Zwarte Maansteen

Zwarte Maansteen Edelsteentherapie

Wat is zwarte maansteen? Maansteen is een variëteit van de veldspaatgroep minerale orthoklaas. Maansteen is een doorschijnend tot transparant materiaal dat bestaat uit afwisselende lagen orthoklaas en albiet veldspaat. Als licht een geslepen en gepolijste steen van maansteen binnendringt, verstrooit een deel van dat licht aan de grenzen tussen de twee tussenlaagse veldspaatmaterialen. Het verstrooide licht verlicht de steen en produceert een fenomenale gloed die onder het oppervlak van de steen lijkt te bewegen. De gloed lijkt te bewegen als de lichtbron wordt bewogen, of als de steen wordt bewogen, of als de waarnemer zijn waarnemingshoek verandert. De gloed is meestal wit van kleur en is de bron van de naam maansteen. De gemologische naam die voor dit fenomeen wordt gebruikt, is ‘adularescence’, dat is afgeleid van ‘adularia’, een oude Europese naam voor maansteen.

Spiritueel gezien is maansteen sinds de oude tijden de steen geweest van liefde, vruchtbaarheid, intuïtie, magie, bescherming, hoop en spirituele zuiverheid. Maansteen kalmeert en bemoedigt omdat het ons de natuurlijke ritmes van het leven leert, het hart opent voor empathie en helpt bij het accepteren van liefde. Van maansteen wordt gezegd dat het onze gevoeligheid voor het vrouwelijke goddelijke vergroot, de intuïtie verhoogt en ons openstelt voor onze paranormale gaven. Het moedigt hoop en inspiratie aan om ons in staat te stellen te wensen, te streven en te stromen in harmonie met onze dromen. Het opent ons voor serendipiteit en synchroniciteit. Maansteen kan een rustgevende slaap induceert en helpt bij lucide dromen.

Het is een steen van bescherming voor vrouwen en kinderen, vooral zwangere vrouwen en baby’s. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om de vruchtbaarheid te verbeteren en er wordt aangenomen dat het de reproductieve gezondheid van vrouwen overal ondersteunt, van het verlichten van menstruatieproblemen tot het kalmeren van fluctuerende hormonen tot het helpen van een vrouw bij de bevalling. Beschouwd als een steen van de godin, wordt Maansteen geassocieerd met de maan, de getijden, vrouwelijkheid en het onderbewustzijn. Het helpt de ritmes van maanenergie te synchroniseren met de ritmes van het lichaam van een vrouw. Maansteen helpt mannen om meer in harmonie te komen met de vrouwelijke aspecten van hun natuur. Het stimuleert de rechterkant van de hersenen om niet-lineair denken en emotioneel evenwicht aan te moedigen.

Spiritueel gezien heeft zwarte maansteen alle eigenschappen van gewone maansteen, met een extra focus op de energie van de nieuwe maan, of het nieuwe begin. Dit is een geweldige steen om naar voren te brengen aan het begin van een nieuwe onderneming, nieuwe relatie of een nieuwe zwangerschap. Zwarte maansteen is ook erg beschermend, buigt negatieve energie af en transformeert ze terug naar het licht. Zwarte maansteen is meer aardend dan andere maanstenen, het heeft een veel zachtere energie dan andere zwarte stenen zoals zwarte toermalijn. Zwarte maansteen is vooral geschikt voor nieuwe maan rituelen.

Zwarte maansteen heeft een focus op nieuwe beginselen: met elk nieuw begin in ons leven, nieuw werk, nieuwe opleiding, een toevoeging aan het gezin, ontstaat er nieuwe energie. De zwarte maansteen ondersteunt je in nieuwe situaties. Dit is een geweldige steen mee te werken aan het begin van een nieuw project, of zelfs een nieuwe liefde, of het begin van de zwangerschap bijvoorbeeld. Zwarte maansteen is ook zeer beschermend. Het kan helpen negatieve energie af te weren en inspiratie aan te moedigen. Het helpt bij wisselende gevoelens en brengt je terug in een positievere emotionele toestand. Zwarte maansteen is zeer kalmerend en aardend.

Als je een relatiebreuk doormaakt of problemen hebt met iemand die dicht bij je staat, is het goed om een zwarte maansteen bij je te hebben. Zwarte maansteen is ook een uitstekende steen voor wanneer jij of iemand anders in je omgeving met wie je ervaringen of een deel van je leven hebt gedeeld. Als we een geliefde ongemakkelijk zien, ligt het in onze aard als mens om te helpen. Er is altijd een mogelijkheid dat onze goedbedoelde hulp averechts kan werken en je kan vatbaar maken voor hun eigen zware energie. Door deze steen aan deze mensen te geven, kun je je hart voor hen blijven openen. Het zal ook ondersteuning bieden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hun negativiteit je eigen emotionele lichaam beïnvloedt.

Herkomst en Geschiedenis

Orthoklaas is een veldspaatmineraal met een chemische samenstelling van KAlSi3O8. Het is een van de meest voorkomende gesteentevormende mineralen van de continentale korst. Orthoklaas is het meest bekend als de roze veldspaat (roze maansteen) die in veel graniet wordt aangetroffen. Orthoklaas heeft verschillende commerciële toepassingen. Het is een grondstof die wordt gebruikt bij de productie van glas, keramische tegels, porselein, serviesgoed, sanitair en ander keramiek. Het wordt gebruikt als schuurmiddel in schuurpoeders en polijstmiddelen. Het wordt ook als edelsteen geslepen en heeft een hardheid van 6.

De meeste orthoklaas vormen tijdens de kristallisatie van een magma in stollingsgesteenten zoals graniet, granodioriet, dioriet en syeniet. Aanzienlijke hoeveelheden orthoklaas worden ook gevonden in extrusieve stollingsgesteenten zoals rhyoliet, daciet en andesiet. Grote kristallen van orthoklaas worden gevonden in stollingsgesteenten die bekend staan als pegmatiet. Ze zijn normaal gesproken niet meer dan een paar centimeter lang, maar het grootste gerapporteerde orthoklaas-kristal was meer dan 9 meter lang en woog ongeveer 100 ton. Het werd gevonden in een pegmatiet in het Oeralgebergte van Rusland. Orthoklaas is ook geobserveerd in stollingsgesteenten op de maan en op Mars.

Maansteen is de meest bekende orthoklaas edelsteen. Maansteen is een doorschijnend tot transparant materiaal dat bestaat uit afwisselende lagen orthoklaas en albiet veldspaat. Als licht een geslepen en gepolijste steen van maansteen binnendringt, verstrooit een deel van dat licht aan de grenzen tussen de twee tussenlaagse veldspaatmaterialen. Het verstrooide licht verlicht de steen en produceert een fenomenale gloed die onder het oppervlak van de steen lijkt te bewegen. De gloed lijkt te bewegen als de lichtbron wordt bewogen, of als de steen wordt bewogen, of als de waarnemer zijn waarnemingshoek verandert. De gloed is meestal wit van kleur en is de bron van de naam maansteen. De gemologische naam die voor dit fenomeen wordt gebruikt, is ‘adularescence’, dat is afgeleid van ‘adularia’, een oude Europese naam voor maansteen.

Maansteen in het algemeen wordt al duizenden jaren vereerd door culturen over de hele wereld. Volgens de hindoeïstische legende werd maansteen gevormd door manestralen, terwijl de Romeinen geloofden dat het was gemaakt van druppels maanlicht. In India werd maansteen gezien als een heilige steen.

Zwarte maansteen is een variëteit van gewone maansteen die onlangs is ontdekt in Madagaskar. Het kan worden gevonden met witte, grijze en bruine kleuren die door bijna elk stuk lopen. Zwarte maansteen wordt meestal gevormd en gesneden in een verscheidenheid aan verschillende meditatiehulpmiddelen zoals bollen, palmstenen, getrommelde stukken, slingers, ruwe brokken en nog veel meer meer.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je zwarte maansteen kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Zwarte maansteen is een geweldige steen voor het verlichten van stress of angst, omdat het kalmeert.
 • Zwarte maansteen is een beschermende steen met een lichtere energie dan bijvoorbeeld zwarte toermalijn. Beginnende beoefenaars kunnen het beste gebruik maken van deze steen om zo niet beduusd te raken van sterkere stenen.
 • Zwarte maansteen is een uitstekende steen om te gebruiken tijdens nieuwe maan rituelen.
 • De eigenschappen van zwarte maansteen zijn zeer sterk verbonden met vrouwelijke energie en de maan. Om deze reden gebruiken genezers deze steen al sinds de oudheid om vrouwelijke problemen te behandelen.
 • Zwarte maansteen wordt verondersteld te helpen als een steen om vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling te vergemakkelijken en te vergroten, menstruatieproblemen te verzachten en vochtretentie te verminderen. Voor vrouwen die de resultaten van een hormonale onbalans ervaren, zou deze steen de hormonen weer op een gezonder niveau kunnen brengen.
 • Het dragen van een zwarte maansteen steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de kruinchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Zwarte maansteen is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met zwarte maansteen dichtbij tijdens meditatie zal het kruinchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe zwarte maansteen in de hand houden.

Zwarte maansteen in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: voor kinderen: de eigenschappen van deze rustgevende steen kunnen helpen bij slaapproblemen zoals nachtmerries, slaapwandelen of moeilijk doorslapen. Plaats de steen onder het kussen of op een nachtkastje voor het beste resultaat.

Plaats een stuk maansteen bij het bed of onder het hart (onder de matras) om vrouwelijke emoties in evenwicht te brengen of te vergroten en ontvankelijkheid uit te nodigen.

In feng shui: zwarte maansteen wordt gewaardeerd door beoefenaars van feng shui vanwege zijn vermogen om creativiteit te bevorderen, gezonde relaties tot stand te brengen en te helpen bij vrouwelijke problemen.

Zoek de bagua positie voor relaties (kun) in de slaapkamer. Plaats hier een stuk zwarte maansteen voor balans, inzicht, herstel en zelfzorg.

Gebruik de bagua en plaats zwarte maansteen in het gezondheidsgebied (centrum, tai qi) of kun-gebied van uw hele huis om het evenwicht en het welzijn te verbeteren en spanning te verminderen.

Op de werkplaats: zwarte maansteen, geplaatst in het kantoor of in de werkruimte activeert creativiteit in onze loopbaan.

Zwarte maansteen opladen, reinigen en programmeren

Zwarte maansteen zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor zwarte maansteen kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: NIET! onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: NIET! zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de NIET steen onder de grond ivm vocht.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Zwarte maansteen vrije vorm kopen - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Brazilië, India, Madagaskar, Myanmar (Birma), Sri Lanka, Zwitserland, Noorwegen, Australië, Duitsland, Tanzania en de Verenigde Staten
Zeldzaamheid: beperkt voorkomen
Kleur: zeer donkergrijs tot licht bruin met bruine, oker en witte strepen
Mineraalklasse: veldspaten
Chemische samenstelling: (Ca,Na)[Al(Al,Si)Si2O8]
Kristalstelsel: triklien
Hardheidsschaal van Mohs: 6 – 6.5
Soortelijk gewicht: 2.58
Glans: glasglans met soms een parelglans
Luminescentie: –
Andere namen: zwarte veldspaat, zwarte orthoklaas

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben ondersteund en beschermd bij elk nieuw punt in mijn leven.”
Sterrenbeeld: kreeft en vissen
Chakra: kruin
Element: lucht
Planeet: maan
Nummer: 4

Fysieke werking

 • Zou een ondersteuning kunnen zijn voor gestreste mensen
 • Zou verlichting kunnen brengen bij emotionele problemen, zoals depressie of woede
 • De steen zou met de natuurlijke vrouwelijke cyclus kunnen verbinden
 • Sinds de oudheid wordt de steen gebruikt voor de vruchtbaarheid en zwangerschappen
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn tijdens de menstuatie

Emotionele en Spirituele Werking

 • Een uitstekende steen voor nieuwe maan rituelen
 • Zeer kalmerende steen met energie die stress verlicht
 • Een goede steen om te gebruiken voor een nieuw begin in je leven
 • Stabiliseert de emoties
 • Kalmeert reacties op situaties en emotionele triggers
 • Balanceert het de yin yang energieën
Zwarte maansteen edelsteen kaartje - Crystal Cave

Zwarte maansteen producten bij Crystal Cave

Zwarte maansteen in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping