Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Edelstenen en Mineralen N

Op deze pagina kun je alle edelstenen en mineralen vinden die beginnen met de letter N, gesorteerd op alfabetische volgorde. Sommige stenen zijn geclassificeerd per variëteit. Je kunt op de titel van de naam van de steen klikken om zo naar de productpagina van die steensoort te gaan. Klik op de letters hieronder om naar een andere pagina te gaan.

Edelstenen en mineralen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Nikkelien

Versterking • Loslaten • Creativiteit
Nikkelien affirmatie: “Ik geloof in wie ik ben.”

Nikkelien, ook bekend onder de achterhaalde mijnaanduidingen kopernikkel of roodnikkelpyriet, is een mineraal dat bestaat uit nikkelarsenide (NiAs) dat 43,9% nikkel en 56,1% arseen bevat. Oorspronkelijk “kupfernickel” genoemd in 1694 door Urban Hjärne naar de Duitse bijnaam voor “Satan” of “Nick” (in de zin van een ondeugende bedrieger), omdat het erts koper leek te bevatten maar niets opleverde. Omgedoopt tot nikkel in 1832 door François Sulpice Beudant in verwijzing naar het nikkelgehalte, en omgedoopt tot nikkelien door James Dwight Dana in 1868 van het Latijnse “niccolum”. Middeleeuwse mijnwerkers die op zoek waren naar koper in het Duitse Ertsgebergte, vonden soms een rood mineraal dat oppervlakkig op kopererts leek. Bij een poging tot extractie werd er geen koper geproduceerd en vervolgens zouden de mijnwerkers een mysterieuze ziekte krijgen. Ze gaven de schuld aan een ondeugende geest uit de Duitse mythologie, Nickel (vergelijkbaar met “Old Nick”) voor het belagen van het koper. Dit Duitse equivalent van “koper-nikkel” werd al in 1694 gebruikt (andere oude Duitse synoniemen zijn Rotnickelkies en Arsennickel). In 1751 probeerde baron Axel Fredrik Cronstedt koper te extraheren, en verkreeg in plaats daarvan een wit metaal dat hij “nikkel” noemde, naar de geest.

Nikkel wordt gevormd door hydrothermische modificatie van ultramafische gesteenten en bijbehorende ertsafzettingen, en kan worden gevormd door vervanging van nikkel-koperhoudende sulfiden (vervanging van pentlandiet en in combinatie met koperarseensulfiden), of via metasomatisme van sulfidevrije ultramafische gesteenten, waarbij metasomatische vloeistoffen introduceren zwavel, carbonaat en arseen. Dit resulteert typisch in minerale assemblages waaronder milleriet, heazelwoodiet en metamorf pentlandiet-pyriet via sulfidatie en geassocieerd arsenopyriet-nikkelien-breithauptiet. Bijbehorende mineralen zijn onder meer arsenopyriet, bariet, zilver, kobaltiet, pyrrhotiet, pentlandiet, chalcopyriet, breithauptiet en maucheriet. Nikkelien verandert in annabergiet (een coating van groen nikkelarsenaat) bij blootstelling aan vochtige lucht. De meeste van deze mineralen zijn te vinden in de gebieden rond Sudbury en Cobalt, Ontario. Andere plaatsen zijn de oostelijke flank van de Widgiemooltha Dome, West-Australië, van veranderde pentlndiet-pyriet-pyrrhotiet-assemblages in de Mariners, Redross en Miitel nikkelmijnen waar nikkelien wordt geproduceerd door regionale Au-As-Ag-dragende wijziging en carbonaatmetasomatisme. Andere voorvallen zijn onder soortgelijke gewijzigde nikkelmijnen van het Kambalda-gebied.

Nikkelien wordt zelden gebruikt als bron van nikkel vanwege de aanwezigheid van arseen, dat schadelijk is voor de meeste smelt- en maaltechnieken. Wanneer nikkelsulfide-ertsafzettingen zijn veranderd om nikkelien te produceren, maakt de aanwezigheid van arseen het erts vaak oneconomisch wanneer de concentraties van As enkele honderden delen per miljoen bereiken. Echter, arseenhoudend nikkelerts kan worden behandeld door het te mengen met ‘schone’ ertsbronnen, om een gemengde grondstof te produceren die de molen en smelter aankunnen met een acceptabele terugwinning. Het belangrijkste probleem voor de behandeling van nikkelien in conventioneel gebouwde nikkelmolens is het soortelijk gewicht van nikkelien versus dat van pentlandiet. Dit maakt het erts moeilijk te behandelen via de schuimflotatietechniek. Binnen de smelter zelf draagt de nikkelien bij aan hoge arseengehaltes, waarvoor extra reagentia en vloeimiddelen nodig zijn om van het nikkelmetaal te strippen.

Nikkel is een zilverwit metaal dat voornamelijk wordt gebruikt om roestvrij staal en andere legeringen sterker te maken en beter bestand te zijn tegen extreme temperaturen en corrosieve omgevingen. Sommige mensen zijn gevoelig voor nikkel en kunnen contactdermatitis krijgen als hun huid er in nauw contact mee komt. Hoewel veel nikkellegeringen, waaronder roestvrij staal, geen gezondheidsproblemen veroorzaken, moeten speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen om de veiligheid te garanderen van degenen die met bepaalde andere nikkelverbindingen en zelfs metallisch nikkel werken, omdat bekend is dat ze kanker veroorzaken.

Nikkel is het vijfde meest voorkomende element in de aarde, maar het meeste van dat nikkel bevindt zich in de kern, meer dan 2896 km onder het oppervlak. In de aardkorst leveren twee belangrijke soorten ertsafzettingen het grootste deel van het nikkel dat tegenwoordig wordt gebruikt: magmatische sulfideafzettingen (zoals de pentlandiet- en pyrrhotietafzettingen gevonden in Norilsk, Rusland; Sudbury, Ontario, Canada; en Kambalda, Australië) en laterietafzettingen ( inclusief die gevonden in Cuba, Nieuw-Caledonië en Indonesië). Ook kunnen mangaanknobbeltjes en korsten op de diepzeebodem evenveel nikkel bevatten als de aan land bekende afzettingen, maar ze worden momenteel niet gedolven. Magmatische sulfideafzettingen bevatten ongeveer 40 procent van de wereldwijde nikkelbronnen en zijn momenteel de bron van meer dan de helft van de nikkelvoorraad in de wereld. Nikkelafzettingen kunnen ontstaan als magma dat kleine hoeveelheden silica en grote hoeveelheden magnesium bevat, verzadigd raakt met zwavel, meestal door te reageren met stenen in de aardkorst. Een zwavelrijke vloeistof kan zich scheiden van het magma; ionen van nikkel en enkele andere elementen kunnen erin terechtkomen. Omdat de zwavelrijke vloeistof dichter is dan het magma, zinkt de vloeistof en hoopt deze zich op langs de basis van magmakamers, intrusies of lavastromen, waar nikkelhoudende sulfidemineralen dan kunnen kristalliseren. De sulfidemineralen bevatten vaak ook kobalt-, koper- of platinagroepmetalen.

Spiritueel gezien bevordert nikkel de opname en het gebruik van ijzer. Het bevordert de activiteit van de lever en de ontgifting van het dit orgaan. Nikkel helpt bij pijn die periodiek optreedt, zoals hoofdpijn. Nikkel bevordert een gevoel van veiligheid en helpt bij angst, verdriet en prikkelbaarheid. Het helpt bij het loslaten van beklemmende beelden, zoals terugkerende nachtmerries. Nikkel versterkt de kracht van regeneratie en bevordert creativiteit en inventiviteit. Het houdt ons mentaal jong en stimuleert een speels karakter.

Let op!: nikkelien bevat nikkel en arseen. Het is niet aan te raden om deze steen vast te houden. Altijd handen wassen na aanraking, gebruik deze steen alleen als decoratie.

Nikkelien kopen - Crystal Cave
Nikkelien stenen

Nunderiet

Reiniging • Genezing • Loslaten
Nunderiet affirmatie: “Ik neem afscheid van connecties die mij niet meer dienen.”

Nunderiet, ook bekend als nundooriet, is een uiterst zeldzaam mineraal gevormd door de combinatie van epidoot (groen) en andalusiet (bruin). Het kristalliseert in de vorm van massa’s, met overal een uniek gevlekt groen patroon van de epidoot. Dit mineraal werd begin jaren zestig ontdekt in Nundora, New South Wales, Australië. De afzetting was ongewoon klein en werd binnen een paar jaar uitgeput. Dit was gedeeltelijk te wijten aan de populariteit die het in die tijd onder Australische edesteenbewerkers ontving. Sindsdien zijn er meerdere geruchten over een andere ader van nunderiet die in Nieuw-Zeeland is ontdekt.

Spiritueel gezien resoneert nunderiet met het hart- en het wortel chakra, maakt een sterke verbinding en bevordert een uitbreiding van de energieën van de aarde om naar binnen te kanaliseren. Deze overvloedige golf van herstellende energie doordringt ons en helpt ons bij alle vormen van zelfgenezing, vooral het emotionele lichaam. Het is een uitstekende steen om te gebruiken voor emotionele reiniging, omdat het het lichaam ontdoet van alle negatieve gehechtheden. Het helpt je ook om geaard en kalm te blijven in tijden van verandering. Het is de perfecte steen voor iedereen die zichzelf of anderen beter wil genezen. Nunderiet is een amulet, of kleine brug, die iemand helpt de weg naar huis te vinden om liefde, licht en geluk te genezen en te benutten. Het duwt je in de richting van het verwijderen van alles dat negatieve trillingen veroorzaakt. Giftige omgevingen bieden alleen maar een voedingsbodem voor negatieve gewoonten die door lichaam en geest worden opgenomen. Nundoorite geeft iemand een schil rond hun aura, zowel tijdens het mediteren als wanneer ze de wereld in gaan. Deze barrière stelt iemand in staat vrij te lopen door elke onbekende omgeving vanwege de bescherming die het biedt.

Nunderiet is een zeer beschermende steen met het vermogen om het auraveld te zuiveren en het op te laden met licht, dat bescherming en comfort biedt in tijden van verandering. Het grondt diep in de aarde, dus het is nuttig voor degenen die met aardse energieën willen werken of sjamanistische inspanningen willen nastreven. Nunderiet biedt de mogelijkheid om je omgeving te evalueren, met open-minded eerlijkheid en degenen die je hoogste goed niet dienen, vrij te laten. Het staat dit toe om met gratie te gebeuren, het auraveld en subtiele lichamen op te ruimen, ruimte te maken voor gezondere relaties en partners; zowel persoonlijk als professioneel. Deze steen vult je energieveld met Licht en elimineert de noodzaak om vast te houden aan het negatieve, en fungeert als een baken voor gelijkgestemden. Aan het eind van de dag laat nunderiet ons zien hoe we alles kunnen worden wat we kunnen zijn, in tegenstelling tot de persoon die we vrezen dat we zouden kunnen zijn. Spirituele groei, dieper gevoel van eigenwaarde, verbeterd zelfrespect, zelfvertrouwen en de empowerment om de goede kant op te gaan, wordt ingeprent met de energie van nunderiet.

Nunderiet kopen - Crystal Cave
Nunderiet knuffelstenen

Nuummiet

Natuur • Aarde • Spiritualiteit
Nuummiet affirmatie: “De eeuwenoude energie van de aarde stroomt door mij heen.”

Nuummiet, ook wel nuummit genoemd, is een iriserend orthoamfibisch gesteente dat wordt gevonden in de Nuuk Distruct in het zuidwesten van Groenland, waarnaar de steen ook is vernoemd. Het is pas sinds 1983 in de handel bekend. Er wordt echter aangenomen dat het gesteente is gevormd in de Late Archeïsche periode, meer dan drie miljard jaar geleden. Nuummiet kristalliseert in de vorm van laminaten en massa’s. Het is een unieke combinatie van astrofylliet en gedriet, gemetamorfoseerd tot dicht vergroeide kristallen van antraciet tot zwart met iriserende gouden flitsen, hoewel het spectrum rood, oranje, geel, groen, zilver, blauw en violet kan bevatten. Vergelijkbaar gesteente is ontdekt in Canada en de Finland, maar alleen de zeldzame Groenlandse variëteit heeft een kleur die goed genoeg is ontwikkeld om geschikt te zijn voor edelstenen. Vanwege het extreme barre weer van dit land kan dit mineraal slechts een paar maanden per jaar worden gedolven als de grond niet bevroren is.

Spiritueel gezien bevat nuummiet, ook wel bekend als de tovenaarsteen,  energieën van de oude aarde en combineert deze met de elementen van de storm. De steen staat hoog aangeschreven dat hij een sterke verbinding met de aarde heeft. Niet alleen aarde zoals in modder, maar elk element en elke energie die van nature door onze planeet wordt gecreëerd. De steen is zwart als de nacht en heeft gouden schitteringen – het licht wat van binnenuit schijnt. Van nuummiet wordt gedacht dat het een van de oudste mineralen ter wereld is, namelijk ongeveer 3 miljard jaar. Als je deze steen gebruikt, zul je je geïnspireerd voelen om aan je eigen spirituele magie te werken, en dan zul je plotseling merken dat je meer wil weten over deze onderwerpen. Dit zal sterk resoneren met de energieën van de aarde en het zal elk magisch vermogen dat je al bezit verbeteren. Je zult meer gewend zijn aan jezelf en de natuurlijke energieën van de planeet. Het werkt symfonisch met de chakra’s en maakt een veel hogere communicatie met de beschermengelen en spirituele gidsen mogelijk. De tovenaarsteen is een steen die de frequentie van geluk, intuïtie en helderziendheid verhoogt. Verder maakt het ook mogelijk om diep in je psyche te ontdekken, en een duidelijk beeld van jezelf te geven.

Nuummiet kopen - Crystal Cave
Nuummiet knuffelstenen