Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Zwarte Toermalijn Edelsteentherapie

Wat is zwarte toermalijn? De meest voorkomende soort toermalijn is zwarte toermalijn, ook wel schorl genoemd. De steen maakt tot 95% of meer uit van alle toermalijn die in de natuur voorkomt. De vroege geschiedenis van het mineraal schorl laat zien dat de naam “schorl” vóór 1400 in gebruik was, omdat een dorp dat tegenwoordig bekend staat als Zschorlau (in Saksen, Duitsland) toen “Schorl” werd genoemd, en het dorp had een nabijgelegen tinmijn waar naast cassiteriet ook zwarte toermalijn werd gevonden. De eerste beschrijving van schorl met de naam “schürl” en zijn voorkomen, werd in 1562 geschreven door Johannes Mathesius (1504-1565) onder de titel “Sarepta oder Bergpostill”. Zwarte Toermalijn diende in veel oude culturen als een steen ter bescherming tijdens rituelen.

Spiritueel gezien is zwarte toermalijn een van de beste stenen die je kunt gebruiken tegen alle soorten negativiteit, inclusief spirituele negativiteit en EMF straling. Het absorbeert de slechte energie en transformeert deze naar positieve energie. Als je vaak op je mobiel zit, de hele dag met een computer, laptop of tablet werkt, tv kijkt voordat je gaat slapen, enz. kan zwarte toermalijn helpen om te beschermen tegen de elektromagnetische straling die deze apparaten uitstralen.  Naast deze krachtige werking staat de steen ook bekend als hulpje voor aarding, gezondheid, geluk, blijdschap en positiviteit.

Houd de zwarte kleur van deze steen je tegen om hem te gebruiken? Maak je geen zorgen! De steen zit zoals hierboven beschreven bordevol met positieve eigenschappen. Zwarte toermalijn is ook een geweldige steen om te hebben omdat het je lichaam kan aarden. Het is zeer sterk verbonden met de wortelchakra, maar het kan je helpen om je chakra’s in balans te brengen en te openen.

Zwarte toermalijn is ook bekend om te helpen tegen paniekaanvallen, vooral die veroorzaakt door donkere plaatsen of besloten ruimtes. Als je de zwarte toermalijn in je handen wrijft, kan het helpen om de paniekaanval snel weer te verhelpen. Zwarte toermalijn kan ook helpen je immuniteit te vergroten door ondersteunende energieën naar je organen te verspreiden. Deze energie kan je bloedcirculatie verbeteren en schadelijke gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Zijn energie kan helpen bij je metabolisme en ervoor zorgen dat je lichaam soepel loopt.

Herkomst en Geschiedenis

Zwarte toermalijn is een halfedelsteen. Borium is een belangrijk element van toermalijn dat in het magma wordt aangetroffen. Toermalijn wordt geproduceerd in pegmatieten. Dit zijn holtes diep onder de grond die gevuld zijn met een hete vloeistof die rijk is aan verschillende mineralen. Wanneer de vloeistoffen beginnen af te koelen, kristalliseren de mineralen en vormen ze kristallen zoals toermalijn. Het moedergesteente rond deze pegmatieten is over het algemeen graniet of schits. Sommige soorten zullen ook groeien in metamorf gesteente zoals marmer. Zwarte toermalijn krijgt zijn kleur door een grote aanwezigheid van ijzer.

De meest voorkomende soort toermalijn is zwarte toermalijn, ook wel schorl genoemd. De steen maakt tot 95% of meer uit van alle toermalijn die in de natuur voorkomt. De vroege geschiedenis van het mineraal schorl laat zien dat de naam “schorl” vóór 1400 in gebruik was, omdat een dorp dat tegenwoordig bekend staat als Zschorlau (in Saksen, Duitsland) toen “Schorl” werd genoemd, en het dorp had een nabijgelegen tinmijn waar naast cassiteriet ook zwarte toermalijn werd gevonden. De eerste beschrijving van schorl met de naam “schürl” en zijn voorkomen, werd in 1562 geschreven door Johannes Mathesius (1504-1565) onder de titel “Sarepta oder Bergpostill”.

Er zijn veel belangrijke mijnlocaties van zwarte toermalijn over de hele wereld. Enkele van de gebieden die zwarte toermalijn van de hoogste kwaliteit produceren, zijn de Shigar-vallei in Pakistan, in de provincie Nangarhar in Afghanistan, Namibië en Madagaskar. Er zijn ook veel locaties in Zuid-Amerika en Europa. In Noord-Amerika is het te vinden in Canada en in de Verenigde Staten, met name in Zuid-Californië en New England.

Zwarte Toermalijn diende in veel oude culturen als een steen ter bescherming tijdens rituelen. Vóór de 15e eeuw stond het lang bekend als schorl. Het is genoemd naar een Duits dorp dat vlakbij een tinmijn lag waar de steen werd gevonden. Hoewel toermalijn in verschillende tinten verkrijgbaar is, is zwarte toermalijn vaak voorkomend. Het woord toermalijn is terug te voeren op het Singalese woord tormalli, een algemene naam voor carneool en beschreef de variërende kleur van edelstenen die in Sri Lanka werden gevonden.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je zwarte toermalijn kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Zwarte toermalijn is een van onze meest populaire stenen om te dragen voor bescherming en aarding.
 • Zwarte toermalijn absorbeert elektromagnetische straling. Je kunt stukken zwarte toermalijn naast je elektronische apparaten neer zetten, bijvoorbeeld je router, tv, computer en magnetron.
 • Als je wilt dat de beschermende energie door de hele ruimte van een kamer straalt, kun je een zwarte toermalijn bol in de kamer plaatsen.
 • Zwarte toermalijn kan worden gebruikt om de aarding tussen het wortelchakra en het centrum van de aarde te activeren, waardoor het welzijn op het fysieke vlak verder wordt verbeterd.
 • Het dragen van een zwarte toermalijn steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Zwarte toermalijn is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met zwarte toermalijn dichtbij tijdens meditatie zullen het keelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe zwarte toermalijn in de hand houden.

Zwarte toermalijn in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: plaats op de vier hoeken van je erf, beginnend in de noordelijke hoek en met de klok mee bewegend zwarte toermalijn stenen. Begraaf ze in de grond, terwijl je de intentie stelt dat deze kristallen hier zijn om het huis en eigendom te beschermen.

Voor de beschermende energieën van de zwarte toermalijn in het huis, begin je bij de voordeur, of waar de meeste mensen je huis binnenkomen, en zet je hier een zwarte toermalijn neer. Dit zal helpen om de negatieve energie te verzachten mocht er een een negatief persoon langskomen. Zet hierna ook zwarte toermalijn stenen in elk van de vier hoeken van je huis op de begane grond. Als je huis meerdere niveaus heeft en je merkt negatieve energie op in een kamer op de bovenste verdieping, dan is het plaatsen van extra stenen de beste manier hoe je de energie kunt verdrijven.

In feng shui: zwarte toermalijn maakt gebruik van waterkracht, de energie van stilte, stille kracht en zuivering. Het belichaamt niet-gerealiseerde mogelijkheden. Het is meegaand, vormloos en toch krachtig. Het element water brengt kracht van regeneratie en wedergeboorte. Het is de energie van de levenscirkel. Gebruik zwarte toermalijn stenen om elke ruimte die je gebruikt voor rust, kalmte of gebed te verfraaien. Waterenergie wordt traditioneel geassocieerd met het noorden van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het Carrière- en Levenspad-gebied, zijn stromende energie verzekert een balans van energie terwijl je leven zich ontvouwt en stroomt.

Op de werkplaats: wat geldt voor de zwarte toermalijn in het huis geldt ook voor zwarte toermalijn op het werk. Plaats een zwarte toermalijn steen bij de ingang van het gebouw of van je kantoor om zo negatieve energieën tegen te houden. Plaats vervolgens de stenen in de hoeken van de kamer. Je kunt ook zwarte toermalijn stenen neerzetten bij elektronische apparaten om zo de elektromagnetische smog te absorberen.

Zwarte toermalijn opladen, reinigen en programmeren

Zwarte toermalijn zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor zwarte toermalijn kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Zwarte toermalijn palmsteen - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Afghanistan, Pakistan, Afrika, Rusland, Birma, Sri Lanka en de Verenigde Staten
Zeldzaamheid: algemeen voorkomend
Kleur: zwart
Mineraalklasse: cyclosilicaten
Chemische samenstelling: NaFe2+3Al6Si6O18(BO3)3(OH)3OH
Kristalstelsel: hexagonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7 – 7.5
Soortelijk gewicht: 2.82 – 3.90
Glans: glasglans
Luminescentie: geen
Andere namen: schorl

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben beschermd tegen alle soorten negativiteit.”
Sterrenbeeld: weegschaal
Chakra: wortelchakra
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 3 en 4

Fysieke werking

 • Ondersteunt bij lichamelijke genezing
 • Zou energie aan het fysieke lichaam kunnen geven
 • Kan helpen bij verhoging van energie en vitaliteit
 • Zou mogelijk kunnen helpen bij de opname van vitamines en voedingsstoffen
 • Ondersteunt mogelijk schildklierproblemen

Emotionele en Spirituele Werking

 • Steen voor communicatie
 • Opent hart voor nieuwe ervaringen
 • Laat woede en verdriet los
 • Verhoogt de manifestatie
 • Verhoogt zelfexpressie
 • Zet negatieve energie uiteen
 • Opent het hartchakra na een traumatische situatie of ervaring
 • Voedt de geest
 • Brengt lichaam, geest en ziel in evenwicht
 • Moedigt gezond gewichtsverlies aan
 • Bevordert rust en kalmte
 • Vergroot het vooruitziendheid
 • Stimuleert dromen
Zwarte toermalijn edelsteen kaartje - Crystal Cave

Zwarte toermalijn producten bij Crystal Cave

Zwarte toermalijn in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.