Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Hematietkwarts Edelsteentherapie

Hematietkwarts is een combinatie van hematiet in bergkristal. Als een mineraal is gecombineerd met bergkristal, weten we dat de spirituele kracht hiervan versterkt wordt door de bergkristal. Hematietkwarts heeft veel bijnamen gekregen, waaronder agnitiet, pink fire azeztuliet, hematoide kwarts en vuurkwarts. De kleur kan variëren van lichtroze tot een zeer donkere roestkleur, afhankelijk van de hoeveelheid ijzer in de afzettingen. Het werd voor het eerst gevonden in Brazilië, maar het is ook gevonden in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Afrika en Duitsland. De steen heeft een glasglans en een hardheid van 7, net als gewone kwarts.

Spiritueel gezien zijn bergkristal en hematiet beide beschermende stenen, de energie van deze combinatie zal een hogere vibratie afgeven en zal helpen bij het afstoten van de negatieve energieën die op ons afkomen. Vanwege de aard van hematiet kunnen we door deze combinatie nog meer geaard, stabiel en gefocust worden.

Hematietkwarts is een zeer goed aardend kristal. Het kalmeert je geest, waardoor je de tijd hebt om dingen goed te verwerken en op te lossen. Het is een kristal dat de onevenwichtigheden en negativiteiten in je leven oplost en je laat genieten van een meer gebalanceerde energie. Het inspireert tot creatief en origineel denken, en het verhoogt de focus en concentratie. Hematietkwarts helpt je ook om eenvoudige maar effectieve manieren te vinden om je problemen op te lossen. Het is een ideale steen voor wie regelmatig met complexe onderwerpen en technische zaken te maken heeft. Het verbetert ook de wilskracht en verhoogt het gevoel van eigenwaarde, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het stimuleert het verlangen naar vrede en oprecht geluk. Het helpt je te beseffen dat je kunt leren van je fouten uit het verleden en dat je er niet door moet worden gedefinieerd of verlamd.

Als je ooit dieptepunten ervaart, zal deze steen zal je uit die staat tillen en op een positieve manier ondersteunen. Hematietkwarts heeft een sterke, kalmerende energie, die in moeilijke tijden zeer bemoedigend kan zijn. Het helpt ons door grijze wolken heen te kijken en de kracht in ons vinden om het opnieuw te proberen. Hematietkwarts heeft ook een zeer praktische benadering van negatieve of overweldigende emoties door ons eraan te herinneren om te controleren of aan onze fundamentele fysieke en emotionele behoeften wordt voldaan. Soms voelen we ons slecht omdat we niet genoeg hebben gegeten, gedronken of hebben geslapen. Deze steen zal je een reminder geven dat de prioriteit van jezelf bij zelfzorg en zelfliefde ligt, een goede en sterkte fundatie voor in het dagelijks leven.

Herkomst en Geschiedenis

Hematietkwarts is een variant van kwarts met insluitsels van ijzer (hematiet). Hematietkwarts mineraal dankt zijn oranjerode kleur aan de hoge concentraties ijzeroxide in de gebieden rond de kristallisatie. Dit kan bestaan uit kleine insluitsels ijzeroxide in het kwarts of op het oppervlak ervan. Bepaalde gedeeltes in het kwarts kunnen ook kleurloos zijn.

Het Griekse woord krystallos wat “ijs” betekent, vormt de basis voor de oorsprong van de naam bergkristal. Deze transparante kleurloze vorm van kwarts roept de beelden op van bevroren gesteente en werd zo genoemd sinds de oudheid. Bergkristal werd gewaardeerd om zijn helderheid en totaal gebrek aan kleur. Vaten en bollen zijn sinds de oudheid uit grote kristallen gesneden en de toepassing van het woord kristal op fijn glaswerk komt voort uit deze praktijk.

Hematiet, vernoemd naar “haima”, een woord dat uit het oude Grieks komt, wat bloed betekend, is ijzeroxide. Het is een belangrijke bron van ijzer. Om een ertsmineraal te zijn, moet een mineraal een of meer elementen bevatten die belangrijk zijn voor de samenleving (ijzer, koper, zink, lood en tientallen andere), en het moet economisch haalbaar zijn om de elementen van belang te extraheren. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de economische haalbaarheid: het mineraal moet in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn in de betreffende gesteenten; het moet in een vorm zijn die economische extractie mogelijk maakt (in plaats van in een vorm die bestand is tegen chemische ontbinding of andere mijnbouwprocessen); het moet zich op een toegankelijke plaats bevinden; die locatie moet dicht genoeg bij water, transport en andere infrastructuur zijn om mijnbouw haalbaar te maken. Met andere woorden, mijnbouwbedrijven moeten meer geld kunnen verdienen dan nodig is om de mijnbouw te doen. In Noord-Amerika komt meer dan 90% van ons ijzer uit hematiet.

Hematiet komt voor in verschillende vormen, van glanzend zwarte platen tot ronde roodzwarte lobben tot rode, vormloze massa’s. Het heeft allemaal dezelfde chemische samenstelling, maar de omgeving waarin het zich vormt bepaalt de karakteristieke uiterlijke vorm van het mineraal. Ongeacht vorm of kleur, wordt alle hematiet rood wanneer het is gemalen. Het wordt door de eeuwen heen gebruikt als rood pigment.

Door de geschiedenis heen staat hematiet bekend als een steen met een grote genezende kracht en ook om zijn vermogen om als beschermende mantel te dienen. Hematiet heeft lang een indruk op de oude beschavingen achtergelaten. Ver terug in de geschiedenis werd de steen vanwege zijn reflecterende glans beschouwd als een vroege vorm van een spiegel. Het werd ook vermalen tot rood poederpigment voor kunstenaars, zelfs gebruikt door de prehistorische mens om zijn ideeën op de muren van grotten te etsen. Het werd op de gezichten gesmeerd en als oorlogsverf gebruikt. In zijn originele vorm sierde hematiet de graven van de farao’s. Hematiet wordt al duizenden jaren in verband gebracht met magie en bloed. Het werd gebruikt om overmatig bloeden in zowel het geboortebed als het slagveld te voorkomen. Het werd gedragen door boeren en goochelaars om te beschermen tegen vloeken en spreuken, en het is altijd een steen gebruikt die de drager geaard houdt.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je hematietkwarts kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Hematietkwarts wordt vaak gebruikt bij meditatie, maar ook bij crystal grids rond het huis of kantoor vanwege zijn beschermende eigenschappen. Hematietkwarts balanceert yin/yang-energieën, aardend en toch creatief, nuttig voor de manifestatie van ideeën in de realiteit, en kan op een altaar worden geplaatst of met je meegedragen worden om gefocust te blijven op je doelen.
 • Hematietkwarts kan alle chakra’s op één lijn brengen, maar is vooral handig voor het werken met de lagere chakra’s, en voornamelijk het het wortelchakra.
 • Hematietkwarts helpt bij het aarden van zowel positieve als negatieve energieën. Het vormt ook een beschermend schild voor de aura.
 • Het dragen van een hematietkwarts steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat alle chakra’s, voornamelijk het wortelchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Hematietkwarts is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met hematietkwarts dichtbij tijdens meditatie zullen alle chakra’s, met name het wortelchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe hematietkwarts in de hand houden.

Hematietkwarts in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: deze krachtige kwartts vergroot de trillingsenergie. Zet het in je meditatieruimte of een andere ruimte die je gebruikt voor stille reflectie. Je kunt het ook in een slaapkamer plaatsen om je lichaam te zuiveren van negatieve energie wanneer je je hoofd neerlegt voor de nacht.

In feng shui: hematietkwarts brengt ons waterenergie. Waterenergie wordt traditioneel geassocieerd met het noorden van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Carrière en Levenspad. De stromende energie zorgt voor een balans van energie terwijl je leven zich ontvouwt en stroomt. Gebruik de energie van de waterelementen om je leven vooruit te helpen richting je doelen.

Op de werkplaats: voor meer focus kun je een hematietkwarts op je bureau plaatsen om je focus te vergroten, chaotische energieën te elimineren, helder te denken en scherpe aandacht te hebben.

Hematietkwarts opladen, reinigen en programmeren

Hematietkwarts zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor hematietkwarts kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: Onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: Zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Hematite quartz crystal sphere - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: kleurloos, met roodbruin, roodoranje of zwarte insluitsels
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2+Fe2O3
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.65
Glans: glasglans
Luminescentie: –
Andere namen: agnitiet, pink fire azeztuliet, hematoide kwarts, vuurkwarts.

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie“Ik maak tijd om mijn geest, lichaam en ziel te voeden.”
Sterrenbeeldschorpioen
Chakra: wortel
Element: vuur
Planeet: mars
Nummer: 1

Fysieke werking

 • Zou paniek en angsten kunnen verdrijven
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn tijdens ziekte
 • Zou een positieve bijdrage kunnen geven aan het bloed, immuunsyteem, de lever en nieren

Emotionele en Spirituele Werking

 • Helpt je om emotioneel evenwicht te bewaren in tijden van stress
 • Een aardende en balancerende steen
 • Verbetert focus en concentratie
 • Zou handig kunnen zijn voor iemand die een korte aandachtsspanne heeft of problemen hebt met het voltooien van projecten
 • Helpt bij een gevoel van eigenwaarde
 • Zorgt voor nieuwe creatieve energieën
 • Brengt de chakra’s in evenwicht, vooral het wortelchakra
Hematietkwarts werking - Crystal Cave

Hematietkwarts producten bij Crystal Cave

Hematietkwarts in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.