Amethist

Amethist Edelsteentherapie

Wat is amethist? Amethist, een paarse kleurvariant van kwarts, is een van ‘s werelds meest populaire edelstenen en wordt al duizenden jaren gebruikt in sieraden en decoraties. De steen is terug te vinden in oude Griekse overtuigingen. Het woord amethist komt van het Griekse woord “amethystos”, wat nuchter betekent en verwijst naar het idee om een solide, nuchtere manier van denken te behouden. Amethist is de geboortesteen van februari en heeft een hardheid van 7. Amethisten vormen zich in lange, prismatische kristallen in geodes of holle rotsen. Deze geodes vormen zich wanneer er holtes in vulkanisch gesteente zijn. Terwijl het gesteente afkoelt, destilleren en kristalliseren het mineraalverzadigde water, de gassen en het vulkanische materiaal. Wanneer deze kristallen uitharden, vormen ze amethist. Hoewel ze in het algemeen een paarse kleur hebben, kan de steen ook een rood-paarse tint hebben, of een zeer lichtpaarse tint die vervaagt in een lila.Wat is Amethist, een paarse kleurvariant van kwarts, is een van ‘s werelds meest populaire edelstenen en wordt al duizenden jaren gebruikt in sieraden en decoraties. De steen is terug te vinden in oude Griekse overtuigingen. Het woord amethist komt van het Griekse woord “amethystos”, wat nuchter betekent en verwijst naar het idee om een solide, nuchtere manier van denken te behouden. Amethist is de geboortesteen van februari en heeft een hardheid van 7. Amethisten vormen zich in lange, prismatische kristallen in geodes of holle rotsen. Deze geodes vormen zich wanneer er holtes in vulkanisch gesteente zijn. Terwijl het gesteente afkoelt, destilleren en kristalliseren het mineraalverzadigde water, de gassen en het vulkanische materiaal. Wanneer deze kristallen uitharden, vormen ze amethist. Hoewel ze in het algemeen een paarse kleur hebben, kan de steen ook een rood-paarse tint hebben, of een zeer lichtpaarse tint die vervaagt in een lila.

Spiritueel gezien is amethist een krachtige en beschermende steen met een hoge spirituele vibratie. Amethist werkt goed tegen verschillende soorten hoofdpijn en slaapproblemen. Leg een steen onder je kussen neer om de slaapkwaliteit te verbeteren. Ook werkt amethist goed tegen stress en nervositeit. De steen helpt je om negatieve gedachtes los te laten en trauma’s te verwerken.

Amethist bevordert de geestelijke helderheid, geeft bescherming en zorgt voor zuivering. Het helpt bij situaties zonder oordelen inzien en laat je het leven met compassie zien. De kalmerende energie van de steen laat negatieve emoties verminderen en brengt de geest en emoties in balans. Een amethist steen in de buurt hebben geeft al een gevoel van prettig comfort. Amethist opent bewuste toegang tot het spirituele lichaam, spiritueel bewustzijn en ontwaken. Amethist wekt het bewustzijn van de ziel en zal je leren dat het leven niet stopt bij het fysieke lichaam.

Herkomst en Geschiedenis

Amethist is een variëteit van kwarts en de chemische samenstelling is samengesteld uit siliciumdioxide. Kwarts wordt gevormd in lava, met name wanneer gasbellen vast komen te zitten, waardoor zich kristallen kunnen vormen in de holtes die door de bellen worden gecreëerd. Wanneer de holtes worden gevuld met een silica-rijke vloeistof, beginnen zich kristallen te vormen in vulkanisch gesteente.

Amethist is een paarse variëteit van kwarts, en dankt zijn violette kleur aan bestraling, ijzer en andere insluitsels van mineralen. Bovendien zijn deze paarse stenen uniek omdat ze vaak groeien in enorme geodes, dit zijn rotsen die aan de buitenkant vlak lijken, maar eigenlijk gevuld zijn met kristallen. De geodevorming van de amethist is een eigenschap die de steen onderscheidt van de vele andere stenen soorten die geen geodes vormen.

Amethist is de geboortesteen van de maand februari. De naam amethist is afgeleid van het oude Griekse woord amethystos , wat nuchter betekent. Er werd gezegd dat een amethist kan voorkomen dat de drager overmatig dronken wordt en ook een nuchtere en serieuze geest opwekt. Men geloofde dat als iemand dronk uit een beker of beker die volledig van amethist was gemaakt, hij of zij helemaal niet dronken zou worden. In de Griekse mythologie was amethist bergkristal dat paars werd geverfd door de tranen van Dionysus, de god van wijn en feestvreugde. Oude Egyptenaren gebruikten de steen als de vertegenwoordiger van het sterrenbeeld van de geit. De geit werd beschouwd als de vijand van wijnstokken en wijngaarden, en daarom het tegengif van wijn.

Suggesties voor Gebruik

Hier zijn enkele ideeën over hoe je amethist kunt gebruiken voor zowel energieheling als praktische zaken:

 • Amethist knuffelstenen kunnen in je zak worden bewaard als je je ongerust voelt. Gebruik ze als zorgstenen om je stress te verlichten.
 • Leg amethist onder je kussen voor een goede nachtrust.
 • Plaats een amethist geode tegenover de hoofdingang van je ruimte om eventuele ongewenste energieën die door de deur komen te transmuteren.
 • Amethistclusters zorgen voor een aards decor voor het huis, kantoor en tuin. Ze kunnen op en in een kast worden bewaard, op het nachtkastje of als middelpunt aan je eet- of salontafel.
 • Wrijf een gepolijste amethist, bijvoorbeeld een amethist knuffelsteen op je slapen om overmatige vermoeide ogen tegen te gaan. De amethist stenen staan ook bekend om hun werking tegen hoofdpijn.
 • Gebruik een amethist massagestaaf of eieren voor massage. Amethist blijft goed in water staan en kan dus ook onder de douche gebruikt worden.
 • Combineer rozenkwarts samen met amethist en bergkristal om zo de gouden driehoek eenheid te krijgen. De stenen in deze combinatie versterken elkaar, en zorgen voor een optimale en stabiele basisenergiestroom. In een ruimte werkt deze combinatie zeer harmonieus en werkt tegen prikkels. Deze combinatie is ook zeer geschikt voor kinderen en voor in de babykamer.
 • Het dragen van een amethist steen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het derde oog- en kruinchakra altijd instromen met energie, en zo kan de steen makkelijker zijn spirituele toegeschreven werkingen overbrengen.
 • Amethist is een goede steen om om tijdens meditaties te gebruiken. Met Amethist dichtbij tijdens meditatie zullen het derde oog en kruinchakra zich zeker openen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de krachten van het universum om er recht doorheen te sijpelen en begeleiding te geven. Hiervoor kun je een geslepen of cluster amethist in de hand houden.

Amethist in het huis, feng shui en en op het werk

In het huis: voor degenen die de spirituele werking van de amethist in huis of werkruimte willen brengen, bouw een altaar met de steen in het midden. Aangenomen wordt dat het plaatsen van deze steen in de buurt of in van je slaapkamer zorgt voor een diepe, rustgevende slaap, in gezinsruimtes werkt het wonderbaarlijk bij het absorberen van spanningen van negativiteit en het omzetten van deze energieën in positieve energie.

In feng shui: amethist kan in huis worden gebruikt om te helpen bouwen op de vrije stroom van Feng Sui. Omdat het sterk wordt geassocieerd met yin-energie, is het een prachtig hulpmiddel om in evenwicht te brengen. Als je nog studeert, kun je het in het noordoosten van je slaapkamer plaatsen om het succes en vooruitgang van je studie te vergroten.

Amethist kan in de zuidwestelijke hoek van de slaapkamer worden geplaatst om het geluk van liefde en romantiek te vergroten.

De amethist kan ook geplaatst worden in de rijkdomhoek van je huis of in de hoofdhal om welvaartsgeluk aan te trekken, vooral als dit gecombineerd word met een pure citrien steen.

Plaats luchtplanten in amethistgeodes en clusters om aarde- en plantelementen in je ruimte samen te brengen en de Feng Shui-energieën in evenwicht te brengen

Op de werkplaats: door amethist op je bureau te plaatsen verbetert de steen het geheugen en helpt het ook met aandacht te concentreren. Geplaatst op kantoor helpt het ook bij het afstemmen op innerlijke creativiteit. Door de steen op zijn plaats te plaatsen in een ruimte die meestal gepaard gaat met spanning, kunnen drukke mensen minder hectisch en gestrest zijn over hun werk. In plaats daarvan zal het helpen om de geest te focussen en opnieuw te centreren, zodat de concentratie beter kan worden, uitstelgedrag kan verminderen en inspiratie kan worden opgedaan.

Amethist opladen, reinigen en programmeren

Amethist zal net als andere stenen regelmatig moeten worden gereinigd wanneer zij gebruikt wordt. Reinig ze voordat ze in rituelen en andere (spirituele) activiteiten worden gebruikt. Dit is belangrijk voor de integriteit van het kristal, het is noodzakelijk om de steen vrij te maken van negatieve energieën. Opladen is niet noodzakelijk als ze eenmaal zijn gereinigd. Dit komt omdat het reinigen ze weer in resonantie brengt met zichzelf. Mocht je dit toch graag willen doen, zijn hier alsnog een aantal methodes beschreven.

Voor amethist kun je de volgende methodes gebruiken om de steen te reinigen, op te laden en programmeren:

Reinigen:

 • Visualisatie: visualiseer dat de negatieve energie uit de steen verdwijnt. 1 minuut is voldoende.
 • Geluid: bijvoorbeeld door te zingen, klankschalen gebruiken of een stemvork. Het maakt niet uit welke toonsoort het geluid is, zolang het uitgezonden geluid maar luid genoeg is zodat de trilling de steen volledig omvat. Deze methode is ideaal voor verzamelaars die een grote verzameling edelstenen en mineralen hebben die niet gemakkelijk kunnen worden geïnventariseerd of verplaatst. 5 tot 10 minuten is voldoende.
 • Reinigen met rook: gebruik bijvoorbeeld palo santo, wierrook of salie. Deze planten hebben een veelvoud aan genezende eigenschappen. Van je steen “smudgen” wordt gezegd dat het onharmonische trillingen verwijdert en de natuurlijke energie herstelt. Zorg er wel voor dat je kamer kan doortochten, dat je een raam open hebt staan. 30 tot 60 seconden per steen is voldoende.
 • Water: onder stromend water houden. 1 minuut per steen is voldoende.
 • Zout en zout water: zout is door de geschiedenis heen gebruikt om ongewenste energie te absorberen en negativiteit uit te bannen. Als je in de buurt van de oceaan bent, overweeg dan om een kom met vers zout water te pakken. Meng anders een eetlepel zee-, steen- of tafelzout in een kom. Je kunt water toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je steen volledig ondergedompeld is en laat hem een paar uur tot een paar dagen weken. Spoel af en dep droog als je klaar bent. Ongeveer 48 uur is voldoende.
 • Aarde: begraaf de steen onder de grond. 24 uur is voldoende.

Opladen:

 • Seleniet en bergkristal: je kunt de stenen reinigen en opladen op een seleniet of bergkristal plaat of tegen een seleniet of bergkristal voorwerp neerzetten om te te reinigen en om weer op te laden. 6 uur is voldoende.
 • De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 ’s ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie. Belangrijk: laat je stenen niet te lang in het volle zonlicht staan om zo verkleuringen tegen te gaan.

Programmeren:

 • Intenties zetten: houd het kristal in de hand, concentreer je op je kristal en denk aan de energie en intentie waarmee je je kristal zou willen programmeren. Zorg ervoor dat de intentie die je stelt in lijn is met de helende eigenschappen van dat specifieke kristal. 
 • Meditatie: je kunt mediteren met de steen en zo je intenties bepalen. Je kunt ook achterover gaan liggen en de steen laten rusten op het corresponderende chakra of lichaamsdeel waarmee je wilt werken.
Grote amethist cluster - Crystal Cave

Eigenschappen

Vindplaats: Bolivia, Botswana, Brazilië, China, India, Madagaskar, Mexico, Tanzania en Uruguay
Zeldzaamheid: vaak voorkomend
Kleur: licht tot donkerviolet
Mineraalklasse: silicaten
Chemische samenstelling: SiO2(Ti4+, Fe3+)
Kristalstelsel: trigonaal
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Soortelijk gewicht: 2.63 – 2.65
Glans: glasglans
Luminescentie: geen
Andere namen: amethyst

Spirituele Eigenschappen

Affirmatie: “Ik ben verbonden met de wijsheid van het universum.”
Sterrenbeeld: waterman, vissen, steenbok en maagd
Chakra: derde oog chakra, kruin chakra
Element: lucht en water
Planeet: jupiter
Nummer: 3

Fysieke werking

 • Ondersteunt de bijnieren, blaas, zenuwen, hoofdpijn, insecten steken, darmstelsel, longen en het ademhalingssysteem
 • Kan de aandacht spanne helpen
 • Kan tegen diarree, oedeem en pijn helpen
 • Ondersteunt de wervelkolom en het ruggenmerg

Emotionele en Spirituele Werking

 • Wist en herstelt gaten in de aura
 • Lijnt de energielichamen uit
 • Opent, activeert en reinigt de kruinchakra en het derde oog chakra
 • Moedigt innerlijke kracht aan
 • Voor psychische bescherming en versterking van de aura tegen negatieve energieën
 • Vergemakkelijkt en vergroot een verbinding met het goddelijke en de spirituele rijken
 • Beschermt astrale reizigers tegen negatieve entiteiten
 • Algemeen spiritueel beschermende steen
 • Gebruikt om te herstellen van fysieke verslavingen
 • Zet lagere trillingen om in hogere frequenties
 • Verbindt het fysieke vlak met het hogere rijk
 • Bevordert een hogere bewustzijnsstaat
 • Opent de kosmische stroom van energieën
 • Bindt het fysieke wezen met hun spirituele geest of ziel
 • Versterkt doel, hoop, vrijheid en leidt tot vrede en evenwicht
 • Richt zich op vastberadenheid, stabiliteit en onafhankelijkheid
Amethist werking - Crystal Cave

Amethist producten bij Crystal Cave

Amethist in onze Etsy shop, klik hier.

Disclaimer:
Wij zijn geen artsen en kunnen geen medisch advies geven. Edelstenen moeten worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën en niet als vervanging voor medische behandeling, diagnose of onderzoek. Raadpleeg voor medisch advies een gediplomeerd specialist in de gezondheidszorg.

Simpelweg omdat een kristal of steen een of meer helende eigenschappen zou hebben, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, betekent dit niet dat U persoonlijk dergelijke eigenschappen zeker zult ervaren of er baat bij zult hebben. Alle informatie die U mondeling, schriftelijk of elektronisch ontvangt met betrekking tot kristallen en stenen van Crystal Cave, moet worden ontvangen en begrepen in de bovenstaande context.

Het gebruik van stenen of kristallen als edelsteentherapie is een persoonlijke keuze. Hoewel stenen/kristallen in het verleden zijn gebruikt om symptomen te verlichten of te voorkomen, bieden de artikelen die we verkopen of aanbevelen op onze website geen garantie voor resultaten.

Scroll To Top
 • Menu
 • Categories
Close
Home

Your Cart 0

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping