Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Kambaba Jaspis Edelsteentherapie

Kambaba jaspis, een prachtige groene en zwarte steen met wervelende kleurenpatroon, is een extreem oude steen die teruggaat tot 3 miljard jaar geleden, wat het eigenlijk geen jaspis maakt, maar een fossiel. Kambaba jaspis staat ook wel bekend onder de namen kambaba steen, krokodil jaspis, nebula steen, groene stromatoliet jaspis en eldariet. Er zijn verschillende spellingsvarianten van de naam, waaronder kabamba, kabamby, bambamba en cumbamba. Deze steen is geclassificeerd als een stromatoliet, wat verwijst naar de klomp gefossiliseerde algen die dit mineraal hebben gemaakt. Een van de speciale fossielen in kambaba jaspis zijn cyanobacteriën, waarvan wordt aangenomen dat ze vele miljaren jaren geleden hebben bijgedragen aan het creëren van de eerste zuurstofatmosfeer hier op aarde. Andere mineralen binnen deze speciale combinatie van stenen zijn meestal kwarts, veldspaat, cristobaliet en albiet. De exacte datum en vindplaats van deze steen is onbekend, maar hij kan worden gevonden in Zuid-Afrika, Madagaskar en de zee die de twee scheidt. De oorsprong van de naam van de steen wordt ook zwaar bediscussieerd, waarbij de leidende theorie suggereert dat kambaba jaspis is vernoemd naar Cheitharol Kambaba. Cheitharol Kambaba is de hofkroniek van de koningen van Manipur, India en bestaat al duizenden jaren.

Spiritueel gezien is kambaba jaspis is een steen van vrede, rust en vruchtbaarheid. De steen bevat buitengewoon wijze aardse energie. Dit kristal is diep geaard en harmoniseert je met de cycli van de natuurlijke wereld. Dit betekent dat je persoonlijke bioritme is afgestemd op Moeder Aarde en je eigen voorouderlijke cycli. Deze steen helpt je verbinding te maken met je wortels en doel voor dit leven. Kambaba jaspis verwijdert karmische blokkades en helpt je nieuwe levenspatronen te vinden. Het herinnert ons aan het geschenk van het leven en onze verbinding met alle levende wezens van het heden, verleden en toekomst. De steen wordt vaak gebruikt om te helpen bij meditaties omdat hij blokkades in de hart- en basischakra’s verwijdert om zorgen en negativiteit te verdrijven, en een duidelijk pad voor helderheid en sereniteit te laten stromen.

Kambaba jaspis absorbeert negatieve energie en kalmeert de zenuwen, kalmeert de geest en emoties en biedt inzicht in moeilijke situaties. Het is goed voor aarding en bescherming, met een affiniteit voor het elimineren van elektromagnetische straling. Of je je nu gevangen voelt in ontberingen of gewoon met minder negativiteit wilt leven, moedigt kambaba jaspis, ook wel bekend als ‘Opperste Verzorger’, ons aan om ons een eb en vloed van energie tussen onszelf en de aarde voor te stellen. Deze aardende steen geeft een gevoel van emotionele bescherming als we ons alle zorgen en negativiteit visualiseren die van ons worden getrokken, en warmte, comfort en nieuw inzicht in ons leven uitnodigen. Deze hernieuwde helderheid en gemoedsrust kunnen ons helpen eerlijker te zijn tegen onszelf en vol vertrouwen actie te ondernemen in ons leven. Als je op zoek bent naar rust of antwoorden in het leven hoopt te vinden, kan kambaba jaspis je aarden op je reis om nieuwe inzichten te ontdekken en negatieve emoties los te laten die je naar beneden halen en je geest vertroebelen.

Herkomst en Geschiedenis

Jaspis kan verschijnen als een ondoorzichtige steen van verschillende tinten vanwege minerale onzuiverheden. Patronen kunnen ontstaan door het vormingsproces en door stromingspatronen in het sediment of vulkanische as die verzadigd was met silica om jaspis te vormen, waardoor banden of wervelingen in het gesteente ontstaan. De samenstelling is identiek aan die van agaat en vuursteen, en is een fijnkristallijne variant van kwarts.

De naam jaspis betekent “gevlekte steen”. Het is afgeleid van de Anglo-Franse “jaspre”, van de oude Franse “jaspe”, van het Latijnse “iaspidem”, en het Griekse “iaspis”, van Semitische oorsprong; in oude geschriften werd de term voornamelijk toegepast op doorschijnende en felgekleurde stenen, in het bijzonder chalcedoon, maar ook op de ondoorzichtige jaspis. Medicinale waarden werden lang aan jaspis toegeschreven, inclusief de overtuiging dat het dragen ervan de maag versterkte.

Jaspis werden door oude volkeren en beschavingen over de hele wereld vereerd als heilige en krachtige stenen van bescherming, zowel voor het fysieke als het spirituele rijk. In de oudheid stonden de jaspis stenen bekend als de moeder van alle stenen, ze stonden bekend als verzorgers en genezers van de geest en stenen van moed en wijsheid. De werking van jaspis is door de eeuwen heen geprezen door artsen, magiërs, dichters, wetenschappers en geleerden en natuurlijk ook gebruikt in sieraden.

Kambaba jaspis, gevormd in Madagaskar en Zuid-Afrika, een sedimentaire steen, bestaat uit microkristallijn kwarts verweven met stromatolieten, oude gefossiliseerde kolonies gecreëerd door cyanobacteriën (blauwgroene algen) en andere oer-micro-organismen. Stromatolieten zijn de oudst bekende fossielen en een van de vroegste vermeldingen van het leven op aarde. Deze stromatolieten dateren van meer dan drie miljard jaar oud en zijn de oudst bekende fossielen, met de vroegste gegevens over het leven op aarde. Men denkt dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is, dus het bestaan van leven tijdens deze turbulente astronomische periode is vrij opmerkelijk.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je kambaba jaspis kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Door blokkades in het hartchakra op te ruimen, kan kambaba jaspis ons helpen om ons veilig te voelen wanneer we ons openstellen voor het geven en ontvangen van liefde.
 • Er wordt aangenomen dat kambaba jaspis de vruchtbaarheid en creativiteit verhoogt, impotentie overwint en bevorderlijk is voor zwangerschappen.
 • Het dragen van een kambaba jaspis steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de hart- en wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Alle jaspis soorten zorgen voor een rustige, harmonieuze energie voor meditatie. Ze zijn ideaal om aan het begin van een ritueel te aarden en te centreren en om de overgang naar een meditatieve staat te vergemakkelijken. Kambaba jaspis is bijzonder beschermend tijdens diepe meditatie of reizen met de geest, en is zeer bevorderlijk om verbinding te maken met de aarde, haar oude culturen en alle levende wezens die in de natuur bestaan.

Kambaba jaspis in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: plaats de kambaba jaspis overal in huis waar je liefdevolle energie wilt ontvangen. Je kunt ook een speciaal zwangerschaps altaar maken waar je de kambaba jaspis kunt plaatsen.

In feng shui: kambaba jaspis is een groene steen. De gunstige aspecten van de kleur groen lijken bijna oneindig. De kleur kan kalmerend, helend en balancerend zijn. Het staat voor groei (denk aan planten) en overvloed. Groen is een geweldige optie in een badkamer, omdat het zich leent voor een gevoel van frisheid en een nieuw begin – precies hoe we ons allemaal willen voelen na het douchen. Maar de kleur heeft echt geen beperkingen en je kunt hem aan elke ruimte toevoegen om de voordelen te zien die de mooie kleur kan bieden.

Op de werkplaats: kambaba jaspis kan negatieve energie transformeren in positieve energie in een oncomfortabel kantoor.

Kambaba jaspis opladen, reinigen en programmeren

Kambaba jaspis zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor kambaba jaspis kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Kambaba jaspis vlam - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Madagaskar, Zuid-Afrika
Zeldzaamheid: zeldzaam
Kleur: hoofdkleuren zijn rood, oranje en geel, kan ook grijs, groen en blauw bevatten
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: n{SiO2} p{Na(AlSi3O8)} q{Ca(Al2Si2O8)} r{K2O}
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 – 7
Soortelijk gewicht: 2.63 – 2.65
Glans: mat
Luminescentie: –
Andere namen: kambaba steen, krokodil jaspis, nebula steen, eldariet, groene stromatoliet jaspis

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie“Als een boom ben ik geworteld in de grond en stabiel.”
Sterrenbeeldram en schorpioen
Chakra: hart en wortel
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 6

Fysieke werking

 • Zou een positief effect kunnen hebben op zwangerschappen
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn met het opnemen van vitaminen en mineralen
 • Zou kunnen helpen tijdens een dieet
 • Zou een positief effect kunnen hebben op cellulaire groei en het DNA

Emotionele en Spirituele Werking

 • Brengt je hartchakra in balans
 • Helpt om negatieve gedachten en gevoelens los te laten
 • Helpt je om geduldig en medelevend te zijn
 • Helpt je om meer van jezelf en anderen te houden en open te staan om liefde terug te ontvangen
 • Beschermend en aardend
 • Herstelt de balans in lichaam en geest
 • Uitstekende meditatiesteen
 • Trekt voorspoed en geluk aan
Kambaba jaspis werking - Crystal Cave

Kambaba jaspis producten bij Crystal Cave

Kambaba jaspis in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.