Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Bergkristal Edelsteentherapie

Wat is bergkristal? Bergkristal is de naam die wordt gegeven aan alle heldere kleurloze kwarts. Het is kleurloos, transparant of licht doorschijnend, en wordt veel gebruikt als populaire siersteen. Bergkristal is een alternatieve traditionele geboortesteen voor de maand april en is de steen van het 10e jubileum. Het Griekse woord krystallos wat “ijs” betekent, vormt de basis voor de oorsprong van de naam bergkristal. Bergkristal bevat vaak andere mineralen en deze insluitsels produceren soms populaire soorten stenen, zoals rutielkwarts, toermalijnkwarts, hematietkwarts, golden healer en meer. Andere variëteiten van kwarts zijn o.a. rozenkwarts, melkkwarts, citrien, rookkwarts en prasioliet. Bergkristal is de bekendste steen die bedekt kan worden met metaaldampen om het een specifieke glans te geven, deze stenen zijn “manmade” en staan bekend als o.a. aqua aura en angel aura.

Spiritueel gezien heeft bergkristal grote geneeskracht en wordt vaak toegepast bij healings en energetisch werk. Het schijnt een van de krachtigste helende stenen te zijn die kan worden toegepast op een breed scala aan spirituele problemen. Bergkristal is uitstekend geschikt voor alle chakra’s, voor het werken met alle symbolen en alle astrologische tekens.

Bij plaatsing in het huis is zijn functie absorberen, reguleren, opslaan en teruggeven van energie. Het verhoogt de energie in een ruimte in het algemeen, en in het bijzonder de energie van alle andere kristallen. Dit prachtige kristal bezit ook het vermogen om de energie van de andere kristallen te huisvesten en op te nemen. Omdat bergkristal bekend staat om zijn versterkende werking van andere stenen, wordt deze ook veelal gebruikt in combinatie met andere stenen.

Bergkristal beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Op het lichaam of in het dragen van kleding kan bergkristal bepaalde soorten hoofdpijn verminderen, verhoogt het de concentratie en reinigt en balanceert de chakra’s. Helder denken wordt versterkt en het helpt bij het aannemen van een neutrale en onpartijdige houding en een bevordering van probleemoplossend denken. Het is zeer geschikt voor het helen van wonden die in het verleden zijn ontstaan, zoals die bijvoorbeeld zijn ontstaan in een lastige jeugd. Bergkristal helpt bij het verbeteren van het zelfrespect.

Herkomst en Geschiedenis

Zuiver kwarts, traditioneel bergkristal of heldere kwarts genoemd, is kleurloos en transparant of doorschijnend. Het is een hard, kristallijn mineraal dat is samengesteld uit silicium- en zuurstofatomen. Sinds de oudheid zijn kwartsvariëteiten de meest gebruikte mineralen bij het maken van sieraden en hardsteengravures, vooral in Eurazië.

Aan bergkristal kan ook andere namen worden gegeven afhankelijk van vindplaats, vorm of insluitsels, o.a. lemurisch zaad kristal, kathedraalkristal, enz. Elke variëteit kan zijn eigen toegeschreven spirituele werking hebben. Bergkristal is een steen van het 10e jubileum.

Andere variëteiten van kwarts zijn o.a. rozenkwarts, melkkwarts (sneeuwkwarts), citrien, rookkwarts en prasioliet. Andere mineralen kunnen ook voorkomen in bergkristal, zoals zwarte toermalijn in toermalijnkwarts. Bergkristal is de bekendste steen die bedekt kan worden met metaaldampen om het een specifieke glans te geven, deze stenen zijn “manmade” en staan bekend als o.a. aqua aura en angel aura.

Het Griekse woord krystallos wat “ijs” betekent, vormt de basis voor de oorsprong van de naam bergkristal. Deze transparante kleurloze vorm van kwarts roept de beelden op van bevroren gesteente en werd zo genoemd sinds de oudheid. Bergkristal werd gewaardeerd om zijn helderheid en totaal gebrek aan kleur. Vaten en bollen zijn sinds de oudheid uit grote kristallen gesneden en de toepassing van het woord kristal op fijn glaswerk komt voort uit deze praktijk.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je bergkristal kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Houd bergkristal vast om je fysieke, emotionele en mentale lichaam te zuiveren en te activeren.
 • Plaats andere kristallen op of rond een bergkristal om ze te reinigen en op te laden.
 • Gepolijste bergkristallen, zoals knuffelstenen, zijn perfect om in je zak of tas te dragen of om onder je kussen te stoppen. Een knuffelsteen of een zaksteen kun je gemakkelijk meenemen in de zakken van je kleding. Natuurlijk kun je de steen ook dragen in de vorm van sieraden.
 • Speel klankschalen, gemaakt van bergkristal (kwarts), om je ruimte te vullen met kwartsgeluidsgenezing.
 • Plaats bergkristal onder het bed van een oud huisdier om ze meer energie te geven.
 • Richt kwarts naar het lichaam om energie te geven, weg van het lichaam om overtollige energie vrij te maken.
 • Combineer rozenkwarts samen met amethist en bergkristal om zo de gouden driehoek eenheid te krijgen. De stenen in deze combinatie versterken elkaar, en zorgen voor een optimale en stabiele basisenergiestroom. In een ruimte werkt deze combinatie zeer harmonieus en werkt tegen prikkels. Deze combinatie is ook zeer geschikt voor kinderen en voor in de babykamer.
 • Gebruikt bij meditatie, vooral wanneer het bij het derde oog wordt geplaatst, filtert bergkristal afleidingen weg en helpt het de geest leeg te maken. Het zorgt voor een gevoel van “eenheid” en zorgt voor een diepe meditatieve staat.
 • Door tijdens een meditatieve sessie een beeld te visualiseren van iemands intentie of gewenste uitkomst in het kristal, zorgt bergkristal voor een krachtige versterking. Het kristal “onthoudt” en vergroot het energiepatroon, dus door hetzelfde kristal te gebruiken bij herhaalde meditaties, kunnen de kansen en kracht van de gefocuste intentie zich in de werkelijkheid manifesteren. Door het kwarts op deze manier te programmeren, kun je vrijwel elk doel in het (innerlijke) leven bereiken.

Bergkristal in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: kwarts is een van de meest duurzame mineralen op aarde, waardoor het ideaal is voor gebruik in het huis. Een bergkristal cluster in de woonkamer kan een mooie remedie zijn om meer harmonie in het gezin te creëren, terwijl gladde, heldere getrommelde kristallen bijvoorbeeld frisheid en licht op je altaar kunnen brengen.

Bergkristal is een perfecte energieverspreider in elk raam. Als een natuurlijk prisma nemen ze licht en energie van de zon op en verspreiden deze vrijelijk in de kamer. Ze bieden een binnenzonwering voor warmte, kracht en vitaliteit. Hang een bergkristal voor het raam om zo van deze energie gebruik te kunnen maken.

In feng shui: in feng shui wordt bergkristal gebruikt vanwege zijn vermogen om licht vast te houden en te transmuteren, en om de energie te reinigen en te zuiveren. Bergkristal kan op grote schaal worden gebruikt als een remedie in elk Bagua-gebied dat moet worden opgeruimd en kan profiteren van het aarde-feng shui-element van het kristal. Als je een grote bergkristal cluster hebt, is het het beste om deze in een Bagua-gebied te plaatsen met het aarde feng shui-element als het regerende of voedende element.

Verder kun je de bergkristal vrij plaatsen waar je maar wilt. Zorg ervoor dat je je kristallen vaak reinigt en je kunt het altijd even uitproberen om ze van tijd tot tijd te verplaatsen in je huis. Je kunt uit jezelf wel aanvoelen welk gebied behoefte heeft aan de bergkristal.

Op de werkplaats: als je snel afgeleid bent, kun je bergkristal gebruiken om gefocust te blijven. Dit kristal herinnert je eraan om je hoofd leeg te maken en je te concentreren op je prioriteiten. Voordat je het in de ruimte plaatst, houd een stuk bergkristal in je handen en zeg of denk je: “Ik programmeer deze bergkristal voor mentale focus.” Maak een to-do-lijst en plaats je bergkristal erop om jezelf eraan te herinneren op koers te blijven met je prioriteiten.

Bergkristal opladen, reinigen en programmeren

Bergkristal zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor bergkristal kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Bergkristal cluster - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Wereldwijd
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: transparant en kleurloos, soms iets troebel
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.65
Glans: glasglans
Luminescentie: geen
Andere namen: kwarts, heldere kwarts, kristal

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “De energie van het universum stroomt door mij heen.”
Sterrenbeeld: Alle
Chakra: Alle
Element: vuur
Planeet: zon
Nummer: 7

Fysieke werking

 • Werkt op alle fysieke vlakken

Emotionele en Spirituele Werking

 • Reinigt, balanceert, opent en activeert alle chakra’s
 • Reinigt en versterkt de energie van alle stenen
 • Reinigt de atmosfeer van negatieve energie
 • Lijnt de subtiele lichamen uit
 • Versterkt de energie van intentie
 • Verbetert en versterkt de Aura
 • Kan voor alles worden geprogrammeerd
 • Prachtig kristal om te gebruiken bij meditatie en alle energiewerk
 • Stemt iemand af op zijn hogere zelf
 • Resoneert sterk met de zielester chakra (de 8e Chakra)
 • Help de hogere chakra’s om wit licht uit te stralen
 • Helpt de verbinding met de geest
 • Moet regelmatig worden schoongemaakt, omdat het negatieve energie zal resoneren die het verzamelt
 • Stimuleert het immuunsysteem en brengt het hele lichaam in balans
 • Helpt geheugen te ontgrendelen
 • Revitaliseert de fysieke, mentale, emotionele en spirituele vlakken
Bergkristal edelsteen - Crystal Cave

Bergkristal producten bij Crystal Cave

Bergkristal in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.