Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Rode Jaspis Edelsteentherapie

Wat is rode jaspis? Rode jaspis is een ondoorzichtige, microkristallijne variëteit van kwarts met grote, korrelige kristallen in plaats van de vezelige lagen van chalcedoon of agaat. Het komt voor in knobbeltjes of als vullingen in kloven en kan over de hele wereld worden gevonden. Het levendige rood tot terracotta roodbruin is te wijten aan het hoge ijzergehalte en kan andere mineralen of onzuiverheden bevatten die rijke patronen creëren. Rode jaspis is een belangrijk bestanddeel van jaspis breccie en poppy jaspis, en is prominent aanwezig in veel gebiedsspecifieke jaspissen zoals mookaiet.

Spiritueel gezien staat jaspis bekend als de “opperste verzorger”. Het ondersteunt en in tijden van stress en brengt rust en heelheid. Wanneer de steen wordt gebruikt bij edelsteentherapie, verenigt jaspis alle aspecten van je leven. Jaspis herinnert mensen eraan om elkaar te helpen.

Velen gebruiken rode jaspis als kalmerende steen en om de wortelchakra te stimuleren. Sommige inheemse culturen beschouwen rode jaspis als symbool voor het bloed van de aarde, waardoor het bijzonder heilig is. Rode jaspis zit vol aardende aardse energie. Rode jaspis kan je diep verbinden met de trillingen van de aarde, waardoor je meer inzicht krijgt in de noodzaak van natuurlijke gebeurtenissen. Je kunt jaspis gebruiken om je kennis van de verbinding tussen mens en natuur te vergroten.

Rode jaspis is een zachte steen en werkt langzaam en effectief, en is een geweldige steen om iedereen te aarden die overgevoelig is voor kristalenergie. Rode jaspis helpt bij het oplossen van moeilijke situaties en kan worden gebruikt om de aura te aarden en te stabiliseren. Het gebruik van jaspis kan nuttige inzichten in beeld brengen die kunnen helpen om vooruitgang te boeken in de richting van gestelde doelen, of om te begrijpen waarom een verandering nodig kan zijn.

Herkomst en Geschiedenis

Rode jaspis is een variëteit van jaspis. Het is een microkristallijn silicaat en lid van de kwarts familie. De rode kleur is het gevolg van kleine ijzeronzuiverheden en kan variëren in verschillende tinten en tinten. Rode jaspisstenen komen soms voor in stollingsgesteenten, waarbij de scheuren die ze opvullen zich vaak vormen tijdens tektonische activiteit. Omdat deze bewegingen zo lang doorgaan, gaan de scheuren weer open, waardoor de jaspis wordt verbrijzeld en de aderen met nog meer worden gevuld. Zo ontstaat jaspis breccie. Ingebed hematiet en ijzeroxide zorgen voor de dieprode kleur van de steen.

Belangrijke afzettingen van rode jaspis zijn over de hele wereld te vinden met grote aderen die door Brazilië, Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk en Duitsland lopen. Je ziet ze in scheuren en aderen van vulkanisch gesteente. De vorming van jaspis wordt beperkt tot de scheuren en aderen die door waterhoudende oplossingen worden gepercoleerd.

Jaspis werd door oude volkeren en beschavingen over de hele wereld vereerd als heilige en krachtige stenen van bescherming, zowel voor het fysieke als het spirituele rijk. Ze stonden bekend als de “regenbrengers” en verzorgers, genezers van de geest en stenen van moed en wijsheid. De naam is terug te vinden in het Arabisch, Perzisch, Hebreeuws, Assyrisch, Grieks en Latijn, en de deugden van jaspissen zijn door de eeuwen heen geprezen door de meest bekende artsen, goochelaars, dichters, wetenschappers, lapidaristen en geleerden. Tegenwoordig wordt rode jaspis vaak gebruikt voor knutselen, tuimelen en beeldhouwen.

Historisch gezien stond de rode jaspis bekend als een steen van levendigheid en uithoudingsvermogen, een talisman van krijgers en een promotor van gerechtigheid, bescherming en leven. Het stopte het bloed van wonden en verhoogde de vruchtbaarheid. Volgens de Viking- en Germaanse legenden was het gevest van het magische zwaard van Siegfried, de drakendoder, ingelegd met rode jaspis om hem moed te geven. Dit mineraal is helemaal teruggevoerd tot de Egyptische tijd waar het werd gebruikt in sieraden, make-up en heilige ornamenten. De oude Egyptenaren verbond rode jaspis met het bevruchtende bloed van Isis, en sneden het vaak in beschermende amuletten om op de nek van de overledene te worden geplaatst, gegraveerd met het 156e hoofdstuk van het Dodenboek. Op basis van de stenen die bekend waren en gebruikt werden ten tijde van de Hebreeuwse exodus, wordt aangenomen dat rode jaspis waarschijnlijk de “robijn” was die in de Bijbel wordt vermeld – de Odem, of de eerste steen in de borstplaat van Aaron, de Hogepriester, gegraveerd met de stamnaam Ruben. Rode jaspis werd door inheemse Amerikaanse stammen het bloed van Moeder Aarde genoemd en werd gebruikt om gezondheid en wedergeboorte, nieuwe ideeën en strategieën te stimuleren en iemands gevoeligheid voor de aarde te vergroten bij wichelroedelopen of het roepen van regen.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je rode jaspis kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Rode jaspis knuffelstenen kunnen in je zak worden bewaard als je je ongerust voelt. Gebruik ze als zorgstenen om je stress te verlichten.
 • Sommige mensen geloven dat rode jaspis een geweldige steen is om te helpen bij het slapen. Leg een rode jaspissteen onder je kussen of houd hem bij je terwijl je slaapt.
 • Rode jaspis kan in een huis of kantoor in de buurt van elektronische apparatuur worden geplaatst om elektromagnetische stralen te absorberen.
 • Rode jaspis heeft een lange geschiedenis als sieraad. De meeste sieraden kunnen het beste als hangers om de nek worden gedragen.
 • Rode Jaspis is een steen van moed, hoop en kracht. Je kunt het dagelijks dragen om de uitdagende en vermoeiende routine aan te kunnen.
 • Plaats rode jaspis gepolijste of knuffelstenen bij de wortelchakra om je communicatiecentrum te openen.
 • Het dragen van een rode jaspis steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Rode jaspis is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met rode jaspis dichtbij tijdens meditatie zal het wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe rode jaspis in de hand houden.

Rode jaspis in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: wanneer je het gewicht van problemen of wanhoop voelt, wend je dan tot een stuk rode jaspis en breng het in je meditatiekamer. Om echt te profiteren van mooie rode jaspis, geeft het een gevoel van eigenwaarde als je het gevoel hebt dat je eigenwaarde laag is. Houd de rode jaspis vast, bezie hem met intentie en ga meditatie in met gedachten van hernieuwde kracht.

In feng shui: als het om feng shui gaat, wordt rode jaspis vaak als sieraad gedragen, omdat de steen zo lijkt te kloppen met waarheid en eer. Als je rode jaspis voor in feng shui in huis wilt halen, breng ze dan naar de slaapkamer om je seksuele activiteit te verhogen en nauwere spirituele banden met je partner te smeden. Voor degenen die liever gebruik maken van de beschermende en aardende eigenschappen, plaats de stenen in een kom bij de ingang van je huis of in het midden van een kamer die hogere emoties aantrekt, en laat rode jaspis zijn helende werking doen.

Op de werkplaats: plaats een rode jaspis steen in je kantoor of studio om toegang te krijgen tot de stabiliserende en aardende frequenties, om je creatieve kant te ondersteunen en aan te moedigen.

Rode jaspis opladen, reinigen en programmeren

Rode jaspis zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor rode jaspis kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Rode jaspis palmsteen - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: verschillende tinten rood
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2 + Fe, O
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 tot 7
Soortelijk gewicht: 2.58 – 2.91
Glans: doffe glans
Luminescentie: –
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben vol leven en vitaliteit.”
Sterrenbeeld: ram en kreeft
Chakra: wortel en sacraal
Element: vuur
Planeet: jupiter
Nummer: 6

Fysieke werking

 • Verlicht emotionele stress
 • Rode jaspis wordt positief geassocieerd met de blaas, galblaas, lever en de ruggengraat
 • Kan helpen bij verhoging van energie en vitaliteit
 • Zou mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen

Emotionele en Spirituele Werking

 • Geeft de moed om je uit te spreken
 • Brengt de energie in het lichaam in evenwicht
 • Zuivert en balanceert de emotionele energie in het lichaam
 • Reinigt en stabiliseert de aura
 • Kan helpen bij het herinneren van dromen
 • Een uitstekende zorgensteen welke de emoties kalmeert
 • Activeert seksuele energieën en creative manifesterende krachten
 • Zuivert de chakra’s en versterkt ze ter voorbereiding op de opkomst van kundalini energie
 • Versterkt de wortelchakra
 • Verhoogt de levenskrachtenergie
Rode jaspis edelsteen kaartje - Crystal Cave

Rode jaspis producten bij Crystal Cave

Rode jaspis in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.