Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Groene Fluoriet Edelsteentherapie

Fluoriet is een calciumkristal dat kristalliseert in de vorm van massa’s, kubische en octaëdrische kristallen. Het woord fluoriet is afgeleid van het Latijnse werkwoord “fluere”, dat vloeien betekent. Het werd voor het eerst genoemd in 1530 vanwege zijn belangrijke hulp bij de productie van flux. De kleur van het fluoriet wordt bepaald door factoren zoals onzuiverheden, blootstelling aan straling en de afwezigheid van holtes in de kleurcentra. Het is een veel voorkomend mineraal met de meeste aderen en afzettingen in Zuid-Afrika, China, Mexico, Mongolië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Tanzania, Rwanda en Argentinië. Het is bekend dat meerdere kleuren vaak voorkomen op hetzelfde exemplaar en het is bekend dat ze worden gevonden in de buurt van kwarts en calciet.

Spiritueel gezien is groene fluoriet een uitstekende steen voor alle doeleinden die genezing op alle niveaus bevordert. De steen staat bekend als een zachte genezer en ontgift en geeft energie aan alle chakra’s, vooral wanneer het op het hart- of keelchakra wordt geplaatst. Het stelt ons in staat te genezen van op het hart gebaseerde problemen, zowel emotioneel als fysiek. Het bevordert ook zelfliefde en kan blokkades en bekrompenheid wegnemen, nieuwe ideeën en creativiteit binnenhalen. De groene fluoriet kan ook sporen van blauwe, paarse, heldere of gele fluoriet bevatten.

Als de drukte van de omgeving en het wonen in de stad invloed heeft op je energie en geest, brengt deze steen je graag graag weer in contact te brengen met de wijde wereld en de natuur. Door de groene kleur van de steen heeft zij nauwe banden met de natuur en overvloed. Groen is ook de kleur van groei en vernieuwing, en kan persoonlijke groei en nieuwe inzichten in je leven versterken. Groene fluoriet kan ook gebruikt worden om verbinding te maken met de natuur spirits, vooral die van water. Het kan de tuin verbeteren en vlinders, vogels en insecten aantrekken. Gebruik het om de omgeving te verbeteren waar vervuiling en verval aanwezig zijn.

Groene fluoriet houdt je, net als alle andere kleuren fluoriet, op het goede spoor en gefocust op het werk, of het nu werkgerelateerd is of studeren voor examens. Houd het bij je als je merkt dat je gedachten afdwalen. De steen is een uitstekend hulpmiddel voor studenten. Groene fluoriet verdrijft negatieve energie, vooral uit de omgeving, zoals elektromagnetische smog van elektronische apparaten. Het geeft dan nieuwe energie aan de atmosfeer. Als de groene fluoriet hier specifiek voor wordt gebruikt, moet zij vaak worden gereinigd.

Herkomst en Geschiedenis

Fluoriet is een belangrijk industrieel mineraal dat bestaat uit calcium en fluor. De chemische samenstelling is CaF2. Het woord fluoriet is afgeleid van het Latijnse werkwoord “fluere”, dat vloeien betekent. Het werd voor het eerst genoemd in 1530 vanwege zijn belangrijke hulp bij de productie van flux. Fluoriet is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en wordt daarom ook wel “Het meest kleurrijke mineraal ter wereld” genoemd. Elke kleur van de regenboog in verschillende tinten wordt weergegeven door verschillende fluorietmonsters, samen met witte, zwarte en heldere kristallen. Pure fluoriet is kleurloos; de kleurvariaties worden veroorzaakt door verschillende onzuiverheden. Het wordt gebruikt in een breed scala van chemische, metallurgische en keramische processen. Exemplaren met uitzonderlijke doorschijnendheid en kleur worden in cabochons voor sieraden gesneden of gebruikt om siervoorwerpen te maken. Het is een veel voorkomend mineraal dat in veel delen van de wereld wordt aangetroffen.

Het meeste fluoriet komt voor als adervullingen in gesteenten die zijn onderworpen aan hydrothermische activiteit. Deze aderen bevatten vaak metaalertsen die sulfiden van tin, zilver, lood, zink, koper en andere metalen kunnen bevatten. Fluoriet is een veel voorkomend mineraal in hydrothermische en carbonaatgesteenten over de hele wereld. Fluoriet wordt ook gevonden in de breuken en groeven van sommige kalkstenen en dolomieten. Fluoriet kan massief, korrelig of euhedraal zijn als octaëdrische of kubische kristallen.

In 1852 ontdekte George Gabriel Stokes het vermogen van exemplaren van fluoriet om een blauwe gloed te produceren wanneer ze met licht worden beschenen, wat in zijn woorden “buiten het violette uiteinde van het spectrum” lag. Hij noemde dit fenomeen “fluorescentie” naar het mineraal fluoriet. Fluoriet gloeit typisch een blauw-violette kleur onder kortegolf ultraviolet en bij langegolf ultraviolet licht. Van sommige exemplaren is bekend dat ze een crème of witte kleur hebben. Veel exemplaren fluoresceren niet. Fluorescentie in fluoriet wordt vermoedelijk veroorzaakt wanneer sporen van yttrium, europium, samarium of andere elementen calcium in de minerale structuur van het fluoriet vervangen.

Fluoriet heeft een breed scala aan toepassingen. De primaire toepassingen zijn in de metallurgische, keramische en chemische industrie; optische, lapidaire en andere toepassingen zijn echter ook belangrijk. Vloeispaat, de naam die wordt gebruikt in de mijnbouw voor fluoriet wanneer het wordt verkocht als bulkmateriaal of in verwerkte vorm, wordt verkocht in drie verschillende kwaliteiten (zuur, keramiek en metallurgisch).

Omdat fluoriet vrij algemeen is, wordt het al eeuwenlang gebruikt. De steen werd vaak beschouwd als de thuisbasis van de regenboog vanwege zijn multidimensionale kleuren en zijn vermogen om licht te breken. Mede hierom geloofden oude culturen in het vermogen van dit kristal om ze geaard en in balans te houden.

De Chinezen gebruikten fluoriet voor het snijden van reliëfs en beeldjes. Ze geloofden dat het symbool stond voor grootsheid en dat ze het zouden gebruiken om afbeeldingen te maken van zegevierende veldslagen of succesvolle krijgers. De Romeinen geloofden dat fluoriet overmatig genot zou voorkomen en maakten hun wijnkelken vaak van verschillende soorten kristal.

Ook de oude Grieken waardeerden groen fluoriet en gaven het vaak als cadeau. Zelfs vroege Amerikaanse volkeren gebruikten fluoriet. In Illinois wordt zelfs een grote afzetting van fluoriet gevonden en de staat erkent het als de staatssteen. Illinois is de thuisbasis van een museum met de grootste collectie fluoriet ter wereld.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je groene fluoriet kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Groene fluoriet is een van de beste kristallen voor meditatie vanwege het vermogen om je te helpen je focus te behouden. Velen hebben gemerkt dat het plaatsen van een groene fluoriet steen tijdens meditatie hen helpt om een diepere verbinding met hun spirituele oefening te vinden.
 • Groene fluoriet is een geweldige steen voor gebruik bij yoga en pilates, omdat het het uithoudingsvermogen en de focus helpt bevorderen en de geest onder controle houdt en vrij houdt van negatieve, belemmerende gedachten of afleidingen. Groene fluoriet helpt ook de balans en stabiliteit te verbeteren.
 • Groene fluoriet herstelt het spirituele evenwicht. Als je voelt dat je niet meer zo spiritueel verbonden bent als voorheen, of als je het gevoel hebt dat je spirituele kanalen verstopt zijn, kan groene fluoriet je helpen de kanalen te zuiveren en beter contact te maken met je spirituele gidsen.
 • Groene fluoriet brengt spirituele genezing in de vorm van het helpen ontgrendelen van onderdrukte herinneringen en gevoelens, zodat je het beter kunt verwerken.
 • Het dragen van een groene fluoriet steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de keel- en het hartchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Groene fluoriet is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met groene fluoriet dichtbij tijdens meditatie zullen de keel- en hartchakras zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe groene fluoriet in de hand houden.

Groene fluoriet in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: groene fluoriet wordt zowel thuis als op het werk gebruikt en helpt de bewoners evenwicht en vrede te brengen. Gebruikt in huis bevordert het rust, denken, acceptatie en stabiliteit. Het is vooral nuttig bij gebruik in tijden van emotionele stress en trauma thuis. Je kunt groene fluoriet in de hal van je huis plaatsen om negatieve trillingen van bezoekers te absorberen.

Groene fluoriet helpt je ook spiritueel te verbinden door middel van dromen. Door groene fluoriet onder het kussen te leggen, kun je dromen ervaren die je later beter kunt interpreteren.

In feng shui: groene fluoriet maakt gebruik van houtenergie, de energie van groei, expansie, nieuw begin, voeding en gezondheid. Het verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we fysiek groeien. Gebruik groene kristallen om elke ruimte die wordt gebruikt om te eten, in de kamer van een klein kind of op een plek in je huis waar je aan een nieuw project begint, mooier te maken. Houtenergie wordt traditioneel geassocieerd met het oosten en zuidoosten van een huis of kamer. Het wordt geassocieerd met het gebied Gezin en Gezondheid en het gebied Welvaart en Overvloed.

Op de werkplaats: op het werk helpt groene fluoriet je om in balans te blijven en gefocust te houden. De vibratie van groene fluoriet harmonieert met computers en andere technologieën, waardoor het een geweldige aanvulling is op elke kantoorruimte.

Groene fluoriet opladen, reinigen en programmeren

Groene fluoriet zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven. Let op: groene fluoriet heeft een zeer lage hardheid. Hierom is het beste om de groene fluoriet niet in contact met water te laten komen. De groene fluoriet zal niet afbrokkelen, maar om de beste kwaliteit te behouden kun je dit beter voorkomen om zo een mooie steen te behouden.

Voor groene fluoriet kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.

Gebruik deze methodes NIET voor groene fluoriet:

 • Water: NIET! Onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: NIET! Zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen NIET onder de grond ivm vocht. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer (niet voor zachte stenen zoals groene fluoriet) voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Groene fluoriet cluster - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: wereldwijd, Zuid-Afrika, China, Mexico, Mongolië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Tanzania, Rwanda en Argentinië
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: licht tot donkergroen
Mineraalklasse: haliden
Chemische samenstelling: CaF2
Kristalstelsel: isometrisch
Hardheidsschaal van Mohs: 4
Soortelijk gewicht: 3.2 – 3.56
Glans: glasglans
Luminescentie: meestal fluorescerend in verschillende kleuren
Andere namen: vloeispaat

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Mijn vrede vind ik in de natuur.”
Sterrenbeeld: vissen, stier en weegschaal
Chakra: keel en hart
Element: lucht en water
Planeet: venus
Nummer: 7 en 9

Fysieke werking

 • Zou een ondersteuning kunnen zijn voor de botten en tanden
 • Zou een positief effect kunnen hebben de hersenen
 • Verlicht mogelijk problemen in het maag-darmstelsel

Emotionele en Spirituele Werking

 • Brengt de hart- en keelchakra’s in evenwicht
 • Het helpt om de weg te openen voor de kracht van andere stenen om effectief te zijn
 • Absorbeert negatieve energie in de omgeving
 • Versterkt de focus en concentratie tijdens meditatie
 • Stelt iemand in staat om de vrije geest binnenin los te laten
 • Reinigt de Aura van alle negatieve energie
 • Helpt een verbinding met de geest te ontwikkelen
 • Beschermt de aura tegen psychische manipulatie
 • Verhoogt intuïtieve vaardigheden
 • Reinigt de chakra’s
 • Goede steen voor studenten
Groene fluoriet edelsteen kaartje - Crystal Cave

Groene fluoriet producten bij Crystal Cave

Groene fluoriet in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.