Rookkwarts

Rookwarts Edelsteentherapie

Wat is rookkwarts? Rookkwarts is een kwartssoort dat zijn zwarte en/of rokerige kleur krijgt door natuurlijke straling van nabije andere radioactieve mineralen of natuurlijke straling. Deze specifieke kwartsvariëteit vormt zich in massa’s en kristalstructuren van alle soorten en maten. Het is over de hele wereld te vinden waar de beste exemplaren uit Afrika, Australië en de regio New England van de Verenigde Staten komen.

Spiritueel gezien is rookkwarts een kristal dat je in staat stelt verder te kijken dan wat vaak in het leven gehuld is – alsof de rook in de steen zelf alle wazigheid absorbeert die vaak ons begrip van intuïtie en psychisch inzicht belemmert. Wanneer je tijd moet nemen en een stap terug moet nemen om een probleem te onderzoeken en de oorzaak ervan, kan rookkwarts prachtige helderheid en inzicht bieden. Net als alle donkere stenen, is een van de belangrijkste sterke punten van rookkwarts het vermogen om negativiteit te verbannen. Het “absorbeert” de slechte vibraties van negatieve energie om je heen, waardoor de weg vrij is voor jou om je leven te verbeteren.

Draag rookkwarts om de overlevingsinstincten te verbeteren. De steen bied hulp aan bij het bereiken van persoonlijke en zakelijke doelen, en om dromen en ideeën in de werkelijkheid te realiseren. Dit kristal bevordert rationele, pragmatische denkprocessen en zorgt voor organisatie. Het vergroot de aandacht en kan in groepssituaties worden gebruikt om communicatieproblemen te verminderen en een geest van samenwerking te bevorderen.

Houd rookkwarts vast om spanning en stress, angst of paniekaanvallen te verlichten; ook om negatief denken af te weren, en zorgen en twijfels weg te nemen. Rookkwarts helpt het huis, voertuigen en bezittingen te beschermen tegen diefstal, schade en ongelukken veroorzaakt door menselijke fouten. Houd het in je handtas of in de buurt van waardevolle spullen, vooral als deze gedurende lange tijd niet worden gebruikt.

Herkomst en Geschiedenis

Rookkwarts is een kleurvariant van kristallijn kwarts. Het varieert van een licht geelachtig bruin tot een bruin dat zo donker is dat het zwart lijkt. Minder gewenste exemplaren hebben een grijsbruine kleur. Wanneer ze als een edelsteen zijn gesneden, hebben veel mensen de voorkeur aan stenen met een oranjebruine tot een roodbruine kleur.

Rookkwarts is een relatief goedkope steen omdat het overvloedig aanwezig is en op veel locaties wordt aangetroffen. Het wordt vaak gevonden in grote kristallen van uitstekende transparantie met weinig insluitsels.

De kleur van rookkwarts ontstaat wanneer natuurlijke straling, uitgezonden door het omringende gesteente, kleurcentra activeert rond aluminium onzuiverheden in het kristallijne kwarts. Amethist vormt zich op een vergelijkbare manier, door de activering van kleurcentra rond ijzeronzuiverheden.

Rookkwarts wordt voornamelijk aangetroffen in kwartsaders en pegmatietdijken die dwars door stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten lopen. Goed gevormde kristallen worden vaak gevonden in holtes van stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten langs de randen van een pegmatiet. Rookkwarts gevormd bij lagere temperaturen wordt soms gevonden in breuken van sedimentaire en metamorfe gesteenten zonder bekende stollingsassociatie.

Radioactieve minerale afzettingen in veel delen van de wereld worden geassocieerd met zeer donker rookkwarts. Het zeer donkere kwarts op deze locaties is waarschijnlijk gekleurd door emissies van de radioactieve mineralen.

Brazilië is de huidige bron voor het grootste deel van ‘s werelds rookkwarts dat in sieraden wordt gebruikt. Madagaskar is een andere belangrijke producent van rookkwarts in commerciële hoeveelheden.

Rookkwarts is de nationale parel van Schotland, waar het “cairngorm” wordt genoemd naar de Cairngorm Mountains. In de buurt van Pike’s Peak, Colorado, zijn er afzettingen van rookkwarts geassocieerd met amazoniet die wereldberoemd zijn geworden bij verzamelaars vanwege hun uitstekende kristallen van beide mineralen. Op 31 mei 1985 werd rookkwarts aangewezen als het “officiële staatsjuweel” van New Hampshire. Andere opmerkelijke plaatsen zijn Rusland, Oekraïne en Zwitserland.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je rookkwarts kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • De spirituele eigenschappen van rookkwarts helpen beschermen tegen elektromagnetische straling. Door de steen in de buurt van je pc, mobiel en andere technische apparaten te houden, beschermt de rookkwarts tegen de straling.
 • Gebruik rookkwarts om stilstaande of ongewenste energieën los te laten en de stressvolle lagen van je leven ontgiften. Rookkwarts revitaliseert de geest en het lichaam om opnieuw te beginnen, te ontwaken en herboren te worden.
 • Als aardende steen biedt rookkwarts veiligheid en een gevoel van stabiliteit in tijden van tegenspoed. Rookkwarts krijgt zijn aardende eigenschappen door zijn nauwe verbinding met het Wortelchakra.
 • In de oudheid gebruikten de druïden rookkwarts voor verbindingen met de hogere machten van het natuurlijke en spirituele rijk. In de mythologie wordt de steen geassocieerd met de oude Griekse godin van de magie, Hecate. Het vertegenwoordigt ook de duistere krachten van aardse goden en godinnen.
 • Het dragen van een rookkwarts steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Rookkwarts is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met rookkwarts dichtbij tijdens meditatie zal het wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe rookkwarts in de hand houden.

Rookkwarts in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: een goede plek om rookkwarts neer te zetten is dicht bij de voordeur, zodat het elke slechte energie die naar binnen wil onmiddellijk wordt geabsorbeerd. Je kunt ook rookkwartspunten en clusters plaatsen in communicatiegebieden, zoals gedeelde ruimtes om een geaard gevoel van emotie aan verbindingen te geven.

In feng shui: rookkwarts maakt gebruik van houtenergie, de energie van groei, expansie, nieuw begin, voeding en gezondheid. Het verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we fysiek groeien. Gebruik bruine kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt om te eten, in de kamer van een klein kind of op een plek in huis waar je aan een nieuw project begint, op te waarderen. Houtenergie wordt traditioneel geassocieerd met het oosten en zuidoosten van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Gezin en Gezondheid en het gebied Welvaart en Overvloed.

Op de werkplaats: plaats rookkwarts stenen in drukke delen van de kamer waar veel personen langslopen en veel verkeer is van personen. Dit helpt negativiteit te verspreiden en helpt de ruimte geaard te houden. Het is ook nuttig om de kristallen zichtbaar te houden als een visuele herinnering om terug te keren naar een plaats van rust, vrede en sereniteit.

Het is een geweldige steen om in de kantoorruimte te plaatsen voor diegenen die elektromagnetische straling bescherming willen toevoegen tijdens het typen. Door de negatieve effecten van straling te elimineren, kan rookkwarts ook opwekkende energie en balans terugbrengen naar de ruimte.

Rookkwarts opladen, reinigen en programmeren

Rookkwarts zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor rookkwarts kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Rookkwarts gepolijste punt - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Wereldwijd, met name Afrika, Australië, VS
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: licht tot donker bruin
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.65
Glans: glasglans
Luminescentie: –
Andere namen: smokey kwarts, smoky kwarts

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “De geheimen van het universum zullen zich aan mij openbaren.”
Sterrenbeeld: steenbok en boogschutter
Chakra: wortel
Element: aarde
Planeet: aarde, saturnus en zon
Nummer: 2 en 8

Fysieke werking

 • Zou tegen stress kunnen helpen
 • Zou kunnen helpen met stoppen met roken
 • Zou angst en depressie kunnen verlichten
 • Zou hoofdpijn kunnen verlichten

Emotionele en Spirituele Werking

 • Verhoogd de vibratie tijdens meditatie
 • Sterke band met Moeder Aarde en de lagere chakra’s
 • Reinigt de atmosfeer van negatieve energie
 • Hulp tijdens moeilijke tijden
 • Versterkt vastberadenheid
 • Aard spirituele energie
 • Blokkeert geopatische belasting, absorbeert elektromagnetische smog
 • Leert om dingen los te laten
 • Verlicht nachtmerries
 • Helpt om je dromen te manifesteren
 • Helpt je om je fysieke lichaam en seksuele aard te accepteren
 • Laat passie op natuurlijke wijze stromen
 • Moet regelmatig worden schoongemaakt, omdat het negatieve energie zal resoneren die het verzamelt
 • Stimuleert het immuunsysteem en brengt het hele lichaam in balans
 • Helpt geheugen te ontgrendelen
 • Revitaliseert de fysieke, mentale, emotionele en spirituele vlakken
Rookkwarts edelsteen kaartje - Crystal Cave

Rookkwarts producten bij Crystal Cave

Rookkwarts in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping