Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Heliotroop Edelsteentherapie

Wat is heliotroop? Heliotroop wordt ook wel bloedsteen genoemd, en bestaat uit een combinatie van groen en rode chalcedoon en jaspis. Door deze combinatie kan de steen een veelvoud aan prachtige kleuren hebben. Het is een krachtige steen die al duizenden jaren wordt gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Het werd beschouwd als een enigszins magische steen vanwege het vermogen om negatieve energie te transmuteren en een ruimte en lichaam te zuiveren en ontgiften terwijl het tegelijkertijd wordt beschermd.

Heliotroop wordt gebruikt om energie en kracht te verhogen. Het verwijdert energieblokkades, die op hun beurt een soepele en constante energiestroom door het lichaam creëren. Als de steen wordt gedragen, kan het de stroom van energie in het lichaam activeren en in evenwicht brengen, en er wordt gedacht de drager een goede gezondheid en lange levensduur te geven. Dit kan ook nuttig zijn in tijden van weinig energie, de steen kan helpen hier helderheid en hernieuwing in te vinden.

Het is goed om een heliotroop te bewaren op elke plaats waar energie moet worden gereinigd, en is een uitstekende feng-shui steen. Je kunt het gebruiken om een specifieke energiekwaliteit in je huis te activeren, beschermen en te aarden. Het is ook een steen die de energie van moed kan inspireren en versterken, voor eenvoudige taken of voor een groter doen in het leven. Het kan het immuunsysteem versterken, het bloed stimuleren en iemands leven stimuleren. Naast zijn vermogen om de positieve energie te vergroten en kracht te geven, helpt heliotroop ook bij het ontwikkelen en volgen van iemands intuïtie.

Herkomst en Geschiedenis

Heliotroop is een groene chalcedoon met rode insluitsels, die ondoorzichtig tot doorschijnend kan zijn. Chalcedoon is compact, microscopisch kwarts. Het groen van de heliotroop is van chloriet, amfibool, pyroxeen of hoornblende insluitsels en de rode insluitsels zijn van rode jaspis of ijzeroxide-insluitsels zoals hematiet. De naam “bloedsteen” is gegeven als tweede naam aan heliotroop omdat de rode vlekken lijken op bloedspetters. Er zijn twee stenen die “bloedsteen” worden genoemd, de heliotroop en de vulkaan jaspis. Het verschil is dat de heliotroop bloedsteen uit India komt en de vulkaan jaspis bloedsteen, die er ook anders uit ziet, uit Afrika.

Heliotroop vormt zich op ondiepe diepten en lage temperaturen door neerslag uit silica-rijk grondwater in breuken en holtes. Heliotroop wordt voornamelijk gevonden in India, met extra afzettingen in Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Brazilië, Bulgarije, China, Schotland en de Verenigde Staten.

In de oudheid werd bloedsteen beschouwd als de mooiste van de jaspis en chalcedoon soorten. De steen werd destijds de “zonnesteen”, en later de “Steen van Christus” genoemd, zijn energie draagt de zuiverheid van bloed en spreekt inherent over leven en geboorte, vitaliteit en kracht, passie en moed. Als talisman is het zowel mystiek als magisch, en zijn deugden zijn beschermend en voedend.

De meest bekende legende van deze steen komt uit de Middeleeuwen en beweert dat de “bloedsteen” werd gevormd bij de kruisiging van Jezus Christus, toen het bloed van zijn wonden op de donkergroene aarde viel en in steen veranderde. Een andere versie verklaart dat het bloed van Christus, dat vloeide uit de fatale speerstoot, viel op een groene jaspis die aan de voet van het kruis lag, en hieruit sprong de bloedsteenvariëteit van jaspis voort. Tegenwoordig wordt bloedsteen, net als toen, beschouwd als een juweel van nobele opoffering en kan het moed en troost bieden aan allen die geroepen zijn om zichzelf te geven voor het welzijn van anderen. Het roept het hoogste, meest altruïstische karakter op van degenen die het dragen.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je heliotroop kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Heliotroop is de alternatieve geboortesteen voor de maand maart, in plaats van aquamarijn. Je kunt een heliotroop cadeau geven aan geliefden die in deze maand jarig zijn.
 • Draag heliotroop als een amulet ter bescherming tegen pesten. Draag er een voor kracht bij het aanpassen aan nieuwe omstandigheden.
 • Draag heliotroop om het hoofd te bieden aan het verlies van familie, vrienden en huisdieren. Door het loslaten van verdriet, laat heliotroop je voorbij de pijn gaan.
 • Bewaar heliotroop in de rijkdomhoek van het huis om de rijkdom in je leven te genereren.
 • Mediteer of lig met heliotroop om de kundalini energie te helpen verhogen.
 • Omdat rood en groen tegenovergesteld staan op het kleurenwiel, kan heliotroop twee mensen harmoniseren die tegenpolen zijn. Ze kunnen soortgelijke stukken dragen die voor hetzelfde doel zijn geprogrammeerd.
 • Het dragen van een heliotroop steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het wortelchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Heliotroop is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken tijdens meditatie, en brengt een kalme, harmonieuze energie, gunstig voor aarden en centreren. Het zorgt voor een meer directe vereniging met het goddelijke, en opent iemand voor de boodschap in de steen om in het Hier en Nu te zijn.

Heliotroop in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: je kunt heliotroop gebruiken om energieën in je huis te genezen, te activeren en te aarden.

In feng shui: heliotroop maakt gebruik van Hout-energie, de energie van groei, expansie, een nieuw begin, voeding en gezondheid. Het verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we fysiek groeien. Gebruik groene kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt om te eten te verbeteren, in de kamer van een klein kind of op een plek in je huis waar je aan een nieuw project begint. Houtenergie wordt traditioneel geassocieerd met de oostelijke en zuidoostelijke delen van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Familie en Gezondheid en het gebied Welvaart en Overvloed.

Op de werkplaats: of het nu gaat om pesten of gewoon een negatief persoon op je werkplek die je leven dreigt te bemoeilijken, neem mee of plaats een heliotroop in je kantoor om een barrière te creëren tussen jezelf en deze persoon.

Heliotroop opladen, reinigen en programmeren

Heliotroop zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor heliotroop kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Heliotroop edelsteen - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: India, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Brazilië, Bulgarije, China, Schotland en de Verenigde Staten.
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: licht tot diep groen, vaak met rode of gele vlekken
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: Si02
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 – 7
Soortelijk gewicht: 2.58 – 2.64
Glans: glasglans
Luminescentie: –
Andere namen: bloedsteen, Indian bloodstone

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik sta op elk moment nieuwe energie toe om mijn hele lichaam en geest te revitaliseren.”
Sterrenbeeld: ram
Chakra: wortelchakra
Element: aarde
Planeet: mars
Nummer: 4 en 6

Fysieke werking

 • Zou een ondersteuning voor de bloedbaan kunnen zijn
 • Zou bij ontgifting van het lichaam kunnen helpen
 • Een ondersteuning bij genezing op alle niveaus
 • Zou de maag kunnen helpen
 • Ondersteuning voor het immuunsysteem
 • Zou vermoeidheid kunnen tegengaan

Emotionele en Spirituele Werking

 • Geeft het diepe gevoel van spirituele vasthoudendheid van binnen
 • Houdt ons gericht op de waarheid
 • Verdedigt tegen het boze oog
 • Weert ongewenste invloeden af
 • Voorkomt jaloezie
 • Drijft negatieve energie weg
 • Verbetert de droomstaat
 • Verscherpt de intuïtie
 • Verhoogt de stroom van levensenergie
 • Brengt ons naar hogere bewustzijnstoestanden
 • Helpt bij het opheffen van mentale blokkades
 • In Egypte werd het gebruikt om vijanden met magie te verslaan
 • Begeleidt iemand om schadelijke situaties te vermijden
 • Helpt bij het voorspellen van het weer
 • Verduidelijkt vage gedachten
 • Verdrijft verwarring
 • Bevordert liefde voor familie en relaties
 • Verbetert de rijkdom aan zaken
 • Verzacht en ontspant de geest
 • Verzacht verwarring, agressiviteit, ongeduld en prikkelbaarheid
Heliotroop edelsteen kaartje - Crystal Cave

Heliotroop producten bij Crystal Cave

Heliotroop in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.