Rozenkwarts

Rozenkwarts Edelsteentherapie

Wat is rozenkwarts? Rozenkwarts, ook wel hyalien kwarts genoemd, is een roze lid van de kwartsfamilie, een siliciumdioxide-mineraal met een hardheid van 7. Het heeft een doorschijnende transparantie en een glasachtige glans. Rozenkwarts is over de hele wereld te vinden. De afzetting is er in overvloed in Brazilië, Zuid-Afrika, Namibië, Madagaskar, Myanmar, Sri Lanka, India, Duitsland en de Verenigde Staten. De rozenkwarts kan worden gedateerd op 7000 voor Christus toen de Assyriërs van Mesopotamië (nu Irak) rozenkwarts gebruikten als een symbool van liefde. Ze waren de eerste mensen die de schoonheid van rozenkwarts hebben ontrafeld. De oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren hebben rozenkwarts gebruikt voor schoonheidsregimes en eretekens.

Spiritueel gezien staat rozenkwarts bekend als de “Steen van Liefde”, de boodschap die het uitstraalt is een sterke vibratie van onvoorwaardelijke liefde, vreugde, warmte en emotionele genezing. Bekend om de stress te verminderen, geluk en rust te brengen voor de ziel. Rozenkwarts is een edelsteen van het hart, waarvan de energieën helpen om zich te openen voor alle vormen van beschikbare liefde: eigenliefde, familiale liefde, platonische liefde, romantische liefde en meer. Rozenkwarts kan het hart openen en je weer op één lijn brengen, zodat je je verbonden, getroost en open voelt voor alle mogelijkheden die een vreugdevol leven kan brengen. Dit zijn heerlijke helende kristallen die je overal in je huis kunt hebben, omdat ze een liefdevolle vibratie hebben die een krachtige energie is om relatieproblemen te helpen genezen. Rozenkwarts kan afstemmen op godinnenenergie en is verbonden met het vrouwelijke goddelijke, wat betekent dat het de uitstraling van mededogen, vrede en de warmte van moederschap draagt.

Herkomst en Geschiedenis

Rozenkwarts is een lid van de kwartsfamilie, een siliciumdioxide-mineraal met een hardheid van 7. Rozenkwarts is over de hele wereld te vinden. De afzetting is er in overvloed in Brazilië, Zuid-Afrika, Namibië, Madagaskar, Myanmar, Sri Lanka, India, Duitsland en de Verenigde Staten. 

De rozenkwarts kan worden gedateerd op 7000 voor Christus toen de Assyriërs van Mesopotamië (nu Irak) rozenkwarts gebruikten als een symbool van liefde. Ze waren de eerste mensen die de schoonheid van rozenkwarts hebben ontrafeld. De oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren hebben rozenkwarts gebruikt voor schoonheidsregimes en eretekens.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je rozenkwarts kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Neem een rozenkwarts steen met je mee, zoals een knuffelsteen of een zaksteen in je kleding. Als sieraad is een rozenkwartshanger over je hart bijzonder krachtig.
 • Rozenkwarts is een uitstekend kristal om de yin-yang-energieën in evenwicht te brengen.
 • Combineer rozenkwarts samen met amethist en bergkristal om zo de gouden driehoek eenheid te krijgen. De stenen in deze combinatie versterken elkaar, en zorgen voor een optimale en stabiele basisenergiestroom. In een ruimte werkt deze combinatie zeer harmonieus en werkt tegen prikkels. Deze combinatie is ook zeer geschikt voor kinderen en voor in de babykamer.
 • Meditatie met rozenkwarts kan iemand helpen bij het bereiken van resonantie met de frequentie van mededogen, compassie en liefde. Het vergemakkelijkt ook het loslaten van emotionele patronen die je vasthouden.
 • Het dragen van een rozenkwarts steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hartchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • In chakra genezing kan rozenkwarts op de hart- en kruinchakra’s worden geplaatst om een zachte spirituele afstemming met de energie van liefde te vergemakkelijken. Rozenkwarts is uitstekend voor het harmoniseren van de liefdesemoties van de bovenste chakra’s – hart, keel, derde oog en kruin. Rozenkwarts, geplaatst op het hartchakra, helpt stress en spanning op te lossen, dit chakra op te ruimen en te versterken.
 • De energie van rozenkwarts kan goed gebruikt worden met andere hart edelstenen, bijvoorbeeld rhodoniet, smaragd, rhodochrosiet en morganiet.

Rozenkwarts in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: rozenkwarts kan op verschillende manieren in en om het thuis te gebruikt worden. Wanneer het in elke kamer wordt geplaatst, geeft het verjongende energie en inspireert het bewoners om lief te hebben en medelevend te zijn. Rozenkwarts is een van de meest voordelige stenen om in uw persoonlijke ruimte te bewaren – thuis en op het werk, omdat de zachte energieën van de steen het hele gebied kunnen vullen met zijn zachte liefdevolle energieën die harmonie creëren.

In feng shui: In navolging van de klassieke bagua, wordt deze liefdesmagneet in de zuidwestelijke sector van het huis worden geplaatst die liefde, huwelijk en relaties vertegenwoordigen en om liefdesgeluk te vergroten. 

Het kan ook nuttig zijn voor kinderen om ‘s nachts goed te slapen. Je kunt de kristallen bij het bed staan of onder hun kussen. Rozenkwarts, meestal in een paar, wordt aanbevolen om niet meer dan 2 in de slaapkamer aan het nachtkastje te plaatsen, omdat het een zachte en liefdevolle energie geeft om op te laden en te ontspannen. Daarnaast wordt aangenomen dat het ook de slaapkwaliteit verbetert. De twee stukken vertegenwoordigen jou en je (toekomstige) partner. Dit kan ook worden gebruikt om een bestaand partnerschap te stabiliseren en te laten groeien. Een zeer eenvoudige toepassing is om rozenkwarts nabij het bed of onder het hart (onder de matras) te plaatsen om de genezing te verbeteren en het hart te openen.

Op de werkplaats: Het toevoegen van een stuk ongepolijst rozenkwarts op de werkplek zorgt voor voortdurende bescherming. Het helpt roddel en inbraak te voorkomen. Het wordt ook gebruikt als professionele ondersteuning voor mensen die als schoonheidsconsulent werken.

Rozenkwarts opladen, reinigen en programmeren

Rozenkwarts zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor rozenkwarts kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Rozenkwarts edelstenen bol - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Brazilië, India, Madagaskar
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: lichtroze, roze tot rozerood
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2 + Al, Fe, Na, Ti + (Ca, Mg, Mn), siliciumdioxide met insluitsels van ijzer of titanium
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.65
Glans: glasglans, vetglans
Luminescentie: geen
Andere namen: rosekwarts, hyalien kwarts

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben gevuld met liefdevolle compassie naar mezelf en anderen.”
Sterrenbeeld: stier, weegschaal en schorpioen
Chakra: hartchakra
Element: water
Planeet: venus
Nummer: 7

Fysieke werking

 • Zou mogelijk het hart kunnen versterken
 • Ondersteuning bij elk herstel
 • Ondersteunend bij PTSS
 • Zou een hoge bloeddruk mogelijk kunnen verlagen
 • Zou mogelijk lichaamsvloeistoffen onzuiverheden kunnen vrijgeven
 • Ondersteuning voor de nieren en bijnieren
 • Zou een verlichting kunnen zijn bij vertigo

Emotionele en Spirituele Werking

 • Zuivert en opent de Hartchakra op elk niveau
 • Zet negatieve energie om in positieve energie
 • Herstelt het zelf terug naar een staat van onvoorwaardelijke liefde
 • Roept zelfvertrouwen en eigenwaarde op
 • Blijf onder je kussen om de fysieke jeugd te helpen
 • Verlicht stress en sociale angst
 • Laat spanning in het hartcentrum los
Rozenkwarts edelsteen - Crystal Cave

Rozenkwarts producten bij Crystal Cave

Rozenkwarts in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping