Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Versteend Hout Edelsteentherapie

Wat is versteend hout? De naam versteend hout komt van het Griekse woord “pedro” wat rots of steen betekend; letterlijk “hout veranderd in steen”. Versteend hout is de naam die wordt gegeven aan oud hout dat door het proces van permineralisatie in steen is veranderd (versteend). Al het organische materiaal wordt vervangen door mineralen, voornamelijk silica, waardoor veel van de details, zoals boomringen, nog steeds zichtbaar zijn. Om dit te laten gebeuren, moet het hout worden begraven in een omgeving die zowel zuurstofarm is (waardoor ontleding wordt voorkomen) als met stromend mineraalwater. De organische stof moet versteend raken voordat het volledig vergaat. In het algemeen duurt het minder dan 100 jaar voordat hout versteend is. Een bos waar het hout versteend is, wordt een versteend bos genoemd. De meest bekende plaats voor het observeren van versteend hout is Petrified Forest National Park in het noordoosten van Arizona, VS, deze exemplaren zijn ongeveer 225 miljoen jaar oud.

Spiritueel gezien is versteend hout een nuttig hulpmiddel om berichten te begrijpen en te lezen die in de natuur worden gevonden. De steen helpt de stroom en de cycli van het leven te volgen. Het is ook erg nuttig voor mensen die geïnteresseerd zijn in herinneringen uit het verleden. Versteend hout kan behulpzaam zijn bij het verwijderen van ergernissen en zorgt ervoor een situatie vreedzaam opgelost wordt. Het kan ook helpen bij het verwijderen van kleine problemen en zorgen. Het staat bekend als een steen van geduld. Versteend hout biedt kracht tijdens spirituele groei en helpt om het hoogste niveau en begrip van het doel te bereiken. Versteend hout bevordert de kracht op alle gebieden van het leven en zorgt voor aarding.

Versteend hout zal iemand afstemmen op de energieën van de aarde. Het is geweldig om te gebruiken voor iemand die zich niet verbonden voelt met moeder aarde, omdat het haar energie in je hart zal brengen en je geest zal openen om anders naar de omgeving te kijken. Mensen die versteend hout dragen, beginnen zich meer bewust te worden van het milieu, het welzijn ervan en het belang van de bescherming van onze aarde. Het zal een hervonden liefde brengen aan alle levende wezens op aarde.

Herkomst en Geschiedenis

Versteend hout is een fossiel. Het vormt zich wanneer plantaardig materiaal wordt begraven door sediment en wordt beschermd tegen bederf door zuurstof en organismen. Vervolgens stroomt grondwater dat rijk is aan opgeloste vaste stoffen door het sediment, waarbij het oorspronkelijke plantenmateriaal wordt vervangen door silica, calciet, pyriet of een ander anorganisch materiaal zoals opaal. Het resultaat is een fossiel van het oorspronkelijke houtachtige materiaal dat vaak bewaarde details van de schors, het hout en de celstructuren vertoont.

Sommige exemplaren van versteend hout zijn zo nauwkeurig bewaard gebleven dat mensen niet beseffen dat het fossielen zijn totdat ze ze oppakken en het gewicht opmerken. Deze exemplaren met bijna perfecte bewaring zijn ongebruikelijk; exemplaren met duidelijk herkenbare schors en houtachtige structuren komen echter veel voor.

De meest bekende plaats voor het observeren van versteend hout is Petrified Forest National Park in het noordoosten van Arizona, VS. Ongeveer 225 miljoen jaar geleden was dit gebied een laagland met een tropisch klimaat en bedekt met een dicht bos. Door tropische regenbuien overstroomde rivieren spoelden modder en ander sediment naar de laaglanden. Enorme naaldbomen tot 9 voet in diameter en 200 voet lang leefden en stierven in deze laaglanden. Omgevallen bomen en gebroken takken werden vaak begraven door de riviersedimenten. Nabijgelegen vulkanen zijn talloze keren uitgebarsten. Deze uitbarstingen bedekten het gebied met vulkanische as met een hoog silicagehalte.

Versteend hout wordt vaak gebruikt bij lapidair werk, echter kan slechts een klein deel van versteend hout hiervoor worden gebruikt. Slecht geconserveerde exemplaren, die met veel holtes of dicht op elkaar staande breuken polijsten niet goed of breken tijdens het werken. Exemplaren zonder breuken of holtes en met spectaculaire kleuren worden zeer gewaardeerd voor lapidair werk. Het wordt in vormen gesneden voor het maken van sieraden, in blokken gezaagd om boekensteunen te maken, in dikke platen gezaagd om tafelbladen te maken en in dunne platen gezaagd voor wijzerplaten voor bijvoorbeeld in klokken en horloges. Van kleine stukjes versteend hout kunnen cabochons worden gemaakt, en in een rotstuimelaar worden geplaatst om trommelstenen te maken.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je versteend hout kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Versteend hout heeft een aardende energie en is geweldig om verbinding te maken met aardse energieën.
 • Gebruik versteend hout als focus voor meditatie, of bewaar het gewoon in de kamer bij je in je auraveld terwijl je mediteert. Versteend hout is misschien wel de grootste op de natuur gebaseerde meditatiesteen. Het is de steen die zowel de bomen als het bos vertegenwoordigt.
 • Versteend hout helpt bij het transformerende proces in verschillende delen van het leven.
 • Versteend hout knuffelstenen kunnen in je zak worden bewaard als je je ongerust voelt. Gebruik ze als zorgstenen om je stress te verlichten.
 • Houd versteend hout vast tijdens regressies in vorige levens vanwege zijn inherente link met het verleden.
 • Bewaar een decoratief stuk versteend hout op je bureau als je in een kantooromgeving werkt. Het zal je de hele werkdag helpen met de kracht van de bomen en rotsen.
 • Het dragen van een versteend hout steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hart- en wortelchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Versteend hout is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met versteend hout dichtbij tijdens meditatie zullen het hart- en wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe versteend hout in de hand houden.

Versteend hout in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: er worden tegenwoordig veel decoratieve objecten van versteend hout gemaakt, maar ook meubels. Deze fijne stenen kunnen overal in het huis worden geplaatst om zo de aardende energie te laten stromen.

In feng shui: versteend hout maakt gebruik van Hout-energie, de energie van groei, expansie, een nieuw begin, voeding en gezondheid. Het verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we fysiek groeien. Gebruik de bruine kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt om te eten te verbeteren, in de kamer van een klein kind of op een plek in je huis waar je aan een nieuw project begint. Houtenergie wordt traditioneel geassocieerd met de oostelijke en zuidoostelijke delen van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Familie en Gezondheid en het gebied Welvaart en Overvloed.

Het plaatsen van versteend hout in de buurt van andere edelstenen zal helpen de feng shui energie voor andere stenen te versterken en te vergroten.

Op de werkplaats: bewaar een decoratief stuk versteend hout op je bureau als je in een kantooromgeving werkt. Het zal je de hele werkdag helpen met de kracht van de bomen en rotsen. Versteend hout kan ook op de werkplek gebruikt worden voor praktisch denken en zakelijk succes.

Versteend hout opladen, reinigen en programmeren

Versteend hout zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor versteend hout kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Ruwe versteend hout stam - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd, voornamelijk Verenigde Staten, Australië, Madagaskar, Nieuw-Zeeland
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: ondoorzichtige, veelkleurige banden en ringen, variërend van zwart tot donkerbruin en bruin, en zelfs crème, oranje en rood
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5-7.5
Soortelijk gewicht: 2.58 – 2.91
Glans: wasglans
Luminescentie: –
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Het is veilig om het verleden te verkennen en te helen.”
Sterrenbeeld: alle
Chakra: wortel en hart
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 5 en 77

Fysieke werking

 • Ondersteunt bij lichamelijke genezing
 • Kan het lichaam energie geven
 • Zou elasticiteit kunnen brengen
 • De oude Feng Shui meesters beweerden dat de steen het leven kan verlengen

Emotionele en Spirituele Werking

 • Steen voor transformatie
 • Zou een verbeterde staat van concentratie kunnen brengen
 • Zou voor zakelijk succes kunnen zorgen
 • Hulpmiddel voor het verkennen en genezen van vorige levens
 • Versterkt het zetten van doelen
Versteend hout edelsteen - Crystal Cave

Versteend hout producten bij Crystal Cave

Versteend hout in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.