Sodaliet

Sodaliet Edelsteentherapie

Wat is sodaliet? Sodaliet is een groep mineralen die ook bekend staat als de veldspaatgroep met een hoog natriumgehalte. De naam sodaliet verwijst naar het hoge natriumgehalte. Sodaliet komt voor als een aggregaat of verspreide korrelvorming in silicaarme stollingsgesteenten of pegmatieten die zelden kristallen vormen. Het werd voor het eerst ontdekt in 1811 door Europeanen in Groenland. Het is teruggevoerd in de oudheid (2600-2000 v.Chr.) in de buurt van Lima voor handelsdoeleinden. De kleur van sodaliet varieert van grijs, wit, groen, geel, roze en vele tinten blauw. De hardheid van sodaliet wordt geschat op 5,5 tot 6 op de Moh’s-schaal van minerale hardheid. De transparantie van sodaliet varieert van transparant tot doorschijnend met een glasachtige tot vette glans. Sodaliet komt over de hele wereld voor.

Spiritueel gezien staat sodaliet bekend als de steen van harmonie. Sodaliet harmoniseert fysieke en mentale blokkades en verdiept je meditatie. Het verenigt het mannelijke en vrouwelijke, intuïtie en logica. Het helpt om problemen veroorzaakt door dualiteit op te lossen. Sodaliet vermindert prikkelbaarheid, schuldgevoelens, ontstekingen, helpt ontspannen en zorgt voor een betere nachtrust.

Sodaliet vergroot het bewustzijn en helpt je om orde te scheppen en uitdrukking te geven aan je eigen overtuigingen, zowel verbaal als door acties. Sodaliet moedigt idealisme en de drang naar waarheid aan. Het helpt om onderdrukte delen van je aard te observeren zonder te oordelen en opnieuw om ze te accepteren. Deze steen biedt ruimte om het leven te leven dat je vrij en bewust hebt gekozen. Sodaliet helpt je om trouw te blijven aan jezelf. Sodaliet helpt je te zien waar je pad ligt, het fungeert als een wegwijzer op je persoonlijke reis en helpt je om je te laten onderdompelen in de ervaring van spirituele groei.

Herkomst en Geschiedenis

Sodaliet, genoemd naar zijn natriumgehalte, is een chloorhoudend natriumaluminiumsilicaat met een hardheid van 5,5 tot 6. Het is geclassificeerd als een veldspaat en staat bekend om zijn rijke blauwe kleur vermengd met witte calciet, hoewel het zich ook kan vormen als grijs, geel, groen of roze. Kwaliteitsblauw of blauwviolet materiaal wordt gebruikt in sieraden, terwijl minder materiaal vaker wordt gezien als inleg- of siersteen en in houtsnijwerk. Sodaliet komt meestal voor in massieve of korrelige gewoonte, maar kan zeldzame transparante of doorschijnende kristallen vormen.

Sodaliet komt voor in stollingsgesteenten die kristalliseerden uit natriumrijke magma’s. Dit is de oorsprong van de naam ‘sodaliet’. Deze magma’s bevatten ook zo weinig silicium en aluminium dat kwarts- en veldspaatmineralen vaak afwezig zijn. Sodaliethoudende gesteenten omvatten: nefeliensyeniet, trachiet en fonoliet. Dit soort gesteenten zijn zo zeldzaam dat de meeste geologen ze nooit in het veld zien. Bekende bronnen van sodaliet zijn: VS, Namibië, Canada, Rusland en Groenland.

Sodaliet werd voor het eerst ontdekt in 1811 in het Ilimaussaq-complex in Groenland, en werd belangrijk als siersteen in 1891 toen enorme afzettingen van fijn materiaal werden gevonden in Ontario, Canada. De meest beroemde bron is de Princess Sodalite Mine net ten oosten van Bancroft, Ontario, in 1901 genoemd naar de Princess of Wales, toen ze tijdens een koninklijk bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Buffalo, New York, een geschenk van Bancroft Sodalite kreeg. Ze was er zo door gegrepen dat er regelingen werden getroffen om voldoende steengroeven te maken om haar Londense residentie, Marlborough House, te versieren. In 1906 werd 130 ton van de rots naar Engeland verscheept om te worden gebruikt als decoratieve steen in het koninklijke huis van de prinses.

Soms wordt sodaliet aangezien voor lapis lazuli en lazuriet. Sodaliet heeft een meer traditioneel koningsblauw in plaats van het rijke ultramarijn van de anderen. Het bevat zelden de gouden vlekjes van pyriet die veel voorkomen in lapis lazuli, en in tegenstelling tot de egale kleur van lazuriet, vertoont sodaliet kenmerkend witte aderen of gevlekte plekken van calciet, vaak met kleine zwarte insluitsels. Het kan verder worden onderscheiden van soortgelijke mineralen door zijn witte (in plaats van blauwe) streep en zijn vermogen om oranje te fluoresceren onder ultraviolet licht.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je sodaliet kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Draag een stuk sodaliet in je tas of steek het in je zak. Je kunt het ook op je nachtkastje leggen om ervoor te zorgen dat de helende en beschermende energieën dicht bij je persoonlijke auravelden zijn.
 • Sodaliet is een uitstekende steen voor schrijvers, of iedereen die creatief is, omdat het een bewuste verbinding met het onderbewustzijn overbrugt. De energie van deze steen heeft het vermogen om mentale prestaties te stimuleren, vergroot innerlijk inzicht en versnelt het vermogen van intuïtie.
 • Sodaliet is een ideale edelsteen voor atleten vanwege het vermogen om ons uithoudingsvermogen te verbeteren en onze wilskracht die ons extra motivatie geeft om je doelen te bereiken.
 • Sodaliet is een goede bondgenoot en gids bij het reizen op een sjamanistische of spirituele reis. Het kan nieuwe wijsheid en duidelijkheid geven aan de visioenen die je kunt ontvangen.
 • Sodaliet is een goede steen om naar binnen te keren en de ware aard van onze personages, onze uitdagingen en de situaties waarin we ons bevinden te ontdekken.
 • Het dragen van een sodaliet steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het keelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Sodaliet is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met sodaliet dichtbij tijdens meditatie zal het keelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe sodaliet in de hand houden.

Sodaliet in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: er zijn twee belangrijke plaatsen om je sodaliet thuis te bewaren. De eerste is je rustige plek. Als je een heilig altaar hebt, dan is dit perfect, maar elke plek waar je alleen kunt zijn en kunt mediteren is geweldig. Het prachtige blauwe mineraal zal hier goed werken omdat het mindfulness induceert en de intuïtie verhoogt.

Een andere geweldige plek om je sodaliet neer te zetten is in de slaapkamer. Dit is waarschijnlijk de kamer waarin we de meeste tijd doorbrengen, daarom is dit de ruimte waar je de meeste energie kunt krijgen. Het vermogen van sodaliet om slapeloosheid te verminderen kan hier ook van pas komen. Bewaar een sodaliet op je nachtkastje of onder je kussen voor een goede nachtrust.

In feng shui: sodaliet maakt gebruik van waterkracht, de energie van stilte, stille kracht en zuivering. Het belichaamt niet-gerealiseerde mogelijkheden. Het is meegaand, vormloos en toch krachtig. Het element water brengt kracht van regeneratie en wedergeboorte. Het is de energie van de levenscirkel. Gebruik sodaliet stenen om elke ruimte die je gebruikt voor rust, kalmte of gebed te verfraaien. Waterenergie wordt traditioneel geassocieerd met het noorden van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het Carrière- en Levenspad-gebied, zijn stromende energie verzekert een balans van energie terwijl je leven zich ontvouwt en stroomt.

Op de werkplaats: sodaliet is een effectief en nuttig kristal om naar je kantoor te brengen of in je werkruimte te hebben. Sodaliet, bekend als de steen van de waarheid, werkt samen met het keelchakra wat de communicatie verbetert. Effectieve communicatie op de werkplek is erg belangrijk omdat misverstanden en miscommunicatie kunnen leiden tot frustraties, en fouten die kunnen worden vermeden. Sodaliet zal de communicatie en het begrip verbeteren, waardoor fouten of miscommunicatie gemakkelijker kunnen worden vermeden en voorkomen. Sodaliet zal rationele gedachten en verwoording van gevoelens aanmoedigen, waardoor het voor je gemakkelijker wordt om jouw waarheid te spreken. Het kalmerende effect van sodaliet zal logisch denken vergemakkelijken, waardoor meningsverschillen en argumenten gemakkelijker te verwerken zijn. Dit kan handig zijn in tijden van omgaan met boos of onbeleefde klanten, sodaliet zal je helpen om je hoofd koel te houden en professioneel te blijven. Als er iemand op je kantoor is met wie je niet goed kunt samenwerken of als je worstelt met sociale angst, kan sodaliet helpen omdat het helpt bij het werken in groepen en efficiënte communicatie. Sodaliet verbetert de zelfacceptatie, het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde, waardoor je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen en een positieve houding hebt om de klus te klaren.

Sodaliet opladen, reinigen en programmeren

Sodaliet zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor sodaliet kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Ruwe sodaliet - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Wereldwijd, voornamelijk in VS, Namibië, Canada, Rusland en Groenland
Zeldzaamheid: zeldzaam
Kleur: kleurloos, wit, lichtgeel, groen, licht tot zeer donkerblauw, grijs, roze tot violet
Mineraalklasse: veldspaten
Chemische samenstelling: Na4(Si3Al3)O12Cl
Kristalstelsel: isometrisch
Hardheidsschaal van Mohs: 5.5 tot 6
Soortelijk gewicht: 2.27 – 2.33
Glans: glasglans, wasglans
Luminescentie: LW: oranje, SW: geelwit
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik spreek mijn waarheid en communiceer open en eerlijk.”
Sterrenbeeld: boogschutter
Chakra: keel
Element: lucht
Planeet: venus en maan
Nummer: 4

Fysieke werking

 • Zou een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem, slapenloosheid en de stofwisseling
 • Zou kunnen helpen bij reiniging van de organen

Emotionele en Spirituele Werking

 • Zorgt voor een dieper spiritueel begrip en begeleiding
 • Versterkt intuïtieve vermogens
 • Bevordert vrede en harmonie
 • Steen voor inspiratie en heft Writers Block op
 • Helpt bij het communiceren
 • Harmoniseert de bewuste en onderbewuste geest
 • Helpt emotioneel evenwicht te bereiken
 • Verbetert iemands paranormale vermogens
 • Reinigt het auraveld van eventuele blokkades
 • Laat oude conditionering en programmering los
 • Brengt innerlijke rust en een gevoel van rust in de geest
Sodaliet edelsteen kaartje - Crystal Cave

Sodaliet producten bij Crystal Cave

Sodaliet in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping