Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Boomagaat Edelsteentherapie

Boomagaat wordt ook wel dendritische agaat genoemd. Dendrieten zijn kristalinsluitsels die zich ontwikkelen in blad- of boomtakachtige patronen. In boomagaat creëren deze dendrieten een prachtig groen vlekkerig effect op een witte basis. Deze prachtige groen-witte steen wordt al lang gezien als een diepe verbinding met de natuur en werd daarom door veel beschavingen gezien als de steen van overvloed. De oude Grieken associeerden boomagaat met dryaden en de steen werd soms begraven in landbouwvelden om een overvloedige oogst te bevorderen.

Boomagaat is de perfecte steen voor boomkwekers, tuiniers, bloemisten, boeren, aromatherapeuten, kruidkundigen en iedereen die in lijn is met planten en de natuur. Boomagaat heeft een diepe band met de natuur en kan diegenen helpen die betrokken zijn bij natuurbeschermingsprojecten. Het zal je uitnodigen om meer tijd met de natuur door te brengen en je te verbinden met je natuurlijke omgeving.

Zoals een gevlekt bos kalmte kan brengen, zo wordt er gezegd dat boomagaat een gevoel van vrede en innerlijke rust geeft aan dragers. Deze steen helpt individuen naar binnen te kijken voor zelfonderzoek, wat ook kan resulteren in een kalme houding. Over het algemeen wordt gezegd dat agaat een steen is die innerlijke stabiliteit bevordert, waardoor boomagaat een versterkte versie is. Over het algemeen wordt aangenomen dat agaat stenen een stille energie hebben die verband houdt met het hartchakra. Agaat versterkt relaties, bevordert kalmte en biedt een warme, beschermende kwaliteit aan de drager.

Boomagaat is een zeer ondersteunende steen die het immuunsysteem stimuleert en de waterbalans in het lichaam reguleert. Het helpt bij het opruimen van energieblokkades in de energiekanalen om een grotere stroom van energie door het lichaam mogelijk te maken. De steen zorgt ervoor dat je je geaard voelt en verbonden bent met de natuurlijke levenscycli. Fysiek kan boomagaat aandoeningen van de zenuwen en bloedvaten helpen.

Herkomst en Geschiedenis

De kenmerkende insluitsels die lijken op vegetatie in dendritische agaat zijn het resultaat van de aanwezigheid van mangaan en ijzeroxiden die hun weg vinden naar scheuren van witte kwarts terwijl het zich vormt. Boomagaat heeft een hardheid van 6.5 tot 7 met een soortelijk gewicht van 2.60 – 2.65. Dit type agaat wordt vaak aangezien voor mosagaat, maar deze stenen hebben verschillende minerale sporen die de unieke groene takachtige patronen creëren. Boomagaat komt het meest voor in Brazilië, China, India, Australië, Kazachstan, Madagaskar, Mexico, Mongolië, Namibië, Uruguay en de Verenigde Staten.

De naam agaat zelf grijpt terug naar de oudheid en de rivier de Achates op Sicilië, waar vermoedelijk agaat is gevonden. Minstens 3000 jaar geleden maakten de Egyptenaren zegels, ringen en vaten van agaatstenen. Agaat was niet alleen een decoratieve steen en werd lange tijd gebruikt als talisman in Egypte, Griekenland en India.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je boomagaat kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Draag een stuk boomagaat in je tas of steek het in je zak. Je kunt het ook op je nachtkastje leggen om ervoor te zorgen dat de helende en beschermende energieën dicht bij je persoonlijke auravelden zijn.
 • Plaats boomagaat rondom je planten, binnen of buiten, om de gezondheid van de planten te verbeteren.
 • Boomagaat zorgt voor een aards decor voor het huis, kantoor en tuin. Ze kunnen op en in een kast worden bewaard, op het nachtkastje of als middelpunt aan je eet- of salontafel.
 • Het dragen van een boomagaat steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het hartchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Boomagaat is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met boomagaat dichtbij tijdens meditatie zal het hartchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe boomagaat in de hand houden.

Boomagaat in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: plaats boomagaat overal in huis om de gezondheid van je kamerplanten te verbeteren en om een rustige omgeving te creëren voor iedereen die er bij je woont.

In feng shui: bij gebruik in feng shui kunnen boomagaten decoratief worden gebruikt om energieën van intelligentie en creativiteit te produceren. De metaalenergieën die door de dendritische inhoud worden geproduceerd, zijn het meest effectief wanneer ze in het noorden of noordwesten van een huis of woning worden geplaatst. Plaats boomagaat in combinatie met andere groene edelstenen of kristallen in een keuken of eetkamer om de eetlust en gezondheid te bevorderen.

Op de werkplaats: wanneer boomagaat in bijvoorbeeld een kom is geplaatst, kan boomagaat decoratief worden gebruikt in een kantoor- of werkomgeving om een meer vredige en rustige omgeving te bevorderen.

Boomagaat opladen, reinigen en programmeren

Boomagaat zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor boomagaat kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Boomagaat hanger - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Brazilië, China, India, Australië, Kazachstan, Madagaskar, Mexico, Mongolië, Namibië, Uruguay en de Verenigde Staten
Zeldzaamheid: algemeen voorkomend
Kleur: witte basis met gevlekte groene insluitsels
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 tot 7
Soortelijk gewicht: 2.60 – 2.65
Glans: wasglans
Luminescentie: –
Andere namen: dendritische agaat

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben verbonden met de heilige energie van de bomen, planten en struiken.”
Sterrenbeeld: stier
Chakra: hart en wortel
Element: aarde
Planeet: aarde
Nummer: 1

Fysieke werking

 • Zou een positief effect kunnen hebben op het skelet, bloedvaten en het zenuwstelsel
 • Zou tegen pijn kunnen helpen
 • Ondersteunt de wervelkolom en het ruggenmerg

Emotionele en Spirituele Werking

 • Stimuleert het leven in het huidige moment
 • Sterke verbinding met de aarde en natuur
 • Krachtige aardingsenergie
 • Sterke verbinding met het hartchakra
 • Zou planten in een verbeterde gezondheidsstaat kunnen brengen
 • Zou kunnen bijdragen aan de groei bij planten
 • Wortelt je in de aarde, zodat je je meer geaard voelt
 • Heft blokkades op die zich voordoen in het hartchakra
 • Verbinding met de natuurgeesten
Boomagaat werking - Crystal Cave

Boomagaat producten bij Crystal Cave

Boomagaat in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.