat ze zijn gereinigd?

Zoek bewuste plekken om je stenen te bewaren. Als je kunt, bewaar ze dan in de buurt van ramen of planten, zodat ze deze natuurlijke genezende energie kunnen absorberen. Plaats de stenen anders rond je huis, kantoor of andere ruimte op een manier die aansluit bij jouw bedoelingen.

Welke elementen passen bij welke methoden?

Element vuur: reinigen en opladen met rook, vuur en zonlicht. Sommige edelstenen en mineralen die baat zullen hebben bij vuurenergie zijn onder meer obsidiaan, tijgeroog, rutielkwarts, jaspis, agaat en heliotroop.
Element aarde: reinigen en opladen door de steen in de aarde te doen, te verbinden met de natuur, rijst en aanraking. Een aantal edelstenen en mineralen die baat hebben bij aarde-energie zijn tijgeroog, versteend hout, obsidiaan, jaspis, citrien, carneool en agaat.
Element water: reinigen en opladen met water, zout en maanlicht. Sommige edelstenen en mineralen die het meeste baat kunnen hebben bij water energie zijn turkoois, sodaliet, ioliet, bergkristal en kwarts, aquamarijn, amazoniet en agaat.
Element lucht: reinigen en opladen met adem, meditatie en visualisatie en geluid. Enkele van de edelstenen en mineralen die baat kunnen hebben bij deze reinigings- en oplaadmethodes van het element lucht zijn onder meer rookkwarts, citrien, rutielkwarts, amethist en kwarts.

Manieren om te reinigen

Mensen gebruiken edelstenen om mentale en spirituele vrede te vinden, en velen geloven dat spirituele energie in edelstenen kan helpen bij fysieke genezing. Net zoals je je van tijd tot tijd uitgeput voelt, moeten edelstenen ook opladen en hun energie aanvullen. Het reinigen van edelstenen spoelt negativiteit weg, en het opladen ervan vult de kracht aan die deze stenen zo aardend en krachtig maakt. Door edelstenen te programmeren, kun je je energie afstemmen op die van hen, zodat ze je kunnen helpen aan jouw visies en doelen te werken.

Er is een overvloed aan reinigings- en oplaadmethoden beschikbaar, daarom hebben we een uitgebreide handleiding voor je gemaakt. Terwijl je verder leest, onthoud dat er geen ‘verkeerde’ of ‘beste’ manier is om je kristallen op te laden, dus kies de methoden die resoneren met je hart, energie en intenties van vandaag.

Hieronder kun je verschillende manieren zien hoe je edelstenen kunt reinigen en opladen. Met de meeste reinigingsmethodes kun je ook direct je stenen weer opladen. Denk aan: het zonlicht en het maanlicht, geluid, visualisatie of meditatie, de aarde en natuur en ademwerk. Mocht je twijfelen over wat het beste bij welke steen past, zijn hier de meest geschikte methodes per steen:

Zachte en poreuze stenen, ijzerhoudende stenen en giftige stenen: reinigen met rook, geluid, zon- en maanlicht, visualisatie of meditatie, rijst en ontladen door andere stenen.
Alle andere stenen: alle reinigingsmethodes hieronder beschreven.

1. Water

Als algemene vuistregel geldt dat je alleen mineralen met water moet reinigen die een 6 of hoger hebben op de hardheidsschaal van Mohs. Dit is een schaal van 1-10 die de hardheid en krasbestendigheid van mineralen meet, waarbij 1 het zachtste is en 10 het hardste. Als je met edelsteenwater werkt is dit ook een handige lijst met welke stenen hier niet voor geschikt zijn.

IJzerertsen, zoals pyriet, hematiet, magnetiet en goethiet, mogen niet langdurig in water worden gereinigd. Waarom? Ze gaan roesten als ze te lang aan water worden blootgesteld en we willen onze mineralencollectie nooit zien veranderen van helder en glanzend naar dof en roestig. Mochten ze toch nat worden, haal ze dan snel uit het water en laat ze goed drogen.

Onderzoek bovendien of de mineralen in kwestie al dan niet giftige chemicaliën in het water lekken, vooral als je van plan bent ze voor langere tijd in een kom met water te laten liggen. Snel spoelen is over het algemeen veilig, maar weken is iets heel anders. Stenen zoals malachiet, cinnabar, galeniet, vanadiniet, stibniet en wulfeniet zijn giftig.

 • Gebruik je intuïtie hoe lang het nodig om de stenen met water te reinigen. Het is ook belangrijk dat er bewust met water om wordt gegaan, als je bijvoorbeeld een regenton hebt kun je hier een kommetje mee vullen om de stenen in te doen.
 • Je kunt ook maanwater gebruiken, wijwater of ander spiritueel geladen water.
 • Edelstenen die veilig zijn om in water te reinigen: bergkristal, kwarts, rozenkwarts, amethist, rookkwarts, citrien, agaat, maansteen, carneool (niet veilig in zout water), rutielkwarts, jaspis, aventurijn en obsidiaan.

De hierboven genoemde kristallen zijn een goed beginpunt en zijn vooral veilig in gepolijste of getrommelde vorm. Controleer altijd goed als het om zout water gaat, want zout kan bijtend zijn!

Gebruik deze methode niet voor:

 • Als er scheuren in de steen zitten, kan het langdurig onderdompelen van een kristal in water ertoe leiden dat het kristal verkleurt of dat er water in kan sijpelen.
 • Edelstenen die NIET veilig zijn om te reinigen met water: fluoriet (vooral zout water), seleniet, apofyliet, aura kwartsen en alle geverfde stenen, calciet, gips, lepidoliet, opaal, azuriet, apatiet, haliet, malachiet, turkoois, ulexiet, labradoriet, celestien, pyriet en hematiet. 

Veel van de kristallen die hierboven worden vermeld lossen volledig op als ze in water worden geplaatst, of verliezen hun glans. Hoe dan ook, speel op veilig als het om deze mineralen gaat. Een goede vuistregel is om te voorkomen dat je kristallen die eindigen op “-iet” in water legt.

Pluim agaat kopen - Crystal Cave
Thousand layer kwarts edelsteen - Crystal Cave

2. Reinigen met rook

Maak met deze methode gebruik van een eeuwenoude zuiverende traditie. Gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Omdat de rook je edelstenen niet kan beschadigen, is deze methode een van de veiligste methoden om je edelstenen te ontladen en om ze op te laden.

Je hebt nodig:

 • Een vuurvaste kom. Sommigen gebruiken ook een abalone schelp.
 • Een aansteker of lucifers.
 • Losse of gebundelde salie, palo santo, wierrook of een andere voorkeur.

Edelstenen ontladen met rook:

 • Plaats een aangestoken palo santo-stokje, een aangestoken saliebundel of wierook in een hittebestendige of keramische schaal. Sommigen gebruiken ook een abalone schelp. Je kunt het stokje ook in de hand vasthouden.
 • Beweeg de rook voorzichtig rond het kristal met je handpalm of een veer. Zorg ervoor dat de rook het hele kristal bedekt. Laat het meerdere keren over de rook glijden totdat je de negatieve energie voelt opstijgen. Als je twijfelt is vaak 30 tot 60 seconden per steen voldoende.
 • Verklaar dat je wilt dat de rook je kristal zuivert. Het bepalen van je doel zal gemakkelijker zijn als je je voorstelt dat de rook en de vlammen de slechte energie van de steen vernietigen.
 • Stel je voor dat de negatieve energie verdwijnt in het niets, terwijl de rook verdwijnt en de kamer verlaat.

Als je niet buiten kunt smudgen, zorg er dan voor dat je in de buurt van een open raam bent. Hierdoor kunnen de rook en de negatieve energie zich verwijderen.

Abalone kopen - Crystal Cave

3. Geluid

Gebruik geluid door bijvoorbeeld te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.

Zo kun je je stenen reinigen met een klankschaal:

 • Je edelstenen moeten op een schoon en opgeruimd vlak oppervlak in de buurt van de klankschaal worden geplaatst.
 • Begin met het spelen van je klankschaal. De kom kan in je hand liggen of op een vlakke ondergrond bij de kristallen. Speel door zachtjes met de hamer op de klankschaal te slaan, zodat deze een rinkelend geluid laat horen.
 • Beweeg je hamer met de klok mee buiten de rand van de klankschaal om hem te laten “zingen”. Dit proces zal helpen het rinkelende geluid te verstevigen.
 • Blijf de hamer een paar minuten rond de kom wrijven totdat je voelt dat het reinigingsproces voltooid is. Terwijl de sterke vibratie van het zuivere kristallijne geluid van je klankschaal de edelstenen vult, zal het alle negatieve energie verdrijven. Dit zal de vibratie van al je kristallen die dichtbij zijn, verhogen.

Je kunt de edelstenen in de kom plaatsen, maar de hoge trillingen kunnen ze beschadigen. Als je de klankschaal voor de eerste keer gebruikt, moet je mogelijk oefenen. Zorg er bij het kopen voor dat je een klankschaal van hoge kwaliteit kiest. Klankschalen van goede kwaliteit laten een melodieus rinkelend geluid horen dat enige tijd aanhoudt en geleidelijk afneemt. Klankschalen van slechte kwaliteit produceren een dof metaalachtig geluid en zijn minder effectief in het reinigen van jouw kristallen.

Amazoniet bol - Crystal Cave

4. Zon- en maanlicht

Een van de oudste methoden om edelstenen te reinigen is het gebruik van zon- of maanenergie. Wanneer je kristal een beetje uitgeput raakt, kunt je ze het beste reinigen door het weer in natuurlijk licht te plaatsen. Plaats de steen minimaal vier uur in zonlicht of maanlicht. Baden in zonlicht werkt het beste met warmgekleurde edelstenen zoals gele, rode en oranje stenen. Voor de maan geldt dit voor koelgekleurde edelstenen zoals witte, blauwe en zwarte stenen.

Zorg ervoor dat je je stenen niet langere tijd aan de zon blootstelt, omdat ze dan kunnen verkleuren. Edelstenen zoals amethist, rozenkwarts en andere kwarts soorten zijn hier het meest vatbaar voor. Pas ook op met geverfde of man-made stenen zoals aura kwartsen. Voor het beste resultaat reinig je je kristallen tijdens het licht van de volle maan of tijdens een wolkenloze dag.

Sommige kristallen reageren beter op maanlicht, maar het kan moeilijk zijn om hier zeker van te zijn zonder elke methode te testen en de resultaten te evalueren. Ga door met het reinigen van het maanlicht of zonlicht gedurende drie dagen. Laad je stenen één keer per maand op met dit proces. Reiniging bij maanlicht is een delicate methode, maar kan vooral effectief zijn tijdens volle maan. Wanneer de maan helder en volledig potentieel is, kan dit de trillingsenergie van je kristal helpen verhogen.

Actieve energie – de zon

 • Plaats de kristallen in het zonlicht voor actieve energie. De zon staat voor verkwikkende, mannelijke energie.
 • Plaats je kristallen eenvoudig bij een zonnig raam of buiten, waar ze worden blootgesteld aan de levendige stralen.

Intuïtieve energie – de maan

 • Zet de stenen in het maanlicht voor kalme, intuïtieve energie. Maanlicht straalt een zachte, vrouwelijke energie uit. Laat je kristallen opladen door ze op een vensterbank te zetten of ze een nacht buiten te laten staan.
 • Kristallen opladen in maanlicht is geweldig voor reflectie en genezing

Voor evenwichtige yin-yang-energie plaats je de stenen 24 uur om zowel de krachten van de zon als de maan te ervaren.

Je kunt je edelstenen ook tijdens een zons- of maansverduistering buiten zetten. Je stenen de energie van een zonsverduistering (of een andere astrologische gebeurtenis) laten absorberen, is een ongelooflijk sterke manier om ze op te laden. Deze methode zal hun energie vergroten.

Zonnesteen toren - Crystal Cave
Polarity maansteen geslepen - Crystal Cave

5. Visualisatie of meditatie

Sommigen zijn van mening dat je je eigen denkprocessen kunt gebruiken om je kristal te reinigen. Hoewel deze methode vaak de ‘visualisatie’-benadering wordt genoemd, staat deze ook bekend als de ‘meditatie-benadering’, vanwege de overeenkomsten met meditatie. Deze methode vereist de volgende aanpak:

 • Houd met een heldere geest je edelsteen vast in je handen.
 • Visualiseer een helder, stralend licht dat je kristal omgeeft en er doorheen gaat.
 • Richt je gedachten op de onzuiverheden die uit de steen spoelen.
 • Beëindig dit proces als je voelt dat je kristal zijn evenwicht heeft hersteld.

Als je een spirituele gids hebt, overweeg dan om hem of haar tijdens dit proces om hulp te vragen. Je kunt ze in hun vorm visualiseren of hun naam over het kristal zingen.

Deze methode kun je ook in combinatie gebruiken tijdens de uitvoering van andere methodes.

Indigo gabbro hart - Crystal Cave

6. De aarde en natuur

Deze reinigingsmethode is gebaseerd op de theorie dat edelstenen kunnen worden gereinigd door ze terug te geven aan de natuur. Aangenomen wordt dat deze methode bijzonder nuttig is wanneer een zware reiniging nodig is om giftige of anderszins negatieve energieën te verwijderen.

Bedek je kristallen met aarde voor stabiliteit. De aarde is een element van schoonheid, gestage verandering en groei. Als je je een beetje angstig voelt of opnieuw verbinding wilt maken met je lichaam, laat je stenen dan in de grond rusten. Deze methode vereist de volgende aanpak:

 • Zoek een schone plek om je kristal te begraven.
 • Begraaf je kristal in de grond, slechts enkele centimeters diep.
 • Laat je steen minimaal 24 uur en maximaal drie dagen begraven voor het beste resultaat.
 • Sommigen zijn van mening dat de elementen die in de bodem aanwezig zijn, zullen helpen alle ongewenste energie die in het kristal aanwezig is, op te nemen, waardoor de steen hersteld blijft.

Begraaf geen poreuze of zachte stenen, omdat deze kristallen kunnen oplossen door het vocht in de grond. Voor een lijstje met stenen die niet geschikt zijn om nat te worden, kijk dan bij de reinigen met water methode hierboven (de eerste methode).

Plaats je kristallen op sneeuw om meditatie en reflectie te bevorderen. Wanneer er verse sneeuw over de aarde valt, ontstaat er een prachtig leeg canvas voor de natuur. Door je kristallen schoon te maken met sneeuw kunnen ze resetten en stilte vinden.

 • Als je het geluk hebt toegang te hebben tot sneeuw, verzamel dan wat pure sneeuw in een kom of leg de stenen buiten neer.
 • Plaats je kristallen op de sneeuw en laat ze intrekken totdat je voelt dat hun energie is opgefrist.
Bronziet oplegger - Crystal Cave
Ruwe sneeuwkwarts kopen - Crystal Cave

7. Zout en zout water

Sommige alternatieve gezondheidswerkers zijn van mening dat zout of een zoutoplossing in water een nuttige methode kan zijn voor het absorberen van ongewenste energie. Volgens deze reinigingsmethode worden stenen een nacht in zout water geweekt. Er wordt aangenomen dat het ideaal is om hiervoor natuurlijk zeewater te gebruiken.

Spoel daarna je edelstenen af met schoon water. Houd er rekening mee dat zout water bepaalde delicate stenen kan beschadigen of het uiterlijk ervan kan veranderen, met als gevolg dat deze methode niet voor alle edelstenen en mineralen geschikt is. Deze methode kan hierom ook schadelijker zijn in plaats van de stenen met gewoon water te reinigen. Voor een lijstje met stenen die niet geschikt zijn om nat te worden, kijk dan bij de reinigen met water methode hierboven (de eerste methode).

 • Voor de stenen die kunnen worden ondergedompeld, neem je een theelepel (roze) Himalayazout, dode zeezout of gewoon keukenzout en voeg je dit toe aan een kom met water om te laten rusten.
 • Gebruik je intuïtie om te bepalen hoe lang je ze onder water laat staan. Mocht je hierover twijfelen, dan is een nacht voldoende.
Ook kun je je edelstenen in een kommetje met alleen zout plaatsen, zonder water. Dompel je edelstenen onder in een kom met droog zout voor aarde-energie. Dit is een geweldig aarde-energiealternatief voor kristallen die niet in zout water of vochtige grond kunnen worden ondergedompeld, zoals hematiet en andere ertshoudende stenen.
 • Vul een kom met (roze) Himalayazout, dode zeezout of gewoon keukenzout. De kom kan in huis worden geplaatst, maar plaats de kom uit je huis als de stenen sterk negatief zijn geladen.
 • Laat de edelstenen 24 uur staan.
 • Optioneel: je kunt er ook voor kiezen om kruiden aan het zout toe te voegen.
Heb je poreuze/zachte stenen en wil je toch zout gebruiken om deze te reinigen? Maak dan een zoutcirkel om de stenen heen.
 • Leg je je kristal op een doek, bord of ander niet-doorlatend oppervlak.
 • Neem een busje zout en giet zout rond je kristal zodat er een cirkel ontstaat
 • Laat het kristal een uur of langer in de cirkel zitten.
 • Optioneel: je kunt er ook voor kiezen om kruiden aan het zout toe te voegen.
Seleniet gravure - Crystal Cave

8. Rijst

Sommigen zijn van mening dat reinigen met rijst geschikt is voor alle soorten edelstenen en mineralen. In het bijzonder wordt aangenomen dat het gunstig is voor zachte en beschermende edelstenen. Voor deze methode:

 • Begraaf je kristal in een kom bruine of witte rijst.
 • Laat het daar ongeveer 24 uur staan.
 • Gooi de rijst weg na het reinigen. Omdat de rijst na deze methode negatieve energie bevat en  weggegooid wordt, is dit een minder milieuvriendelijke manier dan de rest van de methodes.
Bruine opaal handsteen - Crystal Cave

9. Adem

Ademwerk kan ook een effectieve reinigingsmethode zijn. Het reinigen van je edelstenen met adem is het meest geschikt voor kristallen die klein van formaat zijn. Volgens deze methode moet je je concentreren op je intenties en met snelle uitademingen de negatieve, ongewenste energie wegblazen. Deze methode vereist de volgende aanpak:

 • Om te beginnen houd je de steen in je dominante hand.
 • Concentreer je even op je intenties en adem diep in door je neusgaten.
 • Adem stevig uit op je kristal met korte, snelle uitbarstingen.
 • Herhaal dit proces gedurende ongeveer 30 seconden.
 • Laat de steen zijn negatieve energie verdrijven.
Blauwe chalcedoon kopen - Crystal Cave

9. Ontladen door andere stenen

Grote kwartsclusters, amethistgeodes en selenietplaten kunnen geweldige hulpmiddelen zijn voor het opruimen van kleinere stenen. Deze methode kun je voor elke steen gebruiken.

 • Plaats je steen direct in of bovenop een van deze stenen. Er wordt gedacht dat de trillingen van de grotere steen de onharmonische energieën verwijderen die in de rustende steen worden aangetroffen.
 • Plaats de steen hier voor ongeveer 24 uur.

Ook kun je gebruik maken van kleinere stenen om je stenen te ontladen. Bergkristal en hematiet zouden ook een algeheel zuiverend effect hebben. Als je gebruik maakt van kleine stenen, moet je er mogelijk meerdere bij de hand hebben om andere stenen met succes te kunnen ontladen.

 • Plaats de ontlaadstenen in een kleine kom en plaats de steen die je wilt ontladen erop.
 • Laat de steen hier ongeveer 24 uur liggen.

Leg je edelstenen op een plaat seleniet (satijnspaat) voor helderheid en bescherming. Seleniet is een krachtig kristal genoemd naar de Griekse maangodin Selene. Als gevolg hiervan heeft het sterke verbindingen met maancycli en goddelijke vrouwelijkheid.

 • Plaats een selenietplaat op een vlakke ondergrond en laat je kristallen een nacht op het seleniet liggen.
Je kunt deze methode ook gebruiken om je stenen weer op te laden.
Hematiet duimsteen - Crystal Cave

Manieren om te opladen

Als je steen zwaarder aanvoelt dan verwacht, kan hij baat hebben bij een beetje energetische activering. Een deel van het opladen van je kristal is het opruimen van de energetische zwaarte. Van daaruit gaat het erom je kristal weer te vullen, vaak met aardende energie die afkomstig is van plaatsen in de natuur: de maan, de grond, water, enz. Hierom kun je bovenstaande methodes ook gebruiken om je stenen op te laden, denk aan het zonlicht en het maanlicht, visualisatie en meditatie (intenties zetten), geluid, de aarde en natuur en je adem gebruiken.

Als je plannen hebt om buiten te gaan, overweeg dan om de steen mee te nemen. Veel mensen vinden dat het een krachtig effect heeft als de steen natuurlijke energie opneemt in het park, in het bos of op het strand.

1. Bovenstaande methodes

Je kunt bovenstaande methodes ook gebruiken om je edelstenen op te laden. Dit zijn de methodes die het beste werken om je stenen tegelijkertijd te ontladen en weer op te laden:

 •  Zonlicht en maanlicht
 • Visualisatie en meditatie (intenties zetten)
 • De aarde en natuur
 • Adem
 • Ontladen (en opladen) door andere stenen
Hematiet duimsteen - Crystal Cave

2. Crystal grids

Maak een crystal grid of oplaadcirkel om meerdere energieën aan te sluiten. Dit is een stijlvolle manier om je edelstenen energie te geven. Je kunt de stenen plat op een tafel leggen, maar je kunt ook een terrarium kopen of glazen decoraties om de stenen in te zetten.

 • Richt gereinigde bergkristallen (geen getrommelde kristallen, maar torens, obelisken of generators) naar een specifiek kristal dat je wilt opladen.
 • Mediteer en visualiseer een witte energie die de tafel, terrarium of hetgene vult waar de stenen in staan.
 • Je kunt ook gebruik maken van je handen, laat je handen boven de grid rusten en spreek je intenties uit. Zodra je dit hebt gedaan kun je je handen weer verwijderen.
 • Je kunt het kristal zo lang laten opladen als je wilt, maar laat het minimaal 30 minuten verbinding maken met de energie van de andere kristallen.
Bergkristal dubbeleinder hanger - Crystal Cave

3. Aanraking

Wrijf de kristallen in je handen om ze snel op te laden. Het gebruik van je lichaamswarmte om je kristallen op te laden is een directe, gemakkelijke manier om hun energie te activeren. Bovendien kun je je fysieke verbinding met het kristal opbouwen en verdiepen. Je kunt ook de de edelsteen naar het passende chakra punt van je lichaam. Deze methode kun je ook goed gebruiken met de “visualisatie en meditatie” methode. Het is wel belangrijk dat jij de enige bent die je edelstenen aanraakt en niet een ander persoon om zo de connectie en intentie puur te houden.

Nieuwe dumistenen hartjes - Crystal Cave

4. Reiki

Reiki is een Japanse holistische geneeswijze die zich letterlijk vertaalt naar universele levenskracht. Energie wordt door de handen van de beoefenaar gekanaliseerd en stroomt door de ontvanger of het object. Deze energetische praktijk werkt op mentaal, spiritueel en fysiek niveau en is bedoeld om mensen in staat te stellen te leren genezen door de energie van pure liefde.

Laad je kristallen op met reiki:

 • Vind een diepe meditatieve staat door je ogen te sluiten en je op je ademhaling te concentreren.
 • Stel je een helder wit licht voor dat naar alle chakrapunten van je lichaam stroomt.
 • Richt je handpalmen naar het kristal en richt die energie op de steen.
 • Bepaal je intentie om het kristal te zuiveren met je favoriete mantra. Herhaal deze mantra in gedachten of hardop, zo lang als goed voelt voor jou.
 • Optioneel: gebruik Reiki-symbolen over de kristallen en houd ze tussen je handen om de effectiviteit van elk kristal verder te zegenen, op te laden, in evenwicht te brengen en te harmoniseren.
Chakra splitarmband - Crystal Cave

5. Vuur

Vuur wordt klassiek gezien als een destructieve kracht, dat het gemakkelijk kan zijn om de stimulerende, inspirerende en verzorgende eigenschappen ervan over het hoofd te zien. Vuur staat immers centraal in veel van de manier waarop de mensheid zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Op dezelfde manier kunnen rook en vlammen spirituele gevoelens oproepen die helpen om kristallen van energie te voorzien – vooral die van het vuurelement. 

Edelstenen opladen met vuur is een krachtige manier om ze van energie en intentie te voorzien. Dit is een wat meer controversiële methode dan de andere methoden en hier dient ook voorzichtigheid aan te pas te komen. Als je je aangetrokken voelt tot deze methode, volgen hier enkele stappen die je kunt volgen:

 • Kies eerst een veilige ruimte waar je met vuur kunt werken. Dit kan een open haard zijn, een vuurplaats buiten of een kaars. Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen neemt om jezelf te beschermen!
 • Houd vervolgens je edelsteen in je hand en concentreer je op je intentie om het op te laden.
 • Steek het vuur aan en houd je edelsteen boven de vlam. Terwijl je dit doet, visualiseer je dat de vlammen de energie van het kristal ontsteken, het uit zijn sluimer doen ontwaken en het met warmte en vitaliteit doordrenken.
 • Haal na enkele ogenblikken het kristal uit de vlam en plaats het op een veilige plek om af te koelen. Neem nu even de tijd om de energie van het vuur en de transformatie die heeft plaatsgevonden te waarderen.
 • Bedank ten slotte het vuur voor zijn energie. Voel de kracht en kracht van de vlam in je, en draag die energie met je mee als herinnering aan de kracht van deze beoefening.

Wegens de vernietigende eigenschappen van vuur kan deze methode ook worden gebruikt om ook direct te ontladen.

Vuuragaat 925 zilver - Crystal Cave

6. Spreuken

Spreek een spreuk uit over je kristallen. Magische spreuken kunnen een goede manier zijn om een kristal met genezende eigenschappen op te laden. Probeer je eigen spreuk te bedenken door te visualiseren wat je wilt dat je edelsteen doet. Bedenk vervolgens hoe je deze intentie kunt overbrengen (misschien door middel van een liedje of rijmschema). Spreek ten slotte je spreuk hardop uit terwijl je het kristal vasthoudt, of plaats het kristal in een cirkel van aangestoken kaarsen en zeg je spreuk op.

Om je kristal te voorzien van genezende eigenschappen, kun je een spreuk gebruiken als: ‘Helder en sterk, vol licht, moge dit kristal mijn macht vergroten.’

Isua zaksteen - Crystal Cave

7. Opladen met andere stenen

Zoals in het stukje “ontladen door andere stenen” werd vermeld, kunnen sommige kristallen ook worden gebruikt om de energie van andere stenen op te laden en te versterken. Seleniet en bergkristal zijn twee goede stenen voor het reinigen en opladen van andere stenen.

Als je met afzonderlijke stenen van bergkristal of seleniet werkt, kun je deze rond de steen(en) plaatsen die je wilt opladen, meestal in een ronde vorm. Hierdoor ontstaat een eenvoudig kristalrooster dat je stenen wat energie zal geven. Je kunt ze een paar uur laten staan, of zo lang als je wilt.

Je kunt hiervoor dezelfde methodes gebruiken als in “ontladen door andere stenen”.

Bergkristal bollen - Crystal Cave

Intenties zetten en edelstenen programmeren

Kristallen hebben een enorme genezende kracht, en ze hebben ook de kracht om gedachten tot bloei te brengen. Net als bij het schrijven van een lijst of het schetsen van een afbeelding, dienen kristallen als een visuele herinnering aan de doelen die we onszelf stellen, en kunnen ze worden gebruikt als een fysiek hulpmiddel voor manifestatie in onze intentieroutines.

Als je nieuw bent bij het stellen van intenties of op zoek bent naar gestructureerde oefening, hebben we een zeer eenvoudige routine van vier stappen bedacht waarmee je je intenties snel en gemakkelijk kunt instellen. Dit is uiteraard slechts een leidraad en je kunt gerust op je eigen intuïtie of onderbuikgevoel vertrouwen, hoe je denkt dat je dit zou willen doen of of je iets aan het ritueel wilt toevoegen. Ik denk zelfs dat hoe meer je het je eigen kunt maken, hoe krachtiger de beoefening zal zijn. 

1. Verbinden en reinigen

Ieder van ons wordt om verschillende redenen aangetrokken tot verschillende kristallen. Het kan de kleur of energie zijn die resoneert tussen jou en een bepaald kristal. Of het kan zijn dat kristallen individuele eigenschappen hebben die je ertoe hebben aangetrokken of die je wilt benutten. Het belangrijkste is om op je intuïtie te vertrouwen en in de eerste plaats te gaan met datgene waartoe je je aangetrokken voelt. Als je eenmaal het kristal of de kristallen hebt geïdentificeerd die je wilt gebruiken om je intenties vast te stellen, zorg er dan voor dat je deze van alle negatieve energie reinigt. In het eerste gedeelte van deze pagina kun je zien hoe je edelstenen en mineralen kunt reinigen.

Ruwe seleniet brok - Crystal Cave

2. Intentie instellen

Houd je kristal vast en zuiver je geest van alle negativiteit. Misschien wil je een ademhalingsoefening doen of een paar minuten met je kristal mediteren. Kies een intentie die trouw is aan je korte- en langetermijndoelen en probeer niet te specifiek of materialistisch te zijn. Als je het Universum om wat dan ook vraagt, is een goede vuistregel dat je je moet concentreren op een behoefte. Concentreer je met een stille geest op je kristal en je intentie. Misschien wil je je intentie hardop beschrijven of in je hoofd herhalen, waarbij je je voortdurend concentreert op het verband tussen je woorden en je kristal. Of je kunt ervoor kiezen om je bedoelingen op een vel papier te schrijven. Sommige mensen houden er zelfs van om hun kristallen boven hun hemelse oog te houden, terwijl ze hun intenties bepalen. Nogmaals, het is belangrijk om te doen wat voor jou goed voelt. Ga door totdat je lichaam en geest voelen dat je intentie vaststaat.

Grote bergkristal cluster - Crystal Cave

3. Je intenties manifesteren

Zodra je intentie is vastgesteld, houdt je je kristal bij je om je doel voorop te houden. Misschien vind je het leuk om met je kristallen naast je te slapen. Het is een goed idee om te proberen ze zoveel mogelijk in je auraveld te houden. Knuffelstenen en zakstenen zijn hiervoor ideaal, omdat je ze gemakkelijk in je zak of handtas kunt meenemen of ‘s nachts onder je kussen kunt leggen. Of misschien wil je een stap verder gaan en grotere stenen in je woon- of werkruimte plaatsen. Je kunt zelfs intenties zetten met alle kristallen sieraden die je draagt en dit kan een zeer krachtige oefening zijn.

Nieuwe edelstenen hangers - Crystal Cave

4. Geef dank

Het is belangrijk dat je bij dit soort werk ook je dankbaarheid uitdrukt voor je zegeningen en het is een mooie manier om het ritueel te beëindigen. Dit kan zo simpel zijn als het opschrijven van vijf dingen waar je dankbaar voor bent, of misschien wil je een gebed doen of een offer brengen aan Moeder Aarde. Doe wat goed voelt voor jou en je persoonlijke geloofssysteem.

Bekijk en reset je intenties met regelmatige tussenpozen om ervoor te zorgen dat je doorgaat op je persoonlijke spirituele pad. Je bedoelingen zullen uiteraard in de loop van de tijd veranderen. Misschien vind je het leuk om een maandelijks intentieritueel te doen waarbij je elke nieuwe maan instelt, omdat dit een krachtig moment is om dat te doen.

Onze gedachten en intenties zijn zeer krachtige dingen. We hebben de kracht om dingen voor onszelf te manifesteren in ons leven, en kristallen zijn een prachtig hulpmiddel om ons hierbij te helpen.

Edelstenen armbanden - Crystal Cave
Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping