Hoe deblokkeer je de chakra’s?

Heb je last van hardnekkige vermoeidheid, een slecht humeur of aanhoudende emotionele instabiliteit? Hoewel het normaal lijkt, kunnen deze emoties wijzen op een ernstiger probleem diep in het energielichaam: geblokkeerde chakra’s. Chakra’s bevinden zich in het astrale lichaam (energielichaam) en zijn energiecentra die verantwoordelijk zijn voor ons fysieke, emotionele en spirituele welzijn. Net zoals het hart bloed naar andere organen in het lichaam pompt, verspreiden chakra’s prana, of levenskrachtenergie, naar deze vitale gebieden, waardoor een goede emotionele en fysieke gezondheid wordt gegarandeerd.

Leren hoe je chakra’s kunt deblokkeren is daarom van cruciaal belang voor het gezond functioneren van geest, lichaam en ziel. Maar het genezen van chakra’s is niet zo eenvoudig als het behandelen van hoofdpijn of een gezwollen enkel, omdat chakra’s niet in het fysieke lichaam voorkomen en we ze dus niet kunnen zien of aanraken. In plaats daarvan moeten we holistische praktijken zoals meditatie, mudra’s, affirmaties of zang gebruiken om deze wervelende wielen van energie te activeren en te stabiliseren. Of je nu anderen wilt helpen stabiliteit te vinden of controle over je eigen leven wilt krijgen, chakra-balancering kan je helpen onbekende energie aan te boren, mentale controle te ontwaken en een optimale fysieke gezondheid te verkrijgen.

Hieronder onderzoeken we de 7 chakra’s, het effect van een geblokkeerde chakra op het lichaam, en hoe je chakra’s kunt deblokkeren met meditatie en affirmaties.

Wat is een geblokkeerde chakra?

Chakra’s bewegen met een bepaalde frequentie om prana in een lokale regio te verspreiden. Elke chakra is omgeven door een bepaald element, zoals de Wortelchakra omgeven is door het element aarde. Wanneer het element rond het chakra geblokkeerd raakt, beperkt het de beweging van het chakra waardoor het vertraagt. Wanneer de chakra-beweging vertraagt, verspreidt deze niet genoeg prana in de lokale regio, waardoor er talloze problemen ontstaan.

Hoe voelt een geblokkeerde chakra?

Geblokkeerde chakra’s kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Je kunt een emotioneel onevenwicht ervaren door negatieve gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en hebzucht, of door fysieke problemen zoals hoofdpijn, indigestie en problemen met de darmen.

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of je Derde Oog Chakra uit balans is, of dat je gewoon uitgedroogd bent. Gelukkig hebben geblokkeerde chakra’s veelbetekenende signalen die je gemakkelijk kunt opmerken als je je actief bewust bent. Het is ook verstandig om vertrouwd te raken met de locatie van elk van de zeven chakra’s in het lichaam, omdat het gebied van je probleem meestal in verband kan worden gebracht met de chakra die zich daar bevindt. Een geblokkeerde Derde Oog Chakra bevindt zich bijvoorbeeld in het midden van de hersenen, tussen de wenkbrauwen, en kan fysieke problemen veroorzaken, zoals regelmatige hoofdpijn, wazig zien en vermoeide ogen.

Als je je uiteindelijk niet goed voelt, emotioneel onstabiel bent of niet verbonden bent met de wereld om je heen, is dit meestal een teken dat er een blokkade of onbalans in je energiesysteem is. Door je bewust te zijn van je lichaam en aandacht te besteden aan plotselinge veranderingen in je humeur, kun je bepalen welk chakra geblokkeerd is en deze opruimen door regelmatig te oefenen.

Wat zorgt ervoor dat chakra’s geblokkeerd raken?

Er zijn veel redenen waarom een chakra geblokkeerd kan raken, maar de meest voorkomende oorzaak is een ongezonde levensstijl. Te veel stress, negatief denken, een gebrek aan lichaamsbeweging, te weinig slaap en een ongezond voedingspatroon zijn allemaal belangrijke oorzaken van een geblokkeerde chakra. En tegelijkertijd kan te veel van iets goeds ook een onbalans in het energielichaam veroorzaken met een even schadelijk effect op je gezondheid en welzijn.

Eén of al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je chakra’s in een hypoactieve of hyperactieve toestand terechtkomen. Wanneer je chakra hypoactief is, verspreidt deze een onvoldoende of verminderde hoeveelheid prana naar het gebied. Een hyperactieve of onevenwichtige chakra betekent dat er te veel energie naar dat specifieke gebied stroomt, waardoor een onbalans in het hele chakrasysteem ontstaat.

Waarom is het belangrijk om je chakra’s te deblokkeren?

De 7 chakra’s zijn sterk verbonden met de organen en klieren eromheen. Als slechts één chakra hypoactief of hyperactief is, kan dit een rimpeleffect hebben op het hele lichaam, wat een negatieve invloed heeft op je fysieke, emotionele en spirituele welzijn. Als er niets aan wordt gedaan, kan een geblokkeerd chakra ook leiden tot ernstigere lichamelijke ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie of angst.

Weten hoe je chakra’s kunt deblokkeren is daarom belangrijk om een goede gezondheid te behouden en je energielichaam onder controle te houden. Wanneer je chakra’s helder en op één lijn liggen, ben je je beste Zelf. Je zult van nature een positievere kijk op het leven hebben en je energieker en zelfverzekerder voelen. Op de mat merk je ook een gezonde vooruitgang in je prestaties.

Chakra’s deblokkeren met meditatie en affirmaties

Dus, hoe deblokkeer je chakra’s? Je kunt de 7 chakra’s in het lichaam zuiveren door middel van chakra-meditatie, mudra’s, affirmaties, pranayama en yogahoudingen.

Meditatie voor het in evenwicht brengen van chakra’s is vergelijkbaar met traditionele meditatie, behalve dat je bedoeling van de beoefening is om de energiecentra van het lichaam te openen en te zuiveren. Je richt al je aandacht op het geblokkeerde chakra en stuurt energie naar het gebied met behulp van mantra’s, mudra’s en ademhalingstechnieken. Affirmaties zijn positieve zinnen die mentale blokkades kunnen wegnemen en je kunnen helpen energie te kanaliseren naar de plek waar deze het meest nodig is.

Als je deze chakra-meditaties en affirmaties regelmatig beoefent, kunnen ze je hele energiesysteem in balans brengen en je helpen gezonder en gelukkiger te worden. Het is onwaarschijnlijk dat je onmiddellijk resultaten zult zien, maar onthoud dat bij alles geduld, toewijding en constante beoefening de sleutel tot succes zijn.

Hieronder onderzoeken we hoe je alle 7 chakra’s in het lichaam in evenwicht kunt brengen en kunt zuiveren met meditatie en affirmaties.

Muladhara Chakra – Wortelchakra

Wortelchakra-meditatie
Oefen deze aardende meditatie om de Wortelchakra te zuiveren en opnieuw uit te lijnen:

 • Zoek een comfortabele zithouding, met de rug lang en de schouders ontspannen.
 • Sluit je ogen zachtjes en haal langzaam en natuurlijk adem.
 • Breng je focus naar binnen, richting de Muladhara Chakra.
 • Zing de mantra voor de Wortelchakra – ‘Lam’.
 • Blijf enkele minuten zingen, waarbij je de energie concentreert op
 • de basis van je ruggengraat.
 • Eenmaal gedeblokkeerd, wrijf je je handpalmen tegen elkaar en plaats je ze over je ogen.

Wortelchakra affirmaties
Wanneer je Wortelchakra geblokkeerd of uit balans voelt, herhaal dan de volgende affirmaties voor jezelf:

 • De aarde biedt mij een veilige plek.
 • Ik heb overvloed in mijn leven.
 • Ik hou van mijn lichaam en vertrouw op zijn wijsheid.

Svadhishthana chakra – Sacraal chakra

Sacrale Chakra-meditatie
Deze meditatieoefening moedigt je geest aan om zich op het positieve te concentreren en het negatieve terzijde te schuiven. Het zal je ook helpen levenskrachtenergie naar de Sacraal Chakra te sturen.

 • Kom in een gemakkelijke zitpositie en plaats je lichaam in de mat.
  Ontspan je schouders en breng, terwijl je ademhaalt, je aandacht naar je Sacraal Chakra.
 • Zing de Sacraal Chakra-mantra ‘Vam’ gedurende 5-15 minuten.
 • Merk op dat de trillingen je heiligbeen binnenkomen terwijl je hier energie kanaliseert.
 • Om de meditatie te voltooien, wrijf je je handpalmen tegen elkaar en plaats je ze over je ogen

Sacrale Chakra affirmaties
Enkele affirmaties die de Sacrale Chakra zuiveren en genezen zijn onder meer:

 • Ik ben vervuld in mijn passies.
 • Ik omarm verandering als een gezond onderdeel van het leven.
 • Ik heb een overvloed aan creativiteit.

Manipura Chakra – Zonnevlechtchakra

Zonnevlechtchakra-meditatie
Oefen deze centrerende meditatie om de Zonnevlechtchakra te zuiveren:

 • Terwijl je zit, verleng je je ruggengraat en maak je je schouders los.
 • Sluit je ogen en haal ontspannen adem.
 • Maak verbinding met deze Chakra met het gezang – ‘Ram’.
 • Mediteer en zing gedurende 5-15 minuten, terwijl je de vuurenergie net boven je zee voelt bewegen.
 • Wrijf ter afsluiting je handpalmen tegen elkaar en bedek je ogen.

Zonnevlecht Chakra affirmaties

 • Ik eer de kracht in mij.
 • Ik sta open voor nieuwe ideeën.
 • Ik zoek niet de goedkeuring van anderen.

Anahata Chakra – Hartchakra

Hartchakra-meditatie
Deze meditatiereeks kan helpen de juiste energiestroom naar de hartchakra te herstellen:

 • Kom in een gemakkelijke zithouding en laat je zitbeenderen in de aarde zakken.
 • Ontspan je ogen en adem op natuurlijke wijze, waardoor je wervelkolom langer wordt.
 • Maak verbinding met de Hartchakra door de mantra ‘Yam’ te herhalen.
 • Voel hoe het hartgebied opengaat en de energie hier begint te pulseren.
 • Wrijf na 5-15 minuten je handpalmen tegen elkaar en laat ze zachtjes op je ogen rusten.

Hartchakra affirmaties
Affirmaties kunnen positieve energie in de hartchakra pulseren en negativiteit zuiveren. Enkele voorbeelden van positieve hartchakra-affirmaties zijn:

 • Ik waardeer liefde boven gehechtheid.
 • Ik ben liefde waard.
 • Ik houd evenveel van alle mensen en dieren.

Vishuddha Chakra – Keelchakra

Keelchakra-meditatie
Chakra-meditatie kalmeert de geest en helpt ons verbinding te maken met onze innerlijke waarheid. Oefen deze eenvoudige meditatiereeks om de keelchakra te deblokkeren en positieve energie hier te laten stromen:

 • Zoek een gemakkelijke zitpositie, de achterkant van de nek is lang en de schouders ontspannen.
 • Laat je handen op je benen rusten en adem op natuurlijke wijze.
 • Sluit je ogen en maak verbinding met de Keelchakra, aan de basis van de keel.
 • Zing de Keelchakra-mantra ‘Ham’ herhaaldelijk gedurende enkele minuten.
 • Wrijf vervolgens je handpalmen tegen elkaar en bedek je ogen om de meditatie te voltooien.

Keelchakra affirmaties
Om balans in de Keelchakra te brengen, herhaal je affirmaties die spreken over de waarheid, open communicatie en authenticiteit. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Ik hoor en spreek de waarheid.
 • Ik communiceer met respect en moed.
 • Mijn stem is nodig.

Ajna Chakra – Derde Oog Chakra

Derde Oog Chakra-meditatie

 • Zit in een comfortabele meditatieve houding met je ruggengraat gestrekt.
 • Sluit je ogen en richt al je energie op je Derde Oog.
 • Maak verbinding met je Derde Oog Chakra, achter je ogen in het centrum van je hersenen.
 • Zing mentaal de mantra ‘Om’ langzaam en met volledig bewustzijn.
 • Herhaal het zingen gedurende 5-15 minuten, of zo lang als je je prettig voelt.
 • Eindig door je handen tegen elkaar te wrijven en ze over je ogen te plaatsen.

Derde Oog Chakra affirmaties
Herhaal deze affirmaties om het Derde Oog Chakra te activeren en harmonie in lichaam en geest te brengen:

 • Ego vertroebelt mijn denken niet.
 • Ik sta open voor mijn innerlijke wijsheid.
 • Ik kan mijn visie manifesteren.

Sahastrara Chakra – Kruinchakra

Deze eenvoudige Kruinchakra-meditatie zal je helpen de Sahasrara Chakra op één lijn te brengen en te openen, waardoor dankbaarheid, mededogen en verbinding met je ware Zelf worden bevorderd:

 • Ontspan in een comfortabele zitpositie met je rug recht en je handen op je knieën.
 • Sluit je ogen en haal rustig en natuurlijk adem.
 • Visualiseer de lotusbloemblaadjes van je Kruinchakra die zich ontvouwen en zing de mantra ‘Aum’ diep vanuit je onderbuik.
 • Open je ogen na 5 tot 10 minuten en blijf een tijdje rustig zitten.

Kroonchakra affirmaties
Als je geen inspiratie hebt of zelfvernietigende neigingen hebt, kunnen deze positieve affirmaties de Kruinchakra openen en goddelijke energie bevorderen:

 • De wereld is mijn leraar.
 • Ik word geleid door een hogere macht.
 • Ik laat mij leiden door innerlijke wijsheid.

Hoe balanceer je je chakra’s

Elke chakra roteert met een specifieke frequentie en snelheid. Deze frequentie en snelheid kunnen veranderen als gevolg van verschillende factoren, zoals voeding, levensstijl, denkpatronen, enz. Een onevenwichtigheid begint problemen te veroorzaken met de distributie van de prana’s. Als we het hebben over het balanceren of ontwaken van de chakra’s, bedoelen we het terugbrengen naar hun normale toestand.

Er is niet één enkele methode om je chakra’s te deblokkeren, maar meerdere. De beste manier om je chakra’s te deblokkeren zal voor iedereen anders zijn, en het is een kwestie van uitproberen zijn om erachter te komen welke methode voor jou werkt. Hier zijn een paar populaire hulpmiddelen en technieken voor het reinigen en balanceren van chakra’s:

 1. Dieet
  Een van de belangrijkste redenen voor een onbalans in de chakra’s is een onbalans van de vijf elementen in het lichaam. Een uitgebalanceerd dieet helpt de elementen van het lichaam in balans te brengen.
 2. Asana’s
  Asana’s helpen de chakra’s te stimuleren en hun werking te verbeteren. Ze maken ook de weg vrij voor de chakra’s om zichzelf te genezen.
 3. Ademhalen
  Ademen helpt de stroom prana in het lichaam te vergroten en verwijdert de oude prana.
 4. Meditatie
  Veel beoefenaars voeren meditatie uit om chakra’s te deblokkeren. Chakra-meditatie kalmeert de geest en helpt de beoefenaar energie te richten op een problematisch punt in het chakra-systeem.
 5. Mudra’s
  Chakra Mudra’s zijn handgebaren die doorgaans worden uitgevoerd in yoga en meditatie om de energie te concentreren waar deze het meest nodig is. Om de chakra’s in evenwicht te brengen, brengen we het element in het lichaam in evenwicht door de bijbehorende mudra uit te voeren.

Veelgestelde vragen

Kunnen chakra’s de gezondheid beïnvloeden?

Chakra’s worden geassocieerd met de organen en klieren van de specifieke regio waar ze zich bevinden. Als zodanig hebben ze een sterke invloed op onze gezondheid, onze mentale toestand en onze relatie met anderen. Gebaseerd op verschillende factoren, zoals onze levensstijl, omgeving en omgeving, ervaringen uit het verleden, enz., Kunnen de chakra’s in evenwicht of onevenwichtig zijn. Als een chakra uit balans is, gaat het in een hypoactieve of hyperactieve modus. De werking van een hypoactieve of geblokkeerde chakra is onvoldoende of verminderd. Op dezelfde manier betekent een hyperactief chakra dat er te veel energie naar dat specifieke gebied stroomt, en als zodanig is er een onbalans in de algehele energiestroom door het lichaam.

Hoe weet ik of mijn chakra’s geblokkeerd zijn?

Omdat chakra’s onderling met elkaar verbonden zijn, veroorzaakt een verstoring van de functionaliteit van de andere chakra’s als een van hen uit balans is. Dit zorgt ervoor dat mensen zich niet verbonden, angstig en angstig voelen, en het manifesteert zich ook als gezondheidsproblemen in een of meer delen van het lichaam.

Om optimaal te kunnen functioneren, moeten je chakra’s in balans zijn. En hiervoor moet je weten wat de chakra’s eigenlijk doen en wat je kunt doen om voor ze te zorgen.

Hoe werken chakra’s en waarom zijn ze belangrijk?

De chakra’s fungeren als distributiecentra. Ze distribueren de vijf prana’s naar de bijbehorende lokale regio’s. Het wortelchakra zal bijvoorbeeld de ‘apana prana’ naar het bekkengebied distribueren en energie leveren aan de organen in dit gebied. Wanneer een chakra geblokkeerd is of niet goed functioneert, raakt dit distributiepatroon verstoord en ontstaan er fysieke of psycho-emotionele/energetische problemen.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping