Gratis verzending vanaf €100, Europa €150, wereldwijd €200

Aquamarijn Edelsteentherapie

Wat is aquamarijn? Aquamarijn, de geboortesteen voor de maand maart, is een beryl soort, wat een relatief zeldzaam silicaatmineraal is dat wordt aangetroffen in stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten over de hele wereld. Andere berylstenen zijn morganiet (roze), heliodoor (geel/geelgroen), gosheniet (kleurloos) en smaragd (groen). Aquamarijn heeft zijn naam te danken omdat het afgeleid is aan het Latijnse woord voor zeewater. De natuurlijke blauwe en groene kleuren van aquamarijn zijn afkomstig van ferro-ijzer en metaalionen. Aquamarijn stenen worden gevonden in een aantal exotische plaatsen, waaronder Nigeria, Madagaskar, Zambia, Pakistan en Mozambique, en de meest briljante blauwe varianten van de edelstenen die tegenwoordig beschikbaar zijn, komen uit Brazilië.

Spiritueel gezien is aquamarijn een kalmerende steen die helpt gemoedsrust te geven. Het helpt om te gaan met verdriet en leert mededogen en geduld. Aquamarijn scherpt het intellect aan en maakt speels en creatief, het helpt tegen angsten en fobieën. Aquamarijn versterkt alle organen en verbetert het zicht.

Aquamarijn helpt om duidelijk te spreken in moeilijke situaties en helpt de angst om te spreken te overwinnen. Aquamarijn is een goede steen om te dragen tijdens het geven van een presentatie. Het ontspant sprekers tot een bewustzijnsfase waarin ze zich volledig bewust zijn van hun eigen waarheden, wijsheid en gevoelens, en ze met duidelijkheid en overtuiging verwoorden.

Herkomst en Geschiedenis

Aquamarijn is de geboortesteen voor de maand maart. De steen is de groen blauwe variëteit van beryl met een prismatische kristallijne structuur. De azuurblauwe kleur van aquamarijn heeft deze edelsteen zijn naam gegeven omdat de naam “aquamarijn” is afgeleid van het Latijnse woord voor zeewater. Het is een gewaardeerde steen van oude afkomst. In de 19e eeuw waren zeegroene soorten van de steen het populairst, tegenwoordig zijn dit de blauwere stenen. Dit blijft natuurlijk ook een kwestie van smaak. In 1910 werd de grootste aquamarijn ooit gevonden in Brazilië, met een gewicht van 243 pond. Deze is gesneden in veel verschillende stukken om cabochons van te maken. Tegenwoordig zijn veel aquamarijn stenen die beschikbaar zijn op de markt met hitte bewerkt om zo de kleurintensiteit te versterken.

Aquamarijn wordt gevormd in pegmatieten, dit zijn rotsen die zijn gevormd uit afkoelende magma. Terwijl het magma afkoelt, lost water dat in het magma vastzit niet op. In plaats daarvan vormt het water holtes in het afkoelende gesteente. In de holte kunnen mineralen zoals beryl zich vormen en kristalliseren terwijl het magma stolt als een beschermende barrière rond het kristal. Om aquamarijn specifiek te kunnen vormen, moeten er beryl en ijzer in deze waterige oplossing in het magma zitten. Deze twee mineralen smelten samen om aquamarijn te vormen. Als er tijdens dit kristallisatieproces andere mineralen aanwezig zijn, krijg je een andere edelsteen.

Er zijn veel mythen en legendes over de aquamarijn verspreid over verschillende landen. De Romeinen geloofden dat als aquamarijn in een kikker figuur was gesneden, dit diende om vijanden te verzoenen en vrienden te maken. Een andere Romeinse legende verklaarde dat de steen de sfeer van jonge liefde absorbeert: “Als hij wordt gezegend en gedragen, sluit hij zich aan bij de liefde en doet hij geweldige dingen.” Aquamarijn werd ook beschouwd als het meest geschikte ochtendgeschenk om aan een bruid te geven door haar bruidegom na de voltooiing van hun huwelijk. De Grieken en Romeinen kenden de aquamarijn als het juweel van de zeeman en zorgden voor een veilige en welvarende doortocht over stormachtige zeeën. In de middeleeuwen dacht men dat de steen de liefde van getrouwde stellen zou doen herleven. Men geloofde ook dat het soldaten onoverwinnelijk maakte.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je aquamarijn kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Aquamarijn wordt al lang geassocieerd met de zeeën. Draag aquamarijn bij je om je te beschermen als je aan een watersport gaat doen, een zeereis maakt of in de oceaan zwemt.
 • Geef aquamarijn cadeau aan geliefde vrienden en familie, vooral degenen die in de maand maart zijn geboren.
 • Mediteer met aquamarijn stenen voor een zachte en ondersteunende vibratie in het spirituele rijk.
 • Als je in een stressvolle situatie terechtkomt, kun je wat aquamarijn stenen in je zak meenemen om als zorgstenen te gebruiken en je spanningen te verlichten.
 • Houd aquamarijn vast in tijden van verdriet. Zijn voedende energieën zullen je door moeilijke tijden heen helpen.
 • Het dragen van een aquamarijn steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de keel- en het hartchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Aquamarijn is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met aquamarijn dichtbij tijdens meditatie zullen de keel- en hartchakras zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of ruwe aquamarijn in de hand houden.

Aquamarijn in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: plaats ruwe aquamarijnen rond je bed om je hartslag te stabiliseren en om jezelf in slaap te wiegen. Versier je ruimte met aquamarijn stenen om een rustige energie in je huis, kantoor en tuin te brengen. Je kunt aquamarijn in de buurt van je bad of douche plaatsen om een jeugdige energie te geven terwijl je jezelf reinigt en je klaarmaakt voor de dag.

In feng shui: aquamarijn brengt waterenergie naar Feng Shui en zorgt ervoor dat zijn vredige aanwezigheid een kamer in een oogwenk kalmeert. Het is een geweldige steen om in de slaapkamer te plaatsen.

Op de traditionele bagua bevindt Kan zich in de noordelijke sector van een huis, kamer of ruimte. Dit gebied regelt de energie van carrière en werk, dus het gebruik van het water element van aquamarijn in deze ruimte kan helpen bij het creëren van gunstige chi in dit aspect van je leven.

Op de werkplaats: aquamarijn kan nut hebben op het kantoor dankzij het vermogen om de betere communicatieniveaus aan te moedigen, samen met het hoge niveau van empathie. Plaats simpelweg een aquamarijn steen op je bureau. De steen kan helpen om drama wat zich in het kantoor afspeelt te verminderen.

Aquamarijn opladen, reinigen en programmeren

Aquamarijn zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor aquamarijn kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Aquamarijn trommelsteen - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Brazilië, India en Pakistan.
Zeldzaamheid: algemeen voorkomend
Kleur: groen, turquoise, blauw
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: Be3Al2Si6O18, Beryllium Aluminium Silicaat
Kristalstelsel: hexagonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7 – 8
Soortelijk gewicht: 2.6 – 2.9
Glans: glasglans
Luminescentie: groen in LW SW
Andere namen: –

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben veilig, kalm en gebalanceerd. Ik ga zelfverzekerd mijn dag door.”
Sterrenbeeld: waterman en vissen
Chakra: keelchakra en hartchakra
Element: water
Planeet: venus
Nummer: 1

Fysieke werking

 • Ondersteunt de zenuwen
 • Ondersteunt mogelijk bij vermindering vochtretentie
 • Wist emotionele toxiciteit
 • Verlicht mogelijk spanning en stress
 • Zou de huid een frisse uitstraling kunnen geven en het lichaam verjongen
 • Verhoogt de gemoedstoestand

Emotionele en Spirituele Werking

 • Helpt iemand zijn helende vermogens te manifesteren
 • Prima steen om in diepe meditatie te duiken
 • Kan helpen bij het verbinden met geesten
 • Maakt de ontdekking van het innerlijk wezen mogelijk
 • Helpt bij het loslaten van weerstand tegen de innerlijke waarheid
 • Reinigt het waterelement binnenin
 • Helpt spirituele ervaringen te beleven
Aquamarijn edelsteen - Crystal Cave

Aquamarijn producten bij Crystal Cave

Aquamarijn in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.