Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Septarie Edelsteentherapie

Septarie, ook wel bekend onder de naam septarian, drakensteen of dragon stone, is een prachtig kristal dat miljoenen jaren oud is. Het bevat een stukje tijd en wijsheid in zijn wervelende interieur. Septarie is een mengsel van verschillende mineralen, het geelgekleurde materiaal is calciet, het bruine is aragoniet en het buitenste grijs is kalksteen. Sommige exemplaren kunnen ook witte of heldere bariet bevatten. Het woord septarie komt van het Latijnse woord septum, een scheidingswand die verwijst naar de scheuren in de rots. Dit worden ook wel ‘concreties’ genoemd, ronde rotsen ingebed in lagen steen in sedimentair gesteente. Of ze nu uit de gastrots komen, ze zijn gewoonlijk harder dan de omringende rots. Deze knobbeltjes zijn vaak bolvormig en hebben de vorm van aardappelen. Septarie worden gevonden langs de Golf van Mexico, helemaal landinwaarts tot in Zuid-Utah. Andere exemplaren zijn ontdekt langs Madagaskar, waar het waterpeil op dezelfde manier terugliep. Ook worden ze gevonden in Canada, in de VS, Engeland, Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland.

Spiritueel gezien heeft septarie een overvloed aan spirituele vermogens. Omdat septarie een mengsel is van verschillende stenen (aragoniet, calciet, kalksteen en soms bariet), draagt het ieders spirituele eigenschappen, maar deze combinatie creëert ook zijn eigen unieke krachten. Septarie is een aardende steen die je helpt je voeten stevig te planten zodat je volledig aanwezig kunt zijn. Deze steen stimuleert geduld en tolerantie, evenals het vermogen om tussen emoties over te schakelen zonder overweldigd te raken. Septarie kan de energieën absorberen die je dreigen te overweldigen en hun zwaarte in lichtheid transformeren.

Veel mensen geloven dat septarie zowel een helende steen als een beschermende steen is. Septarie voedt en aard de drager, waardoor gevoelens van geluk en begrip ontstaan. Septarie wordt geassocieerd met de lagere chakra’s: wortel, sacrale en zonnevlecht. De energie is puur aardebruin. Het is een kalmerend meditatiekristal en een uitstekende steen voor het verwijderen van stress en angst. Septarie heeft betrekking op de elementen lucht en vuur. Geregeerd door de planeet Aarde, biedt deze steen krachtige hulp voor op aarde gebaseerde genezings- of meditatiepraktijken.

Deze veelzijdige steen is een sprekende steen waarvan wordt gezegd dat hij de communicatieve vaardigheden van de houder verbeterd. Hierom is het een prachtige steen om mee te nemen of te dragen als je in het openbaar spreekt, omdat het je zelfvertrouwen geeft in je gesproken woord en je de aandacht van het publiek kunt trekken. Deze steen zorgt voor een betere tolerantie en geduld, evenals emotionele flexibiliteit. Het kan de onderliggende oorzaak van een ziekte meten wanneer er mee wordt gemediteerd, en richt het lichaam op de kracht van het zelfgenezende proces. Septarie kan je energie absorberen wanneer het gedurende een bepaalde periode wordt vastgehouden en brengt die energie over in kracht wanneer dat nodig is.

Herkomst en Geschiedenis

Septarie wordt verondersteld te zijn gevormd tijdens het Krijt van de aarde, dat ongeveer 50-60 miljoen jaar geleden was. Gedurende deze tijd was de zeespiegel veel hoger in plaatsen zoals het zuiden van Utah en Madagaskar, waar deze steen wordt gevonden. Aangezien een groot deel van de aarde onder water was, waren veel van de vulkanen van de aarde dat ook. Als zodanig kwamen er van tijd tot tijd vulkaanuitbarstingen onder water voor. Wanneer deze uitbarstingen zouden plaatsvinden, zou het alle nabijgelegen zeeleven wegvagen en zou al hun materie op de zeebodem vallen. De mineralen uit de schelpen en het vorige leven werden aangetrokken door de zeebodemsedimenten en werden samen gevormd om knobbeltjes te maken. Na verloop van tijd, naarmate er meer zeeleven voorbijging, vestigden ze zich op de oceaanbodem waar ze nog meer vermengd zouden raken met de knobbeltjes.

Nadat de oceanen zich uiteindelijk terugtrokken, bleven we achter met deze prachtige formaties van septarie knobbeltjes. Het water verdween en de formaties begonnen te drogen. De mineralen van al het vorige zeeleven kristalliseren dan en vormen aragoniet- en calcietkristallen.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je septarie kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Het dragen van een septarie steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortel-, sacraal-, en zonnevlecht chakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Septarie is een geweldige steen om bij je te dragen om je zenuwen te kalmeren en alle sporen van nervositeit uit je lichaam te verwijderen. Het is ook een geweldig hulpmiddel voor meditatie.
 • Septarie is een goede metgezel om bij je te dragen tijdens het spreken in het openbaar.
 • Septarie is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met septarie dichtbij tijdens meditatie zullen het wortel-, sacraal-, en zonnevlecht chakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe blauwe calciet in de hand houden.

Septarie in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: werken met septarie stenen geeft je de boost van vertrouwen die je nodig kunt hebben om alle kansen die zich voordoen aan te pakken. Als je last hebt van nachtmerries of je vermogen om je dromen te herinneren en te begrijpen wilt verbeteren, plaats septarie dan onder je kussen of op je nachtkastje. Gebruik septarie stenen in een meditatiebeoefening om je vorige levenservaringen te onthullen, zodat je je huidige leven beter kunt begrijpen.

In feng shui: septarie maakt gebruik van hout energie, de kracht van groei, een nieuw begin, voeding en algemene gezondheid. Het verbetert de energie, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we ons fysiek blijven ontwikkelen. Gebruik deze kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt voor eten te verfraaien, of op een locatie in je huis waar je een nieuwe begin wenst te maken. Houtenergie is meestal verbonden met de zuidelijke en gedeelde delen van de kamer en het huis. Het staat ook voor het gezondheids- en gezinsaspect.

Op de werkplaats: als je in een baan hebt waarbij je werk specifiek verband houdt met een behoefte aan duidelijke en eerlijke communicatie, houd dan een stukje van deze steen bij je, zodat je meer inzicht krijgt in het belang van de manier waarop je met anderen communiceert.

Septarie opladen, reinigen en programmeren

Septarie zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven. Let op: septarie heeft een zeer lage hardheid. Hierom is het beste om de septarie niet in contact met water te laten komen. De septarie zal niet afbrokkelen, maar om de beste kwaliteit te behouden kun je dit beter voorkomen om zo een mooie steen te behouden.

Voor septarie kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.

Gebruik deze methodes NIET voor septarie:

 • Water: NIET! Onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: NIET! Zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen NIET onder de grond ivm vocht. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer (niet voor zachte stenen zoals septarie) voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Septarie sculptuur - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd, met name in Canada, VS, Engeland, Spanje, Australië, Nieuw-Zeeland, Madagaskar, Utah
Zeldzaamheid: algemeen voorkomend
Kleur: grijs met witte of gele middelste en bruine lijnen
Mineraalklasse: calciumcarbonaat
Chemische samenstelling: CaCO3
Kristalstelsel: hexagonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 3 – 4
Soortelijk gewicht: 2.60 – 2.94
Glans: glasglans
Luminescentie: roze / geelachtig wit LW, blauw / wit SW
Andere namen: drakensteen, dragon stone, septarian

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Het oude laat ik los, het nieuwe sta ik toe.”
Sterrenbeeld: stier en boogschutter
Chakra: wortel, sacraal en zonnevlecht
Element: lucht en vuur
Planeet: aarde
Nummer: 3 en 66

Fysieke werking

 • Ondersteuning tijdens ziekte
 • Zou ondersteunend kunnen zijn met de botten, de tanden en spieren
 • Zou een positief effect kunnen hebben op de bloed en de nieren

Emotionele en Spirituele Werking

 • Een goede steen stegen stress en angst
 • Centreert en balanceert lichaam en geest
 • Helpt om richting te geven
 • Draagt oude wijsheden bij zich
 • Helpt om je emoties te begrijpen
 • Verhoogt positieve energie
 • Verbeterd communicatie
Septarie werking - Crystal Cave

Septarie producten bij Crystal Cave

Septarie in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.