Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Tijgeroog Edelsteentherapie

Tijgeroog is een zeer populaire edelsteen die een chatoyancy (kattenoog) vertoont wanneer een gepolijste steen heen en weer wordt bewogen in invallend licht. De steen is ontdekt bij de Oranjerivier in Afrika door de Duitse natuuronderzoeker Martin Hinrich Lichtenstein in 1803, en voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse chemicus Martin Heinrich Klaproth in 1811. Tijgeroog ontstaat wanneer zich kwarts vormt over crocidoliet, wat een materiaal van fijne, gebundelde vezels is vergelijkbaar met asbest. Dit is wat het kenmerkende chatoyant-effect van de steen creëert. Terwijl het kwarts het crocidoliet bedekt en vervangt, lost het ijzer erin op en bevlekt het het kwarts, wat resulteert in de goud en bruine kleur van bruine tijgeroog. Het is een pseudomorf van kwarts: een vorm van kwarts die uit zijn oorspronkelijke staat is getransformeerd. Deze structuur van parallelle vezels wordt bewaard in de steen en het chatoyante “oog” kruist de parallelle vezels in een rechte hoek. Tijgeroog komt voor op verschillende locaties: Zuid-Afrika, Namibië, Australië, India en Thailand.

Spiritueel gezien is tijgeroog een steen van bescherming en kan de drager ook geluk brengen. Het is erg handig voor het herkennen van de eigen behoeften in relatie tot de behoeften van anderen. Het brengt het Yin-Yang in evenwicht en brengt het emotionele lichaam in beweging. Tijgeroog stabiliseert stemmingswisselingen, doordrenkt ons met wilskracht, doelgerichtheid, moed en zelfvertrouwen, en laat spanning los.

Tijgeroog helpt je om je doelen te bereiken door je focus en creativiteit te verbeteren. Als je gevoelig bent voor kritiek op je eigen acties, kan deze steen je misschien helpen. Het is een steen die je moed, gemoedsrust en zelfvertrouwen kan geven om alles aan te pakken dat je tegemoet komt. Het stimuleert actie te ondernemen en helpt je om beslissingen te nemen met onderscheidingsvermogen en inzicht, en onbewolkt door je emoties.

Herkomst en Geschiedenis

Tijgeroog ontstaat wanneer kwarts zich vormt over bestaande blauwgrijze crocidoliet en deze uiteindelijk volledig vervangt. Crocidoliet is een soort asbestmineraal, wat betekent dat de samenstelling uit fijne, dichte vezels bestaat. Deze vezels vormen zich in een parallelle maar golvende oriëntatie, en dit veroorzaakt het intrigerende chatoyante effect dat wordt vertoond in tijgeroog. Tijdens het vervangingsproces lost het ijzer in de crocidoliet op en kleurt het kwarts, waardoor de goudgele tot bruine kleur van het tijgeroog ontstaat. De steen is ontdekt bij de Oranjerivier in Afrika door de Duitse natuuronderzoeker Martin Hinrich Lichtenstein in 1803, en voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse chemicus Martin Heinrich Klaproth in 1811.

Crocidoliet in zijn originele staat heeft een blauwgrijze kleur en soms is het pseudomorfisme naar kwarts onvolledig. Wanneer dit gebeurt, is het resultaat een steen met een blauwgrijze kleur en vaak met strepen of boventonen van bruin of geel, maar nog steeds met een chatoyant effect. Dit type materiaal staat bekend als valkenoog. Deze stenen zijn soms nog wel bewerkt om de blauwe kleur nog meer naar voren te halen.

Tijgeroog kan zich vormen samen met bruinrood of metaalgrijs hematiet, jaspissoorten of met gele limoniet, waar deze mineralen strepen, strepen of patronen vormen in het tijgeroog. Dergelijk materiaal wordt vaak tijgerijzer genoemd.

Rode tijgeroog, ook wel bekend als stierenoog, is tijgeroog met rode tinten. Dit mineraal kan van nature ontstaan ??door natuurlijke oxidatie, maar is zeer zeldzaam. De meeste rode tijgeroog op de markt zijn bruine tijgeroog die een warmtebehandeling zijn ondergaan om het een roodachtig uiterlijk te geven.

Pietersiet is een handelsnaam voor een donkerblauwgrijs breccie steen dat voornamelijk bestaat uit haviksoog en tijgeroog. Breccie is een term die het vaakst wordt gebruikt voor klastische sedimentaire gesteenten die zijn samengesteld uit hoekige fragmenten (meer dan twee millimeter in diameter). De ruimtes tussen de fragmenten zijn gevuld met een matrix van kleinere deeltjes en een mineraal cement dat het gesteente samenbindt. Pietersiet is een variëteit van chalcedoon (zelf een variëteit van kwarts) met ingebedde vezels van amfiboolmineralen in verschillende mate van verandering. De vezels veroorzaken een blauwe chatoyancy zoals die wordt gezien in tijgeroog.

Nelliet, ook bekend als leeuwenhuid, honingsteen of tigrina, is een kwartssilicaat dat kristalliseert in de vorm van massa’s. Het treedt op wanneer tijgeroog en pietersiet elkaar ontmoeten en is dus een combinatie van beide. De blauwe en gouden mineralen ontmoeten elkaar om een ??uiterst zeldzame en unieke verschijning te vormen die glinstert en zijn ware chatoyancy laat zien.

Tijgeroog was in de oosterse mythologie verbonden met de magische tijger, de koning der dieren. Volgens de oude Chinezen bracht het de drager geluk. In de oosterse folklore verbeelden tijgers moed, kracht en integriteit. Dit is de reden waarom men dacht dat deze eigenschappen door de steen werden geschonken.

Oude Romeinse soldaten vertrouwden er vooral op dat het krachtig was vanwege zijn gelijkenis met een oog. Ogen vertegenwoordigen almacht, een eigenschap die op elk slagveld zeer gewild is, hierom droegen Romeinse soldaten het in de strijd om moed en om wapens af te weren. Bepaalde culturen schrijven het vermogen om het boze oog af te weren ook aan deze steen toe.

Aan de oude Egyptenaren bood het de bescherming van de zon en de aarde samen, van Ra, de zonnegod, en Geb, de god van het groeiende land. Ze plaatsten ook de glinsterende steen in de ogen van hun goddelijke beelden om goddelijke visie uit te drukken.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je tijgeroog kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Tijgeroog zal werken aan het versterken van je wilskracht en je intentie om te slagen. Dat gevoel van innerlijke moed en overtuiging zal je helpen als de wereld om je heen onstabiel en onzeker lijkt.
 • Mediteren met een tijgeroog zal je helpen verbinding te maken met je ambities.
 • Tijgeroog is een steen van geluk en overvloed, een goede steen voor ondernemers of degenen die voor het eerst de zakenwereld betreden. Het is een goede steen om te hebben als je overweegt van loopbaan te veranderen, je voor te bereiden op een belangrijke test of je kennisbasis op te bouwen voor een toekomstig project.
 • Het dragen van een tijgeroog steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortel-, sacraal- en zonnevlechtchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Tijgeroog is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met tijgeroog dichtbij tijdens meditatie zullen het wortel-, sacraal- en zonnevlechtchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe tijgeroog in de hand houden.

Tijgeroog in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: tijgeroog is robuust met aardende en beschermende energie. Tijgeroog kan geplaatst worden in deuropeningen van het huis en in kamers waar beslissingen worden genomen. Veel ouders plaatsen ze in de slaapkamers van hun kinderen om zelfvertrouwen, moed en wilskracht te vergroten. Tijgeroog is ook een uitstekende steen voor studenten of op een bureau waar aan wordt gewerkt en geleerd.

In feng shui: tijgeroog maakt gebruik van vuurenergie, de energie van enthousiasme, warmte, helderheid, verlichting en activiteit. Het is Yang van aard. Het is de energie van warmte, actie, emotie en passie – van ideeën, concepten en intimiteit. Het wordt traditioneel geassocieerd met het zuidelijke deel van een huis of kamer, en met het roem- en reputatiegebied van je woning. Gebruik zijn energie om je leven de boost te geven die het nodig heeft om je positie in de gemeenschap en binnen je gezin te verbeteren.

Op de werkplaats: tijgeroog brengt motiverende en positieve energie die je aanmoedigt om gefocust, zelfverzekerd en volbracht te blijven. Probeer eens een tijgeroog op je bureau of kantoor te plaatsen. Het is een indrukwekkende steen en straalt de energie van kracht en moed uit.

Tijgeroog opladen, reinigen en programmeren

Tijgeroog zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor tijgeroog kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Tijgeroog gravure - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Zuid-Afrika, Namibië, Australië, India en Thailand
Zeldzaamheid: algemeen voorkomend
Kleur: geel, bruin, veelkleurig met bruine en zwarte patronen
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.63 – 2.65
Glans: zijdeglans
Luminescentie: –
Andere namen: kattenoog, bruine tijgeroog, gouden tijgeroog

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben krachtig, moedig en beschermd.”
Sterrenbeeld: tweelingen
Chakra: wortel, sacraal en zonnevlecht
Element: vuur en aarde
Planeet: zon en aarde
Nummer: 4 en 8

Fysieke werking

 • Zou een ondersteuning kunnen zijn met depressie

Emotionele en Spirituele Werking

 • Brengt helder denken en inzicht
 • Helpt ideeën werkelijkheid te laten worden
 • Geeft moed voor verandering
 • Vergroot zelfvertrouwen
 • Beschermt tegen kwade wensen van anderen
 • Brengt lagere chakra’s in evenwicht
 • Helpt trillingen te verhogen
 • Biedt kracht en vitaliteit
 • Trekt spirituele energie naar de aarde
 • Helpt te centreren
 • Brengt helderheid en optimisme in elke situatie
 • Krachtige zonnevlecht chakra steen
 • Stimuleert het opstijgen van de kundalini door de chakra’s
 • Stimuleert succes en slagen
 • Uitstekende steen voor studenten
Tijgeroog edelsteen kaartje - Crystal Cave

Tijgeroog producten bij Crystal Cave

Tijgeroog in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.