Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Groene Opaal

Groene Opaal Edelsteentherapie

Opalen zijn een fascinerend en gevarieerd type edelsteen met een geschiedenis vol legendes die passen bij hun schoonheid. De naam van opaal is ontstaan uit het Romeinse woord “opalus” dat is ontleend aan het Griekse woord “opallios”, wat “een kleurverandering zien” betekent. Groene opaal is een variëteit van gewone opaal, een silicaatmineraal, vermengd met nontroniet, een prachtig lichtgroen mineraal dat een prachtige limoenkleur creëert, gevlekt met kristaloppervlakken. Gewone opaal wordt op veel plaatsen over de hele wereld aangetroffen en vormt zich met bollen van ongeordende afmetingen of stapels, en vertoont geen kleurenspel. Het heeft meestal een melkachtige of parelachtige glans, ook wel “opalescentie” genoemd.

Spiritueel gezien wordt groene opaal gezien als hulpmiddel bij het versterken van alle soorten relaties; romantisch, vrienden, familie en zaken, vooral wanneer je ze in een hanger om de nek draagt. Het wordt soms de steen van verandering genoemd. Het is een spirituele steen die ook helpt psychisch open te stellen. Op fysiek niveau kan groene opaal helpen koorts en infecties te koelen en de geheugenfunctie te verbeteren. Men denkt dat opaal helpt bij het loslaten van angst en het troosten van steun aan degenen die treuren. Het is een mooie zachte ondersteunende steen.

Of je nu worstelt met snelle gedachten of hoopt pijnlijke of ongemakkelijke herinneringen aan te pakken, de rustgevende waterelementen van groene opaal kunnen helpen om je emoties in balans te brengen terwijl je werkt om je gedachten onder ogen te zien en te ordenen. Door de hart- en derde oogchakra’s met elkaar te verbinden, ondersteunt groene opaal ons bij het leren handelen met zowel gedachte als gevoel. Voor iedereen die zich geregeerd voelt door emotie of afgesloten is van emotie, kan groene opaal zachtjes het hart en de geest verenigen om ons te helpen groeien.

Groene opaal verlicht het hart en deelt zijn ontspannen en sensuele energie met ons. Het heeft een zeer rustgevende vibratie, die ons helpt te herstellen na het omgaan met stressvolle situaties. Het vernieuwt onze emotionele reserves en helpt ons terug te keren naar een optimale emotionele paraatheid. Groene opaal bevrijdt ons van gevoelens van angst, schaamte en schuld. Het is een prachtige steen om zelfliefde te onderzoeken en herinnert ons er zachtjes aan dat wanneer we voor onszelf zorgen en ons eigen hart voeden, we sterker zijn en beter in staat zijn om voor de rest van onze wereld en de mensen van wie we houden te zorgen. Bij gebruik in romantische relaties versterkt groene opaal het verlangen en leert het ons de kunst van het verleiden, terwijl het ook loyaliteit en trouw inspireert.

Herkomst en Geschiedenis

Groene opaal is een variëteit van gewone opaal, een silicaatmineraal, vermengd met nontroniet, een prachtig lichtgroen mineraal dat een prachtige limoenkleur creëert, gevlekt met kristaloppervlakken. Silicaatmineralen vormen de grootste familie van mineralen, waaronder meer dan 25% van alle bekende mineralen en 40% van alle gangbare mineralen. Behalve dat het een belangrijk onderdeel van de aardkorst is, zijn silicaatmineralen ook gevonden op de maan en in meteorieten. Silicaten zijn mineralen die de elementen silicium (een lichtgrijs glanzend metaal) en zuurstof (een kleurloos gas) bevatten. Samen vormen deze twee elementen een tetraëder – een vorm die lijkt op een piramide – met een siliciumatoom in het midden en zuurstofatomen op elk van de vier hoeken. Deze tetraëders verbinden zich op zes verschillende manieren met andere chemische structuren om verschillende mineralen en gesteenten te vormen. Er zijn zes hoofdgroepen van silicaatmineralen en deze hoofdgroepen zijn verder onderverdeeld in secundaire onderverdelingen, zoals kwarts en veldspaat.

Er zijn drie typen opalen. Van de drie basistypen van opalen zijn de “kostbare opalen”, ook wel “regenboog opalen” genoemd, de zeldzaamste, gedolven op een beperkt aantal locaties over de hele wereld en produceert schitterende flitsen of strepen van iriserende kleuren wanneer ze in het licht worden gedraaid, een bekend fenomeen genaamd “kleurenspel”. De kleur is niet te wijten aan enig pigment in de steen, maar het zijn optische effecten die worden gecreëerd wanneer de microscopisch kleine bolletjes siliciumdioxide verharden in een geordend rasterpatroon. De afstand tussen de bolletjes zorgt ervoor dat lichtgolven die door de interne structuur van opaal reizen, breken en uiteenvallen in de kleuren van het spectrum. De grootte van de bollen en hun geometrische pakking bepalen de kleur en kwaliteit van het afgebogen licht en de waarde van de opaal.

“Gewone opaal” wordt op veel plaatsen over de hele wereld aangetroffen en vormt zich met bollen van ongeordende afmetingen of stapels, en vertoont geen kleurenspel. Het heeft meestal een melkachtige of parelachtige glans, ook wel “opalescentie” genoemd. Het derde type opaal, de “vuur opaal”, is een transparant tot doorschijnend opaal met een kleur van levendig rood, oranje of geel, die het meest wordt gewonnen in Mexico. Het vertoont meestal geen kleurenspel, hoewel af en toe een steen een zwakke weergave heeft of heldergroene flitsen vertoont.

Opalen zijn een fascinerend en gevarieerd type edelsteen met een geschiedenis vol legendes die passen bij hun schoonheid. Boulder opaal vormt zich in ijzerstenen rotsblokken in Queensland, Australië. Dit type opaal wordt vaak gesneden met de ijzersteen op de achterkant, omdat de opaalstreep meestal vrij dun is. Als je de ijzersteen op de achterkant laat staan, kan de opaal erg donker en mooi van kleur zijn. Het opaal vormt zich in de holtes van de rotsblokken in zowel verticale als horizontale scheuren. De naam van opaal is ontstaan uit het Romeinse woord “opalus” dat is ontleend aan het Griekse woord “opallios”, wat “een kleurverandering zien” betekent.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je groene opaal kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Groene opalen hebben het vermogen om informatie te filteren en de geest te heroriënteren, betekenis te geven aan het dagelijks leven en een nieuw spiritueel perspectief te bieden.
 • Groene opalen activeren het hartchakra en maken gebruik van hout energie, de energie van familie en gezondheid, voorspoed en overvloed.
 • Groene opaal zou een zeer betrouwbare en sterke steen zijn als het gaat om het versterken van relaties van welke aard dan ook. De groene opaal geeft kracht en positiviteit aan relaties, dus wie een gebrek aan kracht voelt in een relatie met familieleden; vrienden of iemand anders kan deze steen gebruiken om de relaties te voeden.
 • Het dragen van een groene opaal steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hartchakra altijd instroomt met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Groene opaal is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met groene opaal dichtbij tijdens meditatie zal het hartchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe groene opaal in de hand houden.

Groene opaal in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: je kunt groene opaal in je huis plaatsen op een plek waar ze vaak bekeken zullen worden. De energie van deze stenen brengen vrede, liefde en harmonie.

In feng shui: groene opaal maakt gebruik van hout energie, de energie van groei, expansie, een nieuw begin, voeding en gezondheid. Het verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we fysiek groeien. Gebruik groene kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt om te eten te verbeteren, in de kamer van een klein kind of op een plek in je huis waar je aan een nieuw project begint. Houtenergie wordt traditioneel geassocieerd met de oostelijke en zuidoostelijke delen van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Familie en Gezondheid en het gebied Welvaart en Overvloed.

Op de werkplaats: als je een beroep wilt doen op de creatieve kracht van de groene opaal, plaats deze dan in je studio of op je bureau of waar je ook het meeste van je creatieve denkwerk doet.

Groene opaal is ook een uitstekende steen voor in gedeelde werkruimtes, vooral als je een meer harmonische omgeving wilt creëren waarin liefde en een luchtige benadering van het leven de sfeer voor iedereen positief houd.

Groene opaal opladen, reinigen en programmeren

Groene opaal zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor groene opaal kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Groene opaal - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Australië, Brazilië, Ethiopië, Guatemala, Honduras, Indonesië, Japan, Mexico, Peru, Rusland en de Verenigde Staten
Zeldzaamheid: ongewoon
Kleur: verschillende tinten groen, kan bruin, zwarte of gele patronen bevatten
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2 nH2O
Kristalstelsel: amorf gesteente
Hardheidsschaal van Mohs: 5 – 6.5
Soortelijk gewicht: 1.98 – 2.25
Glans: glasglans
Luminescentie: LW en SW groen
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: Ik ben sterk en liefdevol verbonden met al mijn relaties in mijn leven.
Sterrenbeeld: maagd en kreeft
Chakra: hart
Element: aarde en water
Planeet: aarde
Nummer: 8 en 9

Fysieke werking

 • Zou een positief effect kunnen hebben op het hart.
 • Zou een ondersteuning kunnen zijn voor de huid.

Emotionele en Spirituele Werking

 • Goed amulet voor degenen die problemen willen oplossen
 • Opent hart voor nieuwe ervaringen
 • Verbeterde kwaliteit slaap en rust
 • Uitstekende meditatiesteen
 • Hulpmiddel tijdens moeilijke tijden
 • Brengt verschillende incarnaties van dezelfde geest in contact
 • Opent het hartchakra na een traumatische situatie of ervaring
 • Bescherming van de geest
 • Goede steen voor astrale reizen
Groene opaal werking - Crystal Cave

Groene opaal producten bij Crystal Cave

Groene opaal in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.