Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Mosagaat Edelsteentherapie

Mosagaat is een vorm van chalcedoon die mineralen met een groene kleur bevat die in de steen zijn ingebed en filamenten en andere patronen vormen die op mos lijken, vandaar ook de naam. Het is geen echte vorm van agaat, omdat het de kenmerkende eigenschap van agaat, concentrische strepen, mist. Mosagaat is gevormd door de verwering van sterk vulkanisch gesteente. De diepe kleuren en levendige patronen zijn te wijten aan verschillende niveaus van oxidatie van de kristallen binnenin. Deze kleuren zijn vooral groen of bruin, maar kunnen ook worden gevonden als geel, rood en zwart. Mosagaat heeft afzettingen over de hele wereld, met de belangrijkste gecommercialiseerde afzettingen in India.

Spiritueel gezien werkt mosagaat grondend en stabiliseert. De zachte en voedende energie van deze steen brengt lichaam, geest en ziel terug naar hun natuurlijke, evenwichtige staat en brengt stabiliteit en vrede naar al deze niveaus, terwijl het je meer in verbinding met de natuur brengt. Door de geschiedenis en alle culturen heen staat mosagaat bekend als het kristal van tuinders en landbouw. Het werd beschouwd als een wonderbaarlijke genezende steen voor stampriesters uit het verleden, waardoor ze de kracht kregen om te communiceren met ons menselijke organische systeem, en werd gebruikt als een talisman om krijgers sterk en zegevierend te maken.

Mosagaat zorgt voor de loslating van diepgewortelde angst en stress, waardoor je jezelf weer vindt en persoonlijke groei zult ondervinden. Het zorgt voor een beter zelfbeeld en versterkt positieve persoonlijkheids eigenschappen, inclusief het vermogen om goed met anderen om te kunnen gaan. Mosagaat is een optimistische steen en werkt goed tegen depressie en zorgt ervoor dat je de kracht en het geloof in jezelf terug zult vinden, en om positief door te blijven gaan met jouw reis door het leven. Mosagaat is heel fijn om te gebruiken als beschermer van het lichaam tijdens periodes van stress. De zachte, constante energie helpt degenen die zich instabiel of niet geaard voelen. Er wordt beweerd sinds de oudheid dat het is ook een goede steen om te gebruiken voor herstel na ziekte. De steen vergroot concentratie, volharding en uithoudingsvermogen.

Herkomst en Geschiedenis

Ondanks zijn naam bevat mosagaat geen organisch materiaal en wordt het meestal gevormd uit verweerd vulkanisch gesteente. De kleuren worden gevormd door sporen van metaal dat als onzuiverheid aanwezig is, zoals chroom of ijzer. De metalen kunnen verschillende kleuren maken, afhankelijk van hun valentie (oxidatietoestand).

Hoewel mosagaat niet strikt een agaat is omdat het niet gestreept is, heeft de steen dezelfde chemische samenstelling en intrigerende patronen van agaat. Mosagaat is een variëteit van chalcedoon, behorend tot de kwartsfamilie, en wordt vaak gevonden als fragmenten van verweerd vulkanisch gesteente gevormd in scheuren of als kiezelstenen in plaats van in traditionele agaatlagen. De steen wordt wereldwijd gevonden, maar komt vooral voor in India, Brazilië, Uruguay, Midden-Europa en het westen van de Verenigde Staten.

De alternatieve naam “Mokka steen” of “Mocca steen” voor mosagaat komt van de Arabische stad Mocha in Jemen, die een oude bron was voor de edelsteen. Enkele van de oude legendes vertellen dat mosagaat de autoriteit heeft om de gebruikers te beschermen tegen elke bedreiging en hun eigenaren voldoende kracht, moed en het vermogen om te genezen te geven.

Mosagaat wordt, net als de meeste edelstenen, al lang gebruikt voor persoonlijke versiering. Sommige oude culturen beschouwden mosagaat als een helende steen. Tijdens de late 18e eeuw werd mosagaat algemeen beschouwd als een gelukssteen in Groot-Brittannië. Vanwege de insluitsels die op mos of varens lijken, werd mosagaat ook door tuinders en boeren gezien als een steen van de landbouw. Er wordt gezegd dat Europese boeren ooit mosagaat aan bomen en rond de horens van ossen hingen tijdens het ploegen om succesvolle oogsten aan te moedigen.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je mosagaat kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Draag een stuk mosagaat in je tas of steek het in je zak. Je kunt het ook op je nachtkastje leggen om ervoor te zorgen dat de helende en beschermende energieën dicht bij je persoonlijke auravelden zijn.
 • Een van de betekenissen van de mosagaat is dat het een gevoel van rust en emotioneel evenwicht bevordert. Er wordt gezegd dat het buitengewoon nuttig is voor mensen die een sterk gevoel van agressie of andere overweldigende emoties ervaren.
 • Mosagaat wordt geassocieerd met nieuwe vriendschappen. Dragen de steen wanneer je nieuwe mensen ontmoet, het zou een gevoel van verbondenheid kunnen bevorderen en een solide basis voor vriendschap zou helpen bouwen.
 • Mosagaat brengt rust en helpt ons dichter bij de natuur te komen. Het zorgt ervoor dat we ons geduldiger voelen wanneer we ons moeten loskoppelen van de chaos en drukte van de moderne wereld.
 • Mosagaat zorgt voor een aards decor voor het huis, kantoor en tuin. Ze kunnen op en in een kast worden bewaard, op het nachtkastje of als middelpunt aan je eet- of salontafel.
 • Het dragen van een mosagaat steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hart-, keel- en wortelchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Mosagaat is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met mosagaat dichtbij tijdens meditatie zal het hart-, keel- en wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe mosagaat in de hand houden.

Mosagaat in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: mosagaat is een zeer balancerende steen, dus als je hem overal in huis plaatst waar disharmonie kan optreden, zorgt het ervoor dat ieders gemoedstoestand goed blijft.

In feng shui: mosagaat maakt gebruik van hout energie, de kracht van groei, een nieuw begin, voeding en algemene gezondheid. Het verbetert de energie, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we ons fysiek blijven ontwikkelen. Gebruik deze groene kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt voor eten te verfraaien, of op een locatie in je huis waar je een nieuwe begin wenst te maken. Houtenergie is meestal verbonden met de zuidelijke en gedeelde delen van de kamer en het huis. Het staat ook voor het gezondheids- en gezinsaspect.

Op de werkplaats: vanwege de connectie van mosagaat met creativiteit en overvloed, kan het een geweldige steen zijn op de werkplek voor diegenen die hun zakelijke kracht willen vergroten.

Mosagaat opladen, reinigen en programmeren

Mosagaat zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor mosagaat kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Mosagaat - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: helder met groene, blad- of mosachtige insluitsels
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 tot 7
Soortelijk gewicht: 2.60 – 2.65
Glans: wasglans
Luminescentie: –
Andere namen: Mokka steen, Mocca steen

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben verbonden met de natuur.”
Sterrenbeeld: stier en maagd
Chakra: hart, keel en wortel
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 1

Fysieke werking

 • Zou een positief effect kunnen hebben op de bloedvaten
 • Zou kunnen helpen bij genezing van het lichaam
 • Ondersteunt de wervelkolom en het ruggenmerg

Emotionele en Spirituele Werking

 • Vergemakkelijkt een verbinding met de natuur, vooral met het plantenrijk
 • Breng de chakra’s in balans
 • Bevordert spirituele groei
 • Geeft vertrouwen
 • Bevordert vreugde
 • Verlicht angst, zorgen en stress
 • Verbetert sjamanistisch reizen
 • Bevordert intuïtieve kennis, vooral bij plantengeneeskunde
 • Verbinding met de natuurgeesten
mosagaat edelsteen kaartje

Mosagaat producten bij Crystal Cave

Mosagaat in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.